Антидилутивне хартије од вредности | Конвертибилни дуг и преференцијалне акције

Шта су антидилутивне хартије од вредности

Анти-разблажујуће хартије од вредности могу се дефинисати као они финансијски инструменти које компанија поседује у одређеном тренутку и који нису у уобичајеном облику, али ако се претворе у обичне акције, то би резултирало повећањем зараде по акцији од компаније.

Узмимо пример за илустрацију како функционишу анти-разблажујуће хартије од вредности и како се поступа са анти-разређујућим хартијама од вредности док се израчунава разблажени ЕПС.

Пример

Компанија Р издала је конвертибилну обвезницу од 250 по номиналној цени од 200 долара, номинално, за укупно 50.000 долара са приносом од 15%. Компанија Р је напоменула да се свака обвезница може претворити у 20 деоница обичне акције. Просечни пондерисани неизмерени број обичних акција је 16000. Нето приход компаније Р за годину износи 20.000 УСД, а исплаћене пожељне дивиденде су 4.000 УСД. Пореска стопа износи 25%.

Откријте основни ЕПС и разблажени ЕПС. И упоредите та два.

У горњем примеру ћемо прво израчунати зараду по акцији за предузеће Р.

  • Зарада по акцији (ЕПС) = нето приход - жељене дивиденде / пондерисани просечни број обичних акција.
  • Или, Басиц ЕПС = 20.000 - 4000 УСД / 16000 = 16.000 / 16.000 УСД - 1 УСД по акцији.

Да бисмо израчунали разблажени ЕПС, морамо израчунати две ствари.

  • Прво ћемо израчунати број обичних акција које би биле конвертоване из конвертибилних обвезница. У овој ситуацији, за сваку конвертибилну обвезницу, издало би се 40 обичних акција. Ако претворимо све конвертибилне обвезнице у обичне акције, добићемо = (250 * 20) = 5.000 акција.
  • Друго, морамо сазнати и зараду од конвертибилних обвезница. Ево зараде = 250 * 200 УСД * 0,15 * (1 - 0,25) = 5625 УСД.

Сада ћемо израчунати разблажени ЕПС компаније Р.

Разблажени ЕПС = Нето приход - Пожељне дивиденде + Зарада од конвертибилних обвезница / Пондерисани просечни број обичних акција + Конвертоване обичне акције од конвертибилних обвезница.

  • Разблажени ЕПС = 20.000 - 4.000 УСД + 5625 УСД / 16.000 + 5000
  • Разблажени ЕПС = 21.625 УСД / 21.000 = 1,03 УСД по акцији.

Ако је којим случајем потпуно разблажени ЕПС већи од основног ЕПС-а, тада су хартија од вредности средства за разређивање вредности.

  • У горњем примеру видели смо да су конвертибилне обвезнице анти-разводњавајуће хартије од вредности, јер је основни ЕПС (тј. 1 УСД по акцији) мањи од разводњивог ЕПС-а (1,03 УСД по акцији) када узмемо у обзир заменљиве обвезнице.

Када компанија има анти-разблажујуће обезбеђење попут горе наведеног примера, она искључује анти-разводњавајуће хартије од вредности из израчуна разблажене зараде по акцији.

Како проверити да ли је конвертибилни дуг антидилутивни папир?

Пре израчунавања разблаженог ЕПС-а, потребно је проверити да ли је ово обезбеђење анти-разблажујуће. Израчунајте да бисте проверили да ли је конвертибилни дуг анти-разблажујући

  • Ако је овај однос мањи од основног ЕПС-а, конвертибилни дуг је разводњавајућа гаранција и треба га укључити у израчун разблаженог ЕПС-а.
  • Ако је овај однос већи од основног ЕПС-а, конвертибилни дуг је анти-разводњавајућа хартија од вредности.

Како проверити да ли је конвертибилна преференцијална залиха средство против разблаживања?

Израчунајте да бисте проверили да ли је заменљива преференцијална залиха анти-разблажујућа

  • Ако је овај однос мањи од основног ЕПС-а, конвертибилна приоритетна залиха је разблажујућа и треба је укључити у израчун разблажене ЕПС-а.
  • Ако је овај однос већи од основног ЕПС-а, конвертибилна преференцијална залиха је средство против разблаживања.