Финансирање набавки | Топ 7 метода са пословним примерима

Финансирање аквизиција Значење

Финансирање аквизиције је процес у којем компанија која планира да купи другу компанију покушава да добије средства путем дуга, капитала, приоритетног капитала или једне од многих доступних алтернативних метода. То је сложен задатак и захтева добро планирање. Оно што је чини сложеном је чињеница да за разлику од других куповина, структура финансирања М&А може имати пуно пермутација и комбинација.

Како финансирати пословну аквизицију?

Постоји много начина на које можете финансирати аквизицију предузећа. Популарне методологије су наведене у наставку.

  • # 1 - Трансакција у готовини
  • # 2 - замене залиха
  • # 3 - Финансирање дуга
  • # 4 - Меззанине дуг / квази дуг
  • # 5 - Улагање у капитал
  • 6. - Зајам за враћање добављача (ВТБ) или финансирање продавца
  • # 7 - Откуп полугом: Јединствена комбинација дуга и капитала

Напомињемо да у великим аквизицијама финансирање аквизиције предузећа може бити комбинација две или више метода.

# 1 - Трансакција у готовини

У договору са готовином трансакција је једноставна. Акције се замењују за готовину. У случају готовинског посла, део капитала биланса стања матичног предузећа је непромењен. Ова врста трансакције углавном се дешава када је компанија стицалац много већа од циљне компаније и има значајне новчане резерве.

Крајем 80-их, већина великих трансакција спајања и преузимања плаћена је у потпуности у готовини. Залихе су чиниле мање од 2%. Али након деценије, тренд се потпуно преокренуо. Више од 50% вредности свих великих послова плаћено је у потпуности на залихама, док су готовинске трансакције смањене на само 15% до 17%.

Ова промена је била прилично тектонска, јер је променила улоге дотичних страна. У готовинском послу, улоге двеју страна биле су јасно дефинисане, а трампа новца за акције представљала је једноставан пренос власништва. Главно начело готовинских трансакција било је да када стицалац уплати готовину продавцу, аутоматски преузима све ризике компаније. Међутим, у размени деоница, ризици се деле у пропорцији власништва у новом и комбинованом ентитету. Иако се удео готовинских трансакција драстично смањио, уопште није постао сувишан. На пример, врло недавна најава Гоогле-а компанији за софтвер у облаку, Апигее, у послу вредном око 625 милиона долара. Ово је аранжман са готовином са 17,40 УСД који се плаћа за сваку акцију.

извор: реутерс.цом

У другом случају, Баиер је планирао да купи америчку фирму за семе Монсанто у уговору о цени од 128 долара, што се рекламира као највећи посао са готовином у историји.

# 2 - замене залиха


За компаније чијим се акцијама тргује на јавном нивоу, један врло уобичајен метод је замена акционара стицаоца за акције компаније Таргет. За приватне компаније је разумна опција када би власник Таргета желео да задржи неки удео у комбинованом ентитету. Ако је власник Таргет Цомпани укључен у активно управљање операцијама, а успех компаније зависи од његове способности, тада је замена деоница драгоцено средство.

Одговарајућа процена залиха је од највеће важности у случају замене акција за приватне компаније. Искусни трговци банкари следе одређене методологије за вредновање залиха као што су:

  • 1) упоредна анализа предузећа
  • 2) упоредна анализа вредновања трансакција
  • 3) ДЦФ процена

извор: кореахералд.цом

# 3 - Финансирање дуга


Један од најпожељнијих начина финансирања аквизиција је финансирање дуга. Исплата готовине није напор многих компанија или је нешто што њихови биланси стања не дозвољавају. Такође се каже да је дуг најјефтинији начин финансирања понуда за спајања и преузимања и да има много облика.

Обично банка приликом исплате средстава за аквизицију пажљиво проучава пројектовани новчани ток циљне компаније, њихове обавезе и профитне марже. Стога се, као предуслов, темељно анализира финансијско здравље обе компаније, Таргета као и стицаоца.

Други начин финансирања је финансирање подржано имовином где банке позајмљују финансирање на основу колатерала понуђене циљне компаније. Ови инструменти обезбеђења односе се на основна средства, залихе, интелектуалну својину и потраживања.

