Негативни обртни капитал (значење, пример) | Када је добро?

Значење негативног обртног капитала

Негативни обртни капитал је када су тренутне обавезе предузећа веће од његове текуће имовине, што сугерише да предузеће мора да исплати нешто више од краткотрајне имовине коју има за одређени циклус.

Обртни капитал = Обртна имовина - Краткорочне обавезе
  • Већину времена то се не сматра добрим знаком, али постоје случајеви када је негативни обртни капитал добар за организацију.
  • Понекад то значи да компанија може толико брзо да генерише готовину да добије времена да исплати своје добављаче и повериоце. Дакле, у основи компанија користи новац добављача за вођење свакодневног пословања.
  • Иако ово значи добру идеју, имати негативни обртни капитал у своју корист није свачија шоља чаја. Компаније које се баве само готовинским пословима или код којих је време потраживања прекратко често имају негативан обртни капитал.

Како проверити да ли је негативни обртни капитал добар или лош?

Брз, али можда не најбољи начин да се утврди да ли је негативни обртни капитал добар за компанију или не јесте провера података о потраживањима и обавезама. Ако је период обавеза дужи од дана потраживања, тада компанија добија више времена да врати доспело и готовину добија прилично рано.

То је добар знак. Али ако је период потраживања превисок, а дуговања премала, а компанија има негативан обртни капитал, онда то може представљати озбиљан проблем за организацију у обављању њених свакодневних активности.

  • Структура обртног капитала предузећа може се променити како се промене стратегије предузећа. МцДоналд’с је имао негативан обртни капитал у периоду између 1999. и 2000. године, али ако видите сада, има позитиван обртни капитал.
  • Ауто-малопродајна компанија АутоЗоне имала је 155 милиона долара негативног обртног капитала. Пре свега се прешло на ефикасан промет залиха, где је престао да има главнину залиха и продао робу што је раније могуће и ослобађајући сопствене потребе за капиталом.
  • Дакле, неколико година морате проучавати финансијске извештаје предузећа, а затим можете закључити да ли је добро или лоше за то одређено предузеће да има негативан обртни капитал.
  • Иако негативни обрт можда није увек добар, превисоки позитивни обртни капитал такође није идеалан. Јер, ако компанија има превисоки позитивни обртни капитал, то значи да има много текуће имовине и врло мало текућих обавеза. Дакле, компанија не користи готовину и готовинске еквиваленте за своју оптималну употребу и само седи на готовини.
  • Дакле, постоји могућност да се компанија изгуби јер може да користи новац и новчане еквиваленте негде другде да би имала пристојне приносе. Стандардни обртни капитал у индустрији је идеалан и мења се у зависности од сектора / индустрије предузећа и његових потреба.

Примери негативног обртног капитала

Индустрије за које се првенствено очекује да имају негативан обртни капитал и не представљају озбиљан ризик јесу

  • Трговци
  • Ресторани
  • Продавнице намирница
  • ФМЦГ

Свака индустрија која зарађује готовином у тренутку када прода производ / услугу имаће новац при руци. Тако може вратити добављачу кроз кредитни период и створити ланац. Компаније које имају дужи кредитни период за своја потраживања можда неће моћи да оправдају негативни обртни капитал који је добар за њих.

Предности

Има велику предност јер компанија користи новац добављача и не мора да зависи од банака за средства. На пример, ако компанија преузме производ од добављача и има времена од 60 дана да плати добављачу. Продаје своје производе купцима за 20 дана, а новац добија у готовини; тада компанија добија 40 дана да врати добављачу. Тај новац компанија може користити за добијање производа од другог добављача. На тај начин може створити ланац у којем користи новац добављача у своју корист и не мора да позајмљује новац од банке.

Мане

То може представљати озбиљно питање ако компанија има исту структуру дуги низ година. Јер у идеалном случају, не сваке године, компанија ће морати да користи новац добављача. Дакле, ово може ометати свакодневне активности компаније и зауставити пословање.

Закључак

Анализирајте обртни капитал предузећа у последњих неколико година, а затим сазнајте да ли је структура обртног капитала у складу са индустријским стандардима. Ако компанија продаје своје производе / услуге у готовини и добављачима плаћа кредитни период, онда ће негативни обртни капитал бити добар за такво предузеће. Превисоки позитивни обртни капитал није добар јер постоји могућност губитка готовине предузећа јер не ради.

Структура обртног капитала предузећа може се променити у зависности од његових стратегија / циљева за будућност. Дакле, добро анализирајте образложење промене, а затим одлучите о финансијској снази организације и да ли може несметано да обавља своје свакодневно пословање.