Понуда у односу на тражену цену | Топ 6 најбољих разлика (Инфограпхицс)

Разлика између понуде и тражене цене залиха

Стопа понуде односи се на највишу стопу по којој је потенцијални купац акције спреман да плати за куповину хартије од вредности која се од њега захтева, док се стопа тражења односи на најнижу стопу акције по којој је потенцијални продавац акција. спреман за продају хартије од вредности коју држи.

Понуђена цена је највећи износ новца који је купац спреман да плати за одређени производ, робу. Означава се за разлику од продајне или тражене цене, што је износ за који је продавац спреман да прода хартију од вредности.

Тржишни налог од инвеститора захтева да купују по тренутној траженој цени и продају по тренутној понуђеној цени. Супротно томе, ограничени налози омогућавају инвеститорима и трговцима да купују по понуђеној цени и продају по траженој цени.

На слици испод наведене су понуде и цене за акције Релианце Индустриес, где је укупна понуда 698,780, а укупна продаја 26,49,459.

Шта је распон понуде и тражења?

Тражена цена је увек већа од понуђене, а разлика између њих назива се ширењем. Различите врсте тржишта користе различите конвенције за ширење. Одражава трансакционе трошкове, а такође и ликвидност. Бид-Аск распони се повећавају на променљивом тржишту или када смер цена није сигуран.

Намази се смањују на малопродајном тржишту због све веће употребе и популарности берзи и електронских система. Омогућава малим трговцима да добију конкурентну цену, коју су само велики играчи имали у прошлости.

Акционарске компаније у компанији Дов Јонес Индустриал имају понуду за понуду од неколико центи, док акције са малом капитализацијом од 50 центи или више.

Понуда у односу на тражену цену Инфографике залиха

Да видимо главну разлику између лицитације и тражене цене.

Кључне разлике

  1. У случају залиха, ако неко верује да се очекује раст цене, купац би купио залиху по цени за коју сматра да је прикладна или поштена. Ова цена по којој купац жели да купи залихе назива се понудом. У будућности, када цене порасту, купац се сада претвара у продавца. Сада ће цитирати цену за продају у којој верује да се може остварити максималан профит. Ова цена се назива Тражена цена
  2. Може бити случај да више купаца лицитира већим износом. Међутим, исто неће бити применљиво у случају тражене цене.
  3. На пример, понуђач А је спреман да плати 5000 ЈПИ за робу, док понуђач Б нуди 5700 ЈПИ за исту робу. Оба ова понуђача могу се сусрести са понуђачем Ц, који може понудити цену већу од ове. На крају победи понуђач са највишим износом. Изузетно је корисно за продавца, јер је притисак на купце да излазе једни другима. Лицитирање је прилично често у случају уметности и јединствених или историјских предмета. Такав сценарио неће бити могућ у случају тражене цене или продавца.
  4. Понуђена цена је позната као стопа продаваца, јер ако неко продаје акције, тада ће добити понуђену цену. Ако купујете акције, добићете тражену цену. Разлика између ове две цене иде брокеру или стручњаку који води трансакцију.
  5. Понуђена цена се обично наводи на ниском нивоу и такође је дизајнирана на начин да се постигне тачан жељени исход. С обзиром да продавац никада неће продавати по нижој цени, тражена цена ће увек бити већа. На пример, ако је тражена цена одређене робе 2000 ЈПИ, а купац је спреман да плати 1500 ЈПИ за исту, цитираће износ од 1000 ЈПИ. То може изгледати као компромис, а обе стране ће се наћи на пола пута и договорити цену тамо где су желеле да буду од почетка.
  6. Распон ће бити позитиван само када је тражена цена већа од понуђене цене. Већи распон указује на велику разлику између две цене. Такође отежава стварање добити, јер ће се производ или хартија од вредности увек купити по вишој цени и продати по врло ниској цени.
  7. На страни куповине, цене су увек у опадајућем редоследу, а највиша понуда се сматра најбољом понуђеном ценом, а на продаји се бочне цене поређају по растућем редоследу, а највиша тражена цена се сматра најбољом питати цену. Просек најбоље понуде Просек најбоље тражене цене сматра се идеалном ценом акције.

Понуда у поређењу са упоредном табелом

ОсноваПонуди ценуАск Прице
ДефиницијаМаксимална цена коју је купац спреман да плати за хартију од вредности.Минимална цена коју је продавац спреман да прими
ДометОва стопа је обично увек виша од тренутне цене.Ова стопа је обично нижа од тренутне цене.
КориснициПродавци користе стопу понуде.Купци користе Аск рате
ВредностУвек је нижа од тражене цене.Увек је већа од стопе понуде.
конвенцијаПонуда од ₹ 15 к 120 значи да потенцијални купци лицитирају до ₹ 15 за до 120 акција.Питање од 19 к 115 к значи да постоје потенцијални продавци који су спремни да продају по овој цени.
СтатусОво су тренутно највише понуде, а постоје и друге на мрежи са нижим понудама.Ове цене су тренутно најниже тражене, а постоје и друге у складу са вишим ценама упита

Сличности

# 1 Временски специфично:Обе ове стопе су специфичне за одређени временски период и стално се мењају у реалном времену. У случају берзе, понуда и продајна стопа се мењају сваке секунде у складу са тренутном потражњом и понудом. Те стопе не могу бити константне.

# 2 Важност:Ове цене су релевантне само када неко жели нешто да купи или прода. Они помажу у одређивању потражње за сигурношћу и вредности залиха за одређени период.

# 3 Ликвидност:Помоћ у одређивању ликвидности хартије од вредности

Последње мисли

Обе ове стопе су виталне за трговце и, осим у акцијама, такође се користе у форек услугама и трговини дериватима. Разлика у овим распонима помаже у одређивању ликвидности на тржишту. Обе стопе независно немају пуно смисла и морају се користити у координацији да би се цела слика боље разумела.