Рачуноводствене процене (дефиниција) | Топ 8 примера

Шта су рачуноводствене процене?

Рачуноводствена процена је техника за мерење оних ставки у рачуноводству које немају тачан начин квантификације и због тога се процењују на основу процене и знања проистеклих из претходног искуства.

Илустрација

Рецимо да компанија схвата да ће у одређеном периоду створити неке лоше дугове. Али, нема појма колико ће лоших дугова настати током тог периода. Питање је колику резерву компанија треба да створи да би се могла носити са лошим дуговима? Може ли компанија намерно израчунати лоше дугове у мерљивим мерама?

Одговор је да се лоши дугови које компанија намерава настати не могу мерити бројевима. Рачуновођа, који би креирао резерве за лоше дугове, мора да зависи од своје просудбе и стручности да би закључио. А онда би створио одредбу у потпуности на основу свог искуства и година обуке.

Ово посебно мерење помоћу ког се квантификује неколико ставки у рачуноводству назива се рачуноводственим проценама.

Примери рачуноводствених процена

Ево 8 најбољих примера рачуноводствених процена -

# 1 - Потраживања

Потраживања су један од најчешћих примера. Као што видимо доле, Лиганд узима у обзир доспела потраживања на основу уговорних услова плаћања од 30 до 90 дана.

извор: Лиганд СЕЦ Филингс

# 2 - Инвентар

Залихе вредноване залихе засноване на ФИФО и исказане су по нижој цени коштања или тржишне вредности. Застарелом инвентару се приступа периодично и врши се отпис залиха до његове нето оствариве вредности.

извор: Лиганд СЕЦ Филингс

# 3 - Метода амортизације и корисни век трајања

Лиганд користи линеарну методу амортизације и узима у обзир корисни век у распону од три до десет година.

извор: Лиганд СЕЦ Филингс

# 4 - Добра воља

Гоодвилл има неодређен век трајања. Преглед обезвређења гоодвилл-а врши се годишње како би се приступило променама у добром имену.

извор: Лиганд СЕЦ Филингс

# 5 - Непредвиђене обавезе

Потенцијалне обавезе су поново субјективна рачуноводствена процена. Овде се узимају у обзир многи инпути, укључујући нестабилност прихода, вероватноћу комерцијализације производа, временске оквире, прагове итд. Непредвиђене обавезе за лиганд износиле су 4,97 милиона УСД.

извор: Лиганд СЕЦ Филингс

# 6 - Процене гаранције

Компаније које пружају гаранцију морају утврдити трошкове повезане са гаранцијом. Форд предвиђа ове обавезе у вези са гаранцијом и теренским сервисима користећи образац модела процене, како је описано у наставку.

# 7 - Пензијске и друге обавезе након пензионисања

Да би процениле пензијске трошкове и друге обавезе након пензионисања, компаније морају да направе процену дисконтне стопе, очекиваног дугорочног приноса на имовину плана, повећане зараде, инфлације, стопе пензионисања, стопе смртности и многих других.

# 8 - Додаци за кредитне губитке

Кредитни губитак је промена резервисања за кредитне губитке по курсу из претходног периода. У сврху анализе, Фордова управа раздваја резерве за кредитне губитке на нето отплате и промену у исправци за кредитне губитке.

извор: Форд СЕЦ Филингс

Зашто су рачуноводствене процене важне?

Рачуноводствене процене можда се не чине много значајним, али заправо су то одличан начин да инвеститорима докажете вредност компаније.

Али зашто је ово тако важно?

Јер у овом случају рачуновође морају уложити више напора.

Када за књиговође не постоји могућност квантификовања, они требају потражити више информација. Они сакупљају много података, користе своје искуство, виде историјске податке, а затим вреднују ставке на листи, јер стварни износ за одређене ставке није познат.

Разговараћемо о неколико ставки да бисмо ствари постале јасније.

