Траке трезора (дефиниција, примери) | Шта су тракасте обвезнице?

Шта су траке трезора?

Трезорске траке су производи с фиксним приходом слични обвезницама, али продају се с попустом и доспијевају по номиналној вриједности, слично као обвезнице са нула купона, с том разликом што иза њих стоји држава и због тога су практично без кредитног ризика.

Примери

  • СТРИПС је скраћеница која означава одвојено трговање регистрованим каматама и главницу хартија од вредности. То су специфични финансијски производи који су исклесани из државних / државних обвезница.
  • Једноставно речено, ово није ништа друго до уклањање очекиваног новчаног тока обвезнице у више појединачних производа са фиксним дохотком.
  • Узмимо пример производа са фиксним приходом са роком доспећа од 10 година. Купонска исплата се врши на годишњем нивоу по купонској стопи од 8%. У складу са уговорним условима ове обвезнице, укупно ће бити исплаћено 11 купона. Ове исплате могу се препаковати у 11 обвезница са нула-купона и међу финансијском заједницом би се могле назвати СТРИПС, а с обзиром да их дистрибуира америчка влада, називају се тракицама трезора и имају комфор за поузданост и кредитну способност.

Да не узмемо у обзир новчани ток једноставне ванилијске везе

Сада узмимо у обзир новчани ток када се ова обвезница скине у више трака (ризнице у случају државних обвезница). Нови новчани ток биће следећи, где је свака исплата купона постала датум доспећа за нове обвезнице са нула-купоном лишене оригиналне обвезнице Ванилла.

Прорачуни за повраћај улагања (РОИ) на траци трезора су помало приморани. Могу бити 2 случаја

1) Ако је трака трезора ликвидирана пре датума доспећа, онда

Обрачун израчунатог = Тренутна тржишна вредност - купљена цена

2) Други сценарио је када се трака трезора држи до датума доспећа. Онда

Израчунати поврат = Номинална вредност обвезнице - набавна цена

Предности трака са ризницама

  • Имате широк спектар доспећа: Као што је објашњено горе, ризничке траке су исклесане од обвезница ваниле. Стога их трговци прилагођавају потражњи и могу имати различит опсег доспећа.
  • То су сличне обвезницама без купона јер се издају уз фер попуст и доспевају по номиналној вредности како је објашњено у горњем примеру
  • Новчани ток је прилично једноставан и директан, јер нема плаћања камата, а номинална вредност се прима по доспећу.
  • У ово се може улагати чак и у мале делове, па је стога прилично омиљен и међу малопродајним инвеститорима.
  • Једна од најбољих предности овог финансијског производа је та што их подржава Влада и имају исти кредибилитет као суверене обвезнице.
  • Захваљујући прилагођавању које пружају; ове траке су најбољи механизам за заштиту.

Важне тачке

СТРИПС имају својствен ризик због својих јединствених карактеристика. Размотримо ово детаљно.

  1. Кредитни ризик - С обзиром да их подржава америчка влада, сматрају се сигурним и имају кредибилитет сличан државним обвезницама. Стога се сматра да су ослобођени било које врсте неплаћања и немају кредитни ризик.
  2. Ризик од каматних стопа
  3. Ризик ликвидности - У поређењу са трезорским обвезницама, трезорски СТРИПС су мање ликвидни. То би могло довести до тога да инвеститори брокерима плаћају више провизије. Такође због мање ликвидности, постоји разлика у цени понуде и тражења која може довести до два главна проблема - биће тешко ући и изаћи по жељеним ценама и утицати на живу ограду због које су ови СТРИПС у почетку купљени и секундирати је може довести до кризе ликвидности, јер због велике разлике у понуди-траженој цени ликвидност може даље флуктуирати, а учесницима ће бити тешко да изврше наруџбину. Међутим, СТРИПС долази са јединственим механизмом због њихових различитих карактеристика где га брокер може уклонити или препакирати на флексибилан начин како би створио нову потражњу / понуду поновним сазревањем на новим нивоима равнотеже.
  4. Тржиште ризничких трака прерасло је у огромно захваљујући стабилности и лакоћи улагања које пружа. Према тржишним подацима из 1999. године, од свих обвезница, 37% их се држало у СТРИПС-у и могле би се проценити на 225 милијарди долара. Будући да се ови могу препакирати и створити понуда потражње, постоје значајни токови чак и у временима невоље, попут пуцања мехурића од 2000 тачака и велике депресије 2008. године.
  5. Траке трезора се користе не само за инвестиције, већ и економисти, инвеститори и регулатори за мерење криве приноса трезора без купона. Финансијска заједница користи ове финансијске производе за екстраполацију понашања криве и предвиђање кривих каматних стопа и економског здравља и смера у коме се креће. Због заменљивости коју пружају ове траке, на њих не утиче ни једна основна хартија од вредности, па стога пружају глатку криву приноса без икаквог дисконтинуитета. Две главне методе за израчунавање ове криве су - Нелсон-Сиегел и Фисхер - Ницхка Зервос назване по математичарима који су их емпиријски израчунали.

Закључак

То су врло висококвалитетни дужнички инструменти јер пружају камате без кредита јер имају суверену подршку. Омогућују инвеститорима да уживају у зарадама од државних записа и трезорских обвезница уз знатно ниже улагање. Портфељ менаџери их користе за заштиту ризика и за расподјелу имовине чиме помажу у стварању поврата чак и на нестабилним тржиштима.