Пореско планирање (значење, врсте) | Значај пореског планирања на примеру

Шта је пореско планирање?

Пореско планирање минимизира вашу пореску обавезу тако што најбоље користи све доступне одбитке, накнаде, рабате, прагове итд., Што је дозвољено законима о порезу на доходак, правилима која је прописала влада неке државе. Помаже у ефикасном управљању новчаним токовима и ликвидношћу за пореске обвезнике и бољим пензионим плановима и могућностима улагања.

Врсте пореског планирања

Хајде сада да детаљно разговарамо о 3 различите врсте.

  • Периодично планирање - Пореско планирање може бити кратко или дуже, ако се ради краће од 12 месеци, познато је као планирање краћег периода, док је планирање дуже од 12 месеци познато као планирање дужег периода. На пример, постоје краткорочни и дугорочни порези на капиталну добит, у зависности од периода држања имовине / инвестиција.
  • Либерално планирање - Овде је планирање у складу са законским одредбама о порезу и разликује се од утаје пореза или избегавања пореза.
  • Планирано планирање - Овај метод заснован је на рупама у пореским законима и неистраженим областима.

Примери пореског планирања

Узмимо неколико примера да бисмо разумели овај концепт.

Пример # 1

За брачне парове или цивилне партнере где је један партнер обвезник основне стопе, а други обвезник више стопе, логично је да особа која има најмањи приход прима опорезиви приход од закупа. Ово је углавном исплативо, тамо где постоји зајам на имовину, јер ће олакшице за камате бити ограничене у наредним периодима.

Пример # 2

Џон започиње нови посао и очекује годишњу добит од 37.500 фунти пре опорезивања и националног осигурања.

Размотрите финансијски ефекат његове одлуке да тргује као самостални трговац или, пак, преко компаније, исплаћујући му плату од 12.500 £, а затим највећу могућу дивиденду, не доводећи до губитка капитала. Претпоставимо да је рачуноводствена добит једнака опорезивој трговинској добити и да ће алан бити једини запослени и директор компаније. Користите пореске стопе 2017/18.

Значај

Они могу имати велике користи за било који посао без обзира на природу и величину; неколико њих је наведено у наставку:

  • Главна суштина је смањити износ пореза који плаћате у потпуности користећи све доступне одбитке.
  • Помаже у уштеди неких додатних долара од ваше месечне зараде, које можете користити за улагање у друге уносне могућности улагања и генерисање лепе количине поврата од тог вишка новца.
  • Елиминишите непотребан стрес и несигурност знајући тачно која ће бити ваша пореска обавеза и доносите утемељене одлуке, на крају постижући душевни мир.
  • Што раније на свом професионалном / пословном путу започнете са пореским планирањем, више стратегија можете истражити како бисте максимизирали ефекте.
  • Они помажу у учењу о саветима и триковима пореских закона, различитим техникама минимизирања пореза, што на крају помаже у усклађивању пореза и ефективном поштовању пореских закона како је утврдила влада.
  • Пореско планирање, када се јасно разликује од избегавања пореза / утаје пореза, доводи до мање интеракције са пореским властима и непотребних парница.

Мане

Једини мањи недостатак је тај што би могао довести до блокаде вашег новца за куповину производа који штеде од пореза као што су УЛИПС, узајамни фондови, животно осигурање, обвезнице итд., Што би могло утицати на вашу краткорочну ликвидност и куповину ових производа само због тога пореске уштеде и занемарујући друге аспекте као што су годишње пријаве.

Ограничења

Нека од ограничења су следећа:

  • Постоји врста неповерења између пореских власти с једне и пословне или професионалне заједнице с друге стране. Одељење пореза на доходак сматра да порески обвезници понекад нису у стању да разликују пореско планирање од пореске утаје / избегавања пореза и погрешно тумаче пореске законе онако како је намеравала влада, док порески обвезници мисле да се њихов новац не троши на одговарајући начин на развој инфраструктуре и санацију.
  • За плаћену класу пореских обвезника одговорност за тачан одбитак пореза на извору је на послодавцима. У случају посла или професије, они су одговорни за пријављивање тачног дохотка. Дакле, запослени може сакрити свој други приход и не пријавити се послодавцу како би избегао порез, а власници предузећа такође захтевају прекомерне трошкове и одбитке како би смањили свој порески терет. Дакле, у овим случајевима потребно је иза позорнице, а утаја / избегавање плаћања пореза заузима централно место.

Промене у пореском планирању

  • Последице пореских промена треба предвидети и размотрити док процењујете изборе за финансијске стратегије. Обично можете да знате за било какве промене пореског закона већ унапред да бисте их укључили у своје планирање.
  • Пореске олакшице, накнаде и стопе плоча имају тенденцију да се често мењају сваке године према економском сценарију и узимајући у обзир фискалне циљеве владе. Ове промене се морају имати на уму приликом планирања пореза као спремни рачуни.
  • Промене у пореским законима се понекад уводе да би се подстакао економски сценарио, раст инфраструктуре и индустријски развој. На пример, недавно је опсег пореза на капиталну добит у Великој Британији за нерезиденте проширен тако да укључује сва отуђења имовине у УК. Ово су само прве у низу реформи које се одвијају у наредних неколико година и које ће имати значајан утицај на станодавце.

Закључак

Пореско планирање има бројне предности и мање недостатке. Требало би да се изврше у оквиру важећих ограничења пореских закона и јасно разликују од утаје пореза или избегавања плаћања пореза, што обоје није дозвољено према важећим ограничењима пореских закона. Такође, треба узети у обзир све промене пореских закона.

Они се могу извршити само до одређеног ограничења износа према праговима утврђеним владиним пореским законима. На финансијским тржиштима су доступни многи финансијски производи који штеде порез. Те производе треба проценити са предностима и недостацима пре него што их купите и да ли то заиста може довести до пореске уштеде или не.