Дуг је један од најтраженијих облика финансирања аквизиција због ниже цене капитала од капитала. Плус нуди и пореске олакшице. Ови дугови су углавном старији или револверски, долазе са ниском каматном стопом и квантум је више регулисан. Стопа поврата је обично фиксни / плутајући купон од 4% -8%. Постоји и подређени дуг, где су зајмодавци агресивни у износу исплаћеног зајма, али наплаћују вишу каматну стопу. Понекад је ту укључена и компонента капитала. Стопа купона за њих је обично 8% до 12% фиксна / променљива.

извор: стреетинсидер.цом

# 4 - Меззанине дуг / квази дуг


Меззанинско финансирање је обједињени облик капитала са карактеристикама дуга и капитала. По природи је сличан подређеном дугу, али долази са опцијом конверзије у капитал. Циљне компаније са јаким билансом стања и доследном профитабилношћу су најпогодније за мезанинско финансирање. Ове компаније немају јаку имовинску базу, али се ипак могу похвалити доследним новчаним токовима. Меззанински дуг или квази дуг носи фиксни купон у распону од 12% до 15%. Ово је нешто више од подређеног дуга.

Привлачност мезанинског финансирања лежи у његовој флексибилности. То је дугорочни капитал који има потенцијал да подстакне корпоративни раст и стварање вредности.

# 5 - Улагање у капитал


Знамо да је најскупљи облик капитала сопствени капитал, исто важи и за случај финансирања аквизиција. Капитал има премију јер носи максималан ризик. Високи трошак је заправо премија за ризик. Ризичност произилази из полагања права на имовину компаније.

Стицаоци који циљају компаније које послују у нестабилним индустријама и имају нестабилне слободне новчане токове обично се одлучују за већи износ капиталног финансирања. Такође, овај облик финансирања омогућава већу флексибилност, јер се не обавезује на периодична планирана плаћања.

Једна од важних карактеристика финансирања стицања капитала је одустајање од власништва. Капитални инвеститори могу бити корпорације, ризични капиталисти, приватни капитал итд. Ти инвеститори преузимају одређени износ власништва или представљања у Одбору директора.

извор: бизјоурналс.цом

6. - Зајам за враћање добављача (ВТБ) или финансирање продавца


Нису сви извори финансирања спољни. Понекад стицалац тражи финансирање и од циљних фирми. Купац обично прибегава томе када се суочава са потешкоћама у прибављању иностраног капитала. Неки од начина финансирања продаваца су новчанице, зараде, одложено плаћање, уговор о консултацијама итд. Један од ових начина је и запис продавца где продавац позајмљује новац купцу за финансирање аквизиција, при чему овај плаћа одређени део трансакција каснијег датума.

Прочитајте више о повратном зајму добављача овде.

# 7 - Откуп полугом: Јединствена комбинација дуга и капитала


Разумели смо карактеристике дужничких и капиталних улагања, али сигурно постоје и други облици структурирања посла. Један од најпопуларнијих облика спајања и преузимања је откуп леверагеом. Технички дефинисан, ЛБО је куповина јавног / приватног предузећа или имовине предузећа која се финансира комбинацијом дуга и капитала.

Откупи са полугом су прилично слични уобичајеним пословима спајања и преузимања, међутим, у овом другом се претпоставља да купац истовара циљ у будућности. Мање-више ово је још један облик непријатељског преузимања. Ово је начин да се неефикасне организације врате на прави пут и поново калибрише положај управе и заинтересованих страна.

Однос власничког дуга је већи од 1,0 пута у овим ситуацијама. Компонента дуга је у тим случајевима 50-80%. И имовина стицаоца и циљне компаније третира се као обезбеђена средства обезбеђења у овој врсти пословног посла.

Компаније укључене у ове трансакције су обично зреле и генеришу доследне оперативне новчане токове. Према Јеннифер Линдсеи у својој књизи Тхе Ентрепренеур'с Гуиде то Цапитал, најбоље погодно за успешан ЛБО биће онај у фази раста животног циклуса индустрије, имаће завидну имовинску базу као залог за велике зајмове и одликује се крем-де-ла-крем у управљању.

