Шта је поверенички фонд? (Значење, типови) | Како функционише поверенички фонд?

Поверенички фонд Значење

Поверенички фонд односи се на правно лице које је одговорно за држање и управљање различитим средствима у име другог лица уз помоћ неутралне треће стране, где ће услови и услови у погледу начина на који ће се имовина држати или дистрибуирати бити одлучује давалац повереничког фонда.

То је засебно правно лице и оснива га лице, чинећи његово богатство (богатство може бити новац, имовина, залихе, накит итд.) Које ће бити дистрибуирано међу једним или више корисника након њиховог одласка. Фонд такође садржи упутства о томе како и за који приход имовину користе корисници. За ово се стара повереник.

Стране укључене у поверенички фонд

Из горњег објашњења јасно је да типични поверенички фонд има 3 странке у њему -

  1. Грантор - Она је особа која оснива фонд и доприноси му.
  2. Корисници - Они су људи које давалац жели да добије делове или цело богатство које ће оставити за собом. Корисник може бити један или више. У случају више корисника, предвиђени су и пропорција и начин на који ће имовина бити распоређена међу њима.
  3. Повереник - Повереник је обично особа која држи имовину у име друге особе (особа) која им је поверила своју имовину. Дакле, у повереничком фонду, повереник је особа коју је концедент именовао за управљање и расподелу њихове имовине на начин предвиђен концедентом.

Како то функционише?

Давалац лиценце има неку имовину којој / она жели да њен супружник / деца / други имају приступ, али само у сврхе за које она / он намерава да их користи, на пример - фиксни додатак за трошкове живота, школарине, капара за куповина куће итд.

Она / он оснива фонд са њеном имовином. Уговор о поверењу ће садржати (али не ограничавајући се на) следеће детаље -

  • Списак корисника
  • Који део фонда добија сваки корисник, у којим временским интервалима, у које сврхе корисници могу да се повуку из фонда. У које сврхе корисници не могу да се повуку из фонда (вероватно важније од претходне клаузуле).
  • Она / он ангажује повереника који ће деловати у њено име када она / он премину. Повереник је обично независна трећа страна која има поверење.
  • Повереник ће добити на располагању њену имовину и држат ће је у име корисника док је они не затраже или док се она не дистрибуира у складу са упутствима концедента.

Топ 5 врста повереничког фонда

Доље су дате различите врсте повереничких фондова.

# 1 - Опозиво поверење / Живо поверење

Као што и само име говори, услови овог поверења могу се променити чак и након стварања поверења. Такви фондови се углавном стварају када је концедент жив и ако концедент намерава да задржи приступ имовини повереничког фонда. Давалац лиценце је уједно и повереник опозивних фондова. Према овом аранжману, приход остварен од имовине у фонду припашће даваоцу кредита до тренутка њихове смрти. Повериоци концедента такође ће моћи да поврате дугове из имовине фонда, све док концедент не поживи.

Опозиви закладе обично се претварају у неопозиве заложне фондове након што концедент умре.

# 2 - неопозиво поверење

Неопозиво поверење је оно у којем се једном формирани услови фонда не могу мењати или опозивати. Давалац лиценце неће се сматрати правним власником имовине у повереничком фонду. Поред овога, најважнија тачка која издваја неопозиво поверење од опозивог је да повериоци даваоца давања или било која парнична пресуда против њих не могу да се захтевају против имовине поверења. Неопозиво поверење такође смањује порез на имовину даваоца давања, јер се не сматра да имовина у овом фонду држи њих.

Који је бољи?

Обоје имају своје предности и недостатке. А шта је боље за вас, зависи од вашег циља формирања поверења - Када је главни циљ стварања поверења осигурати да наследници непажљиво не користе ваше богатство, саветује се да се позовемо за опозиво поверење даће вам контролу над имовином док не живите.

С друге стране, ако имате богатство чија вредност премашује граничну вредност за примењивост пореза на имовину (која се разликује од државе до државе), препоручује се неопозиво поверење.

Осим горе дате класификације, постоје и друге врсте повереничких фондова који се формирају за одређене сврхе, од којих је неколико наведених у наставку -

# 3 - Добротворни поверенички фонд

Када давалац жели да се његово богатство или његов део искористи за веће друштвено добро, формира се добротворно поверење. Фонд средстава који даје давалац назива се корпусни фонд, који се обично одржава вечност. А приход остварен од имовине користи се за финансирање добротворних циљева које давалац жели.

# 4 - Потрошно штедљиво поверење

Такав фонд се формира када давалац кредита верује да њени наследници (наследници) неће одговорно користити богатство које од њих наследе и стога осећају потребу да именују независно тело (повереник) како би се осигурало да се имовина користи само за сврхе које би давалац дозвољавао. Ови фондови имају клаузуле које не дозвољавају корисницима да користе приход од имовине фонда против било ког дуга или колатерала.

# 5 - Поверење генерације која прескаче

Као што и само име говори, ово је алат за директно преношење вашег богатства / имања на ваше унуке / праунуке, уместо да их преносите преко супружника или деце. Таква врста поверења је генерално дизајнирана да ослободи супружника или децу високих пореза на имовину, у случајевима када сви они већ поседују имања велике вредности.

У закључку се може рећи да је поверенички фонд алат који се користи за управљање породичним богатством, планирање породичног пореза и обезбеђивање да породица и други издржавани даваоци давања максимално искористе богатство које он / он оставља за собом.