  • Амортизација: Како би неко могао да схвати колику амортизацију треба да претрпи компанија због машина или постројења? Да, може се користити рачуноводствени метод; али не постоје тачне информације о томе колика треба да буде записана вредност на крају сваке године. Због тога је посао рачуновође да утврди колики проценат амортизације треба да претрпи компанија тако што ће сагледати очекивани животни век постројења или машина, а затим увидјети корисност и неопходност машина за посао.
  • Корисни век трајања основних средстава: Тешко је рећи колико дуго ће основна средства служити предузећу. Ако се машина купи, како би компанија знала колико дуго ће служити компанији? Па, не постоји могућа мерљива метода. Рачуновођа треба да користи рачуноводствену процену да би утврдио животни век основних средстава. Рачуновођа треба да погледа претходне тачке података, да погледа сличне машине у сличним компанијама и на крају да искористи њихово знање и стручност да би утврдио процену корисног века трајања основних средстава.

Сврха

Будући да рачуновођа не може само задужити или књижити било који рачун без тачног износа, рачуноводствене процене морају да се ураде да би се добила процена истог рачуна. Узмимо пример, рецимо да би се амортизација теретила за машине које је компанија управо купила. Без прецизног износа рачуновођа не би могао да га стави на терет.

Да би била у могућности да проследи тај унос у дневник, рачуновођа треба да процени приближни износ, а затим она може да преда унос.

Како ревизор гледа на рачуноводствене процјене?

Ово је велико питање. Када ревизор прегледа финансијске извештаје и књиговодствене евиденције, има на уму једно питање - да ли уноси / ставке иза себе имају доказе?

У случају свих осталих књиговодствених евиденција, компанија може доставити доказе.

Али у случају предмета код којих су рачуновође користиле рачуноводствену процену, компанија не може имати никакве физичке доказе.

Због тога за ревизоре процене нису баш уверљиве. Ствари попут пристрасности менаџмента, субјективних претпоставки или грешака у процени могу утицати на процене.

Због тога би ревизор, када би гледао рачуноводствене извештаје и књиговодствене евиденције, требало да буде врло опрезан и да обезбеди да износи који се процењују на основу рачуноводствених процена не садрже пристрасности, грешке и погрешне претпоставке.

Као инвеститор, требало би да примените исти приступ.

Ако сте нови у улагању, можда ћете морати да се едукујете о основама и напредном рачуноводству како бисте могли открити грешке у рачуноводственим проценама.

Али за инвеститоре који имају дугогодишње искуство могли би прилично добро процијенити пријаве. Да, попут ревизора, ови инвеститори не би имали све информације. Али ако знају основе рачуноводства; могли би да суде о основама као -

  • Да ли је проценат узете амортизације био тачан? (као инвеститор можете погледати сличне компаније и упоређивати)
  • Да ли је исправно резервисање за лоше дугове? (Можете видети шта је та компанија радила претходних година, као и како сличне компаније у истој индустрији одговарају на лоше дугове)
  • Колико година корисног века употребе је то предузеће проценило за своја основна средства? (сазнајте претходне тачке података и како их је компанија раније користила)

Ова питања могу изгледати помало напредна за инвеститора, али стварна прича лежи између редова. Ако инвеститор жели да уложи пристојан износ у компанију, има смисла пажљиво, пажљиво и пажљиво погледати финансијске извештаје и књиговодствене евиденције.

И ту лежи важност тачности и тачности у обелодањивању финансијских извештаја компаније.

Препоручена читања

Овај чланак је водич за рачуноводствене процене и његову дефиницију. Овде разматрамо листу рачуноводствених процена заједно са примерима и објашњењима. Такође можете погледати ове доле препоручене чланке о рачуноводству.

  • Примери рачуноводствене етике
  • Рачуноводствени третман потенцијалне имовине
  • Питања и одговори за рачуноводствени интервју
  • Финансије насупрот рачуноводству - главне разлике
  • <