Клаузула о кључном човеку (значење) | Како функционише клаузула о кључном човеку?

Шта је кључна клаузула?

Клаузула о кључном човеку је клаузула која се користи у уговору и која се користи за једног или више „кључних људи“ (главна особа уговора, обично менаџер фонда или кључни партнер) да изврши или не предузме одређену радњу и може резултирати раскидом уговора. крши се и углавном се види у компанијама са ограниченим партнерством, организацијама ризичног капитала и компанијама узајамних фондова.

Објашњење

Важна је клаузула за инвестициону фирму која им забрањује да улажу када кључни руководиоци нису доступни јер не могу да посвете време улагањима. Каже се да ако одсуствује одређени број руководилаца, инвестициона компанија неће моћи да врши нова улагања док ови кључни руководиоци претходно не буду замењени.

Може бити много разлога због којих руководиоци нису у стању да извршавају своје задатке сасвим добро. Будући да је управљање инвестицијама огроман задатак, кључни руководиоци (који су задужени) улажу велики део времена. Када то нису у могућности, према клаузули о кључном човеку треба их заменити.

Погледајмо сада могуће узроке због којих кључни руководиоци нису у могућности да обезбеде довољно времена за управљање инвестицијама.

Када ће се применити клаузула Кеи Ман?

Међу тим узроцима неки су узроци који се не могу избећи, а неки су узроци који се могу избећи.

  • Смрт: Ако кључна особа умре, нико ту ништа не може учинити. У том случају примењиваће се ова клаузула.
  • Пати од дуготрајне инвалидности: Ово је такође један од неизбежних узрока. Шта би кључна извршна директорка урадила ако пати од инвалидитета или болести?
  • Кључни директор је напустио посао: Ако је извршна власт добила нови посао са бољим изгледима, инвестициона фирма ту ништа не може учинити.
  • Директор је отпуштен: Ако је извршни директор из било ког разлога отпуштен, примењиваће се ова клаузула.
  • Да ли други задаци ефикасније: Ако извршни директор изврши други задатак ефикасније од управљања инвестицијама, крајње је време да је уклони и замени неко одговорнији.
  • Извршна власт је осуђена за кривично дело: Ово је озбиљна претња за организацију. Шта ако клијенти сазнају да је менаџер инвестиција криминалац? Шта би инвестициона фирма радила? Клаузулска клаузула ће се примењивати и овде.

Зашто је важно?

  • Огроман износ новца је у питању: За инвестициону фирму је огромна одговорност да управља инвестицијама. И они не управљају само улагањима једног или два клијента. Број је огроман, често и више од милион или милијарду долара. У том случају, ако руководиоци који управљају инвестицијама нису искрени (или имају неизбежне проблеме); тада их инвестициона фирма мора заменити.
  • Углед инвестиционе фирме: Ако инвестиционо друштво одлучи да их не замени, тада ће се довести у питање ефикасност инвестиционог предузећа. А ово никако није добра ствар за будуће изгледе те конкретне инвестиционе компаније.
  • Инвестицијска компанија треба да изнесе клаузулу о кључном човеку: Сада многи старт-упи, фондације, инвеститори траже клаузулу о кључним људима као своју гаранцију пре запошљавања инвестиционе фирме. Ови старт-упи, фондације, инвеститори желе да се увере да ће инвестицијско друштво максимално водити рачуна о њиховим улагањима и не би дозволило ниједном извршном руководиоцу да управља инвестицијом док особа не буде најквалификованија и најподеснија. У данашње време ова клаузула постала је обавезна клаузула о којој мора да размишља свака инвестициона компанија.

Како применити клаузулу о кључном човеку?

Ако водите инвестициону фирму (или инвеститор и желите да разумете како ово функционише), имајте на уму три ствари -

Додајте „клаузулу о кључном човеку“ свима који имају уговор са фирмом

Пре свега, морате погледати уговор оних који доносе кључне одлуке за улагања клијената. А онда у њихов уговор морате додати клаузулу о кључном човеку. Касније морате да направите мандат да сви који се придруже инвестиционој фирми треба да уврсте ову клаузулу у своје уговоре.

Кеиман осигурање:

Ако сте мала фирма и заиста не можете да ризикујете да замените своје ограничене ресурсе, куповина осигурања за кључне људе је права ствар. Ако сте велика фирма и имате довољно ресурса и буџета да замените кључне доносиоце одлука, не морате да купујете осигурање за кључне људе.

Размислите о најгорем сценарију

Додавање клаузуле о кључном човеку у уговор ваших кључних доносилаца одлука и куповина осигурања за кључне људе је сјајна полазна основа. Али такође се морате припремити за најгоре могуће случајеве. Ако можете да напишете план за ванредне ситуације и придржавате се њега, били бисте спремни за било који најгори случај.