Имати јаку имовинску базу сада не значи да новчани токови могу да се повуку на друго место. Неопходно је да циљна компанија има снажан и доследан новчани ток са минималним капиталним захтевима. Низак капитални захтев произилази из услова да се резултујући дуг мора брзо отплатити.

Неки од осталих фактора који наглашавају изгледе за успешан ЛБО су доминантна тржишна позиција и робусна база купаца. Дакле, не ради се само о финансијама које видите!

Прочитајте више о ЛБО -
  • референцефорбусинесс.цом
  • фортуне.цом
  • го4фундинг.цом

Ако желите професионално да научите ЛБО моделирање, можда ћете желети да погледате 12+ сати ЛБО моделарског курса

Сад кад смо сазнали нешто о ЛБО-има, хајде да схватимо мало о њиховој позадини. Ово ће нам помоћи да схватимо како је настало и колико је релевантно данас.

ЛБО су нагло порасли током касних 1980-их усред беса без финансирања безвриједних обвезница. Већина ових откупа финансирала је тржиште обвезница високог приноса, а дуг је углавном био шпекулативне природе. До краја 1980. године, тржиште јунк обвезница се срушило, прекомерне шпекулације су се охладиле и ЛБО су изгубили пару. Уследио је строжи регулаторни механизам, строга правила о капиталном захтеву, због којих су комерцијалне банке изгубиле интерес за финансирање послова.

извор: ецонинтерсецт.цом

Обим ЛБО послова поново се повећао средином 2000-их због све већег учешћа приватних капиталних компанија које су обезбеђивале средства од институционалних инвеститора. Финансирање јунк обвезница високог приноса уступило је место синдицираним кредитима под левериџом као главним извором финансирања.

Основна идеја која стоји иза ЛБО-а је приморати организације да произведу сталан ток слободних новчаних токова за финансирање дуга преузетог за њихово стицање. Ово је углавном ради спречавања преусмеравања новчаних токова у друге непрофитабилне подухвате.

Доња табела илуструје да су током последње три деценије циљеви откупа генерисали већи слободни новчани ток и претрпели ниже капиталне издатке у поређењу са својим колегама који нису ЛБО.

извор: ецонинтерсецт.цом

Предности и недостаци су две стране исте медаље и обе заједно постоје. Дакле, ЛБО такође долазе са својим уделом недостатака. Велики терет дуга повећава задате ризике за циљеве откупа и постаје све изложенији падовима у економском циклусу.

ККР је 2007. купио ТКСУ Цорп. за 45 милијарди долара. Ово је проглашено једним од највећих ЛБО-а у историји, али до 2013. компанија је поднела захтев за заштиту од банкрота. Последњи је био оптерећен са више од 40 милијарди долара због дуга, а неповољни индустријски услови за амерички комунални сектор погоршали су ствари. Један догађај је довео до другог и на крају је, нажалост, наравно, ТКСУ Цорп. поднела захтев за банкрот.

Али да ли то значи да су америчке корпорације ставиле ЛБО на црне листе? "Не". Делл-ЕМЦ уговор закључен у септембру 2016. године довољно је јасан показатељ да су се откупи Леверагед вратили. Вредност посла је око 60 милијарди долара, од чега се две трећине финансира дугом. Да ли ће новоформирани ентитет произвести довољно новчаних токова да сервисира огромну гомилу дуга и прође кроз сложеност посла, нешто је за видети.

извор: фт.цом

Флексибилност и прикладност је назив игре

Финансирање за аквизиције може се набавити у различитим облицима, али најважније је колико је оптимално и колико је усклађено са природом и већим циљевима посла. Дизајнирање структуре финансирања према прикладности ситуације је најважније. Такође, структура капитала треба да буде довољно флексибилна да би се могла мењати у складу са ситуацијом.

Дуг је несумњиво јефтинији од капитала, али захтеви за каматама могу умањити флексибилност компаније. Велике суме дуга прикладније су за компаније које су зреле са стабилним новчаним токовима и нису потребне за значајне капиталне издатке. Компаније које прате брзи раст, захтевају огроман квантитет капитала за раст и такмиче се на нестабилним тржиштима, погоднији су кандидати за акцијски капитал. Иако дуг и капитал деле највећу питу, постоје и други облици који проналазе своје постојање због јединствености сваког посла.