МРОУНД у програму Екцел | Како се користи функција МРОУНД? (Примери)

МРОУНД функција у програму Екцел

МРОУНД је функција МАТЕМАТИКА И ТРИГНОМЕТРИЈА у екцелу и користи се за претварање броја у најближи вишеструки број датог броја. На пример, = МРОУНД (50,7) претвориће број 50 у 49, јер је број 7 најближи вишекратнику 49, у овом случају заокружен на доле до најближе вредности. Слично томе, ако је формула = МРОУНД (53,7), то ће претворити број 53 у 56, јер је вишеструки број 7 најближи број за број 53 56, у овоме се заокружио на најближе вишеструке вредности непаран број 7.

Синтакса

  • Број: Који је број у који покушавамо да га претворимо?
  • Вишеструки: Вишеструки бројеви којима покушавамо да заокружимо Број.

Овде су оба параметра обавезна и оба параметра треба да садрже нумеричке вредности. Неке примере функције МРОУНД видећемо практично.

Примери употребе функције МРоунд у програму Екцел

Овај предложак функције МРОУНД Екцел можете преузети овде - предложак Екцел функције МРОУНД

Пример # 1

Функција МРОУНД екцел заокружује број на најближи вишекратник наведеног броја. Сигурно размишљате како Екцел зна да ли да заокружи или заокрене доле, то зависи од резултата поделе.

За пример 16/3 = 5.33333, овде је децимална вредност мања од 0,5, тако да је резултат најближе вишеструке вредности броја 3 5, дакле 3 * 5 = 15. Овде екцел заокружује вредност ако је децимална вредност мања од 0,5.

Слично погледајте и ову једначину 20/3 = 6,66667, у овој једначини децимална вредност је већа од 0,5 па екцел заокружује резултат на 7, па је 3 * 7 = 21.

Дакле, за овај пример узмите у обзир податке у наставку.

  • Прво отворите екцел функцију МРОУНД у ћелији Ц2.

  • Изаберите Број аргумент као вредност ћелије А2.

  • Други аргумент Вишеструко је вредност Б2 ћелије.

  • Притисните тастер ентер. Копирајте и залепите формулу у друге ћелије да бисте добили резултат.

Резултат смо добили у свим ћелијама. Погледајмо сада сваки пример појединачно.

У првој ћелији једначина гласи 15/8 = 1,875, јер је децимална вредност> = 0,5, екцел заокружује број на најближу целобројну вредност 2. Дакле, овде је више бројева 8, а резултујући број 2, дакле 8 * 2 = 16.

Погледајте друго једнако 17/5 = 3,4, овде је децимално мање од 0,5, па екцел овај пут заокружује број на 3, а резултат је 5 * 3 = 15.

Попут ове функције екцел МРОУНД заокружује или заокружује број на најближу целобројну вредност више бројева.

Пример # 2

Видели смо како функционише функција МРОУНД, сада ћемо видети како можемо применити исту да заокружимо време нагоре или надоле на најближе вишеструке вредности.

Из горњег временског распореда претворићемо време у најближе временске интервале од 45 минута. Испод је формула.

У овом примеру сам навео вишеструке вредности као „0:45“, оне ће се аутоматски претворити у најближи број „0,03125“. Дакле, број „0,03125“ једнак је 45 минута када применимо формат времена на овај број у екцелу.

Ствари које треба запамтити

  • Оба параметра треба да буду бројеви.
  • Ако било ко параметар није нумерички, добићемо „#НАМЕ?“ вредност грешке.
  • Оба параметра треба да имају исте знакове, било позитивне или негативне, ако су оба знака наведена у једној формули, добићемо „#НУМ!“ вредност грешке.