Котрљајућа прогноза (значење) | Примери корак по корак прогнозе

Шта је ваљана прогноза?

Текућа прогноза је алат за финансијско моделирање који користи менаџмент који помаже организацији у континуираном прогнозирању њеног стања током одређеног временског хоризонта; на пример, ако је припремљен за период од дванаест месеци ваљања, узимаће се у обзир следећих дванаест месеци за предвиђање чим се стварни подаци од једног месеца финализују.

Компоненте

# 1 - Временски оквир

Свако предузеће током припреме модела покретне прогнозе мора да одлучи да ли жели ажурирати прогнозне податке недељно, месечно или квартално, јер је анализа стварних резултата с прогнозом, а затим ажурирање прогнозе за наредни период дуготрајан и застрашујући задатак. У већини случајева ово се припрема током периода од дванаест месеци.

# 2 - Возачи

Предвиђање мора укључивати покретаче, а не само бројеве укупних прихода или трошкова. Хајде да то схватимо на примеру - ако компанија која производи аутомобиле жели да направи непрекидну прогнозу свог прихода. Мора да садржи количину и продајну цену модела који се највише продаје и ствара максималан приход.

Дакле, следећи пут, када дође до повећања прихода, требало би да буде у стању да објасни да ли је до повећања дошло због повећања продајне цене или додатних продатих количина. Слично томе, ако дође до смањења прихода, требало би објаснити да ли је смањење резултат понуђених попуста или мање проданих количина. 

# 3 - Анализа варијансе

Након што се књиге рачуна припремају месец дана, резултати се морају упоређивати са предвиђеним бројевима и у зависности од исхода анализе варијансе; одговарајуће промене треба извршити у прогнози за наредни период. На пример - ако је компанија Телеком предвидела да мора да плаћа накнаду за изнајмљивање торња од 25.000 америчких долара сваког месеца, а због интеграције и недавне аквизиције, престала је да пружа услуге са тог торња. Ових 25.000 америчких долара требало би да буде искључено из предвиђених трошкова за следећи месец.

# 4 - Извор података

Када је прогноза припремљена, извор података не сме бити пристрасан и треба га укључити након дубинске анализе, јер су бонуси старијег руководства везани за учинак њиховог одељења, тако да пристрасни лидер може пружити врло конзервативан број за предвиђање, а затим премашити предвиђене цифре у стварним резултатима, што ће довести до неетичке праксе. Такође, предвиђени бројеви не смеју потицати од некога ко не разуме целокупан процес и можда даје неке предвиђене цифре које је немогуће постићи.

# 5 - Циљеви и виши менаџмент

Ваљани модел прогнозе укључује пуно анализа и честе промене предвиђених бројева и брзо доношење одлука. Овом моделу је дефинитивно потребна подршка вишег руководства за успешну примену и он би требао бити усклађен са организационим циљевима.

Пример ваљане прогнозе Можете да преузмете овај предложак ваљане прогнозе у програму Екцел овде - Роллинг Форецаст Екцел предложак

  • Молимо вас да узмете у обзир доње табеле у наставку који приказује бројеве за период јануар 2019. до март 2020. Ако верујемо да је Кс Лтд. припремио текућу прогнозу за период од дванаест месеци, тада ће Кс Лтд. припремити податке о прогнози за јануар - период 2019. дец.
  • Чим су финансијски извештаји спремни за јануар 2019. године, треба их упоређивати са предвиђеним подацима и одступања треба узети у обзир за улазе у будуће периоде.
  • Након стварних резултата из јануара 2019. године, табела ће приказати прогнозне бројеве за период од фебруара 2019. до јануара 2020. године. Слично томе, након што се избаце стварни бројеви за фебруар и март 2019, покретни модел прогнозе приказује прогнозу од 19. до 20. фебруара након резултата из фебруара и прогнозу од 19. до 20. марта након резултата из 19. марта.

За детаљне прорачуне, погледајте овај Екцел лист.

Предности

  • Узимају се у обзир месечне промене које су кључне за процену ризика
  • Корисно вишем руководству у доношењу одлука
  • Помаже у успостављању одговарајућег тима за финансијско планирање и анализу
  • Наглашава кључне факторе и промене на месечном нивоу
  • Не ствара притисак на припрему комплетне годишње прогнозе након краја године, јер су бројеви прогнозе за наредних 12 месеци увек доступни
  • Прати кључне битне покретаче који су пресудни за успех било које организације

Мане

  • То је дуготрајан процес
  • Многе организације сматрају изазовним за примену
  • Честе промене представљају изазов за обраду током периода

Тачке за напомену

Данас је развојем компјутеризованог рачуноводственог система лако и брзо припремити текуће бројеве прогноза и књиге рачуна, јер су сва одељења међусобно повезана путем ЕРП - Ентерприсе Ресоурце Планнинг система. Организација мора увек надгледати и анализирати текуће бројеве предвиђања са стварним финансијским резултатима да би применила било какве промене. Такође, поступак симулације треба покренути са максималном променљивом да би се разумео утицај промена једне променљиве на коначне бројеве.

Закључак

Ваљајућу прогнозу, према једном истраживању, и даље користи само 42% организације, а остали се опет користе методом статичке прогнозе, која се припрема једном годишње, а не праве се честе промене. Дакле, овде схватамо да је примена и припрема таквог модела тежак задатак. Међутим, истовремено, као сопствене ексклузивне предности, које су суштински део било ког пословног субјекта у данашњој оштрој конкуренцији у којој се информације преносе лаганом брзином и тачна одлука у право време, могу учинити чуда. Дакле, организација би након пажљиве анализе требало да пређе на покретни модел прогнозе са статичког.