Како се користи Изаберите функцију у програму Екцел? (са примерима)

ИЗАБЕРИ функцију у програму Екцел

Одаберите функцију у Екцелу користи се за преузимање вредности из датог опсега података када јој пружимо индексни број и почетну тачку вредности, за ову функцију постоје два обавезна аргумента и индексни број, а прва вредност је обавезна док је остале вредности нису обавезне за помињање.

Синтакса

 

број_индекса: положај предмета на избор. То је број између 1 и 254. То може бити нумеричка вредност, референца на ћелију или функција која даје нумеричку вредност као што су:

  • 5
  • Б2
  • РАНДБЕТВЕЕН (2,8)

вредност1, [вредност2], [вредност3],…: списак података са којег је изабрана једна од ставки. Треба навести бар једну вредност. То могу бити скупови бројева, референце на ћелије, референце на ћелије као низови, текст, формуле или функције, као што су:

  • 1,2,3,4,5
  • „Недеља“, „Понедељак“, „Уторак“
  • А5, А7, А9
  • А2: А7, Б2: Б7, Ц2: Ц7, Д2: Д7

Како се користи функција ОДАБЕРИ у програму Екцел? (са примерима)

Узмимо неколико примера ЦХООСЕ екцел, пре него што употребимо функцију Цхоосе у Екцел радној свесци:

Овде можете преузети овај ИЗБОР ОСОБИНЕ функције Предложак - ОДАБРАТИ Предложак функције Екцел

Пример # 1

Претпоставимо да имате 6 тачака података - 2,3,10,24,8,11 и желите да одаберете четврти елемент, ваша функција ће бити а ЦХООСЕ (4, 2,3,10,24,8,11).

Ово ће вратити излаз као 3. Уместо 4 као индек_валуе, ако одаберете А4, вратиће 10. То је зато што А4 одговара 3, а трећа вредност у скупу података је А5 што је 10.

Пример # 2

Такође можете да бирате из низа вредности уместо само вредности. Претпоставимо да имате листу боја, листу цвећа и листу бројева у три колоне.

Од овога, можда ћете желети да изаберете трећу вредност и користите формулу Цхоосе ин екцел као:

= ОДАБЕРИТЕ (3, Б4: Б9, Ц4: Ц9, Д4: Д9)

Овде је трећа вредност листа вредности (Д4: Д8 => 8,11,9,11,14,90). Излаз горње синтаксе је такође листа вредности Д4: Д8.

Међутим, у једној ћелији враћа само једну вредност као излаз са ове листе. Овај избор није случајан и зависи од положаја ћелије у којој желите одговор. Као и на горњој слици, на Ф4 је излаз ЦХООСЕ (3, Б4: Б9, Ц4: Ц9, Д4: Д9) 8 (= Д4). У Ф5, исти улаз ће вам дати 11 (= Д5) као излаз и тако даље.

Горња команда се може комбиновати са другим командама као што су збир, просек, средња вредност итд. На пример, СУМ (ИЗБОР (3, Б4: Б9, Ц4: Ц9, Д4: Д9)) ће дати збир 3. скупа вредности (Д4: Д9) као што је приказано доле.

Понекад је потребно насумично груписање података, на пример у случају клиничких студија, машинског учења као теста и обуке итд. Функција ИЗБОР у програму Екцел такође се може користити за насумично груписање података. Следећи пример објашњава како насумично груписати податке у различите класе.

Пример # 3

Претпоставимо да имате листу од 20 испитаника и желите да податке групишете у класе А, Б, Ц и Д.

Синтакса за насумични одабир група А, Б, Ц и Д дата је као:

= ОДАБЕРИТЕ (РАНДБЕТВЕЕН (1,4), "А", "Б", "Ц", "Д")

У горњој наредби, РАНДБЕТВЕЕН (1,4) је Екцел функција која насумично бира вредност између 1 и 4. Овде се користи као вредност индекса. Дакле, вредност индекса ће бити насумично подешена од 1 до 4. Ако је вредност индекса 1, добиће А; ако је 2, вратиће Б и тако даље.

Слично томе, податке можете класификовати у било који број класа користећи функцију РАНДБЕТВЕЕН у програму Екцел.

ИЗБОР Функција се такође може користити за одабир дана / месеца из задатих података. Следећи пример објашњава како издвојити и вратити месец из датума.

Пример # 4

Претпоставимо да имате листу датума у ​​1. колони А3: А14 као што је приказано доле,

и желите да издвојите месец за другу вредност (А4 овде). Формула за одабир у Екцелу биће дата као

= ОДАБЕРИТЕ (МЕСЕЦ (А4), „јануар“, „фебруар“, „март“, „април“, „мај“, „јун“, „јул“, „август“, „септембар“, „октобар“, „нов ”,” Дец ”)

Горња синтакса враћа се фебруара.

ИЗАБЕРИ Екцел функцију може се повезати са другом функцијом као што је ВЛООКУП да би се добила жељена вредност

Пример # 5

Претпоставимо да имате списак студентских исправа (Б6: Б12), њихово име (Ц6: Ц12) и ознаке (Д6: Д12) као што је приказано доле:

Име ученика можете пронаћи помоћу одговарајућег ИД-а. Изабрана формула у Екцелу за ово би била:

= ПРЕГЛЕД (ИД, ИЗБОР ({1,2}, Б6: Б12, Ц6: Ц12), 2,0)

Ако је ИД који желимо да погледамо у Ф6, можете га заменити референцом ћелије како је приказано доле.

Резултат за ово је „Манисх“.

Исто се може урадити и за проналажење оцена ученика користећи ИД / име заменом Ц6: Ц12 са Д6: Д12. Ово ће дати излаз као 56.

Пример # 6

Претпоставимо да имате три случаја 1,2,3 у којима се раст разликује за сваки случај. Сада желите да одаберете случај и заузврат добијете тренутну вредност. Тренутни износ ће бити Износ главнице + (Раст главнице *).

Формула за одабир у Екцелу биће:

= Е6 + (Е6 * ПРИКАЗ (Б11, ОДАБЕРИ ({1,2}, А6: А8, Б6: Б8), 2,0))

који враћа 1,02,000 ако је случај Случај 1. Горња команда је мало продужење наредбе коришћене у примеру 5.

Ствари које треба запамтити

  • Вредност индекса може да варира између 1 и 254.
  • Број вредности које можете изабрати такође може варирати од 1 до 254
  • Број понуђених вредности треба да буде ≥ индек_валуе, тј. Вредност коју треба изабрати. Ако је индек_валуе> број понуђених вредности, Екцел даје грешку #ВРЕДНОСТ
  • Вредност индекса треба да одговара само нумеричкој вредности, у супротном ће се појавити грешка.