Матрице за Екцел формуле | Списак важних Екцел формула

Екцел формуле за варалице

Овај чланак је превара за формуле доступне у програму Мицрософт Екцел. Различите Екцел формуле са одговарајућим примерима објашњени су у доњем чланку. Овај чланак Цхеат Схеет програма Екцел Формулас фокусира се на функције текста, статистичке функције, функције датума и времена, математичке функције и многе друге.

У наставку су објашњене различите Екцел формуле са одговарајућим примерима.

Овде можете преузети овај Цхеат Схеет програма Екцел формула - Предложак Екцел предлога формула

# 1 Функције текста у програму Екцел

МС Екцел нуди разне функције стрингова. Неки варалице за Екцел формуле су дате у наставку. Табела садржи име функције, значење функције, синтаксу и пример.

Ср. бр Функција Значење Синтакса Пример Објашњење
1Лева функција у екцелуВраћа наведени број знакова с леве стране низаЛИЈЕВО (низ, без_знакова)= ЛИЈЕВО (Б2,1)где је Б2 ћелија која садржи текст.
2Права функција у програму ЕкцелВраћа наведени број знакова с десне стране низаДЕСНО (низ, без_знакова)= ДЕСНО (Б2,5)где је Б2 ћелија која садржи текст.
3Средња функција у програму ЕкцелВраћа наведени број знакова из низа почев од дате позицијеМИД (низ, почетна_позиција, без_знакова)= МИД (Б2, 1,4)где је Б2 ћелија која садржи текст, 1 је почетна позиција, а 4 број знакова који се преузимају.
4ЛЕНВраћа број знакова у датом низуЛЕН (Стринг_то_бе_меасуред)= ЛЕН (Б2)где је Б2 ћелија која садржи текст.
5Функција спајања у екцелуСпаја две дате низове да би се формирао једанЦОНЦАТЕНЕАТЕ (Стринг1, Стринг2…, СтрингН)= КОНКАТЕНАТ (Д2, Ф2)где су Д2 и Ф2 ћелије које се спајају.

Горе објашњени варалица примера Екцел формула је имплементирана у радни лист екцела приказан на следећем снимку екрана.

# 2 Статистичке функције у програму Екцел

МС Екцел нуди низ статистичких функција. Неки варалице за Екцел формуле су дате у наставку. Табела садржи име функције, значење функције, синтаксу и пример.

Ср. бр Функција Значење Синтакса Пример Објашњење
1ПросекВраћа просек низа задатих вредности= ПРОСЕЧНО (Вредност1, Вредност 2…, ВредностН)= ПРОСЕЧНО (Б2: Б5)Вредност1, .., вредностН је опсег вредности
2МинВраћа минималну вредност из датог опсега ћелија.= МИН (вредност1, вредност 2…, вредностН)= МИН (Б2: Б5)Вредност1…, вредностН је опсег вредности
3ЦоунтВраћа број ћелија које одговарају датим критеријумима опсега ћелија радног листа.= ЦОУНТ (Валуе1, Валуе 2…, ВалуеН)= ЦОУНТ (Б2: Б5)Вредност1…, вредностН је опсег вредности
4ЦоунтаВраћа број празних ћелија које одговарају датим критеријумима опсега ћелија радног листа.= ЦОУНТА (Вредност1, Вредност 2…, ВредностН)= ТАЧКА (Б2: Б6)Вредност1…, вредностН је опсег вредности
5МаксСпаја два дата низа у један= МАКС (вредност1, вредност 2…, вредностН)= МАКС (Б2: Б5)Вредност1…, вредностН је опсег вредности

Горе објашњени обманујући примери примера формула у Екцелу имплементирани су у радни лист програма Екцел приказан на следећем снимку екрана.

# 3 Датум и време функције у Екцелу

МС Екцел нуди разне функције датума и времена. Неки варалице за Екцел формуле су дате у наставку. Табела садржи име функције, значење функције, синтаксу и пример.

Ср. бр Функција Значење Синтакса Пример Објашњење
1ДАТУМВраћа серијски број одређеног датума= ДАТУМ (година, месец, дан)= ДАТУМ (2018,12,21)21.12.2018 Да ли је резултат.
2САДАПриказује тренутни датум и време= САДА ()= САДА ()7/20/2018 11:26
3ВИКЕНДВраћа дан у недељи= ВЕЕКДАИ (серијски_број)= ВИКЕНД (Б1)6
4СЕДМИЦАПриказује број недеље у години у години= СЕДМИЦА (серијски_но)= СЕДМИЦА (САДА ())29
5ГОДИНАВраћа годину у аргументу датума= ГОДИНА (серијско_број)= ГОДИНА (САДА ())2018

Горе објашњени варалица примера Екцел формула је имплементирана у радни лист екцела приказан на следећем снимку екрана.

# 4 Математичке функције у програму Екцел

МС Екцел нуди низ математичких функција. Неки варалице за Екцел формуле су дате у наставку. Табела садржи име функције, значење функције, синтаксу и пример.

Ср. бр Функција Значење Синтакса Пример Објашњење
1Функција зброја у програму ЕкцелДаје збир свих датих аргумената= СУМ (Вредност1, Вредност 2…, ВредностН)= СУМ (А2: А5)Сабирање свих вредности у опсегу А2: А5 је 100.
2Функција производаДаје производ свих датих аргумената= ПРОИЗВОД (Вредност1, Вредност 2…, ВредностН)= ПРОИЗВОД (А2: А5)Множење свих вредности у опсегу А2: А5 је 24000.
3СкртПриказује квадратни корен датог броја= СКРТ (број)= СКРТ (Б2)Квадратни корен вредности у Б2 је 20 што је 10. Исто је приказано у Д2
4ПлафонВраћа заокружени број на најближи вишеструки значај.= ПЛАФОН (број, значај)= ПЛАФОН (0,5,5)Одговор је 5, као што је приказано у Е2.
5ПодВраћа заокружени број на најближи вишеструки значај.= КАТ (број, значај)= ПОД (0,5,1)Одговор је 0 као што је приказано у Ф2.

Горе објашњени обманујући примери примена формула у Екцелу имплементирани су у радни лист програма Екцел приказан на следећем снимку екрана.

Екцел-ове најбоље праксе за употребу табела Екцел формула

Пратите ову најбољу праксуРадећи следеће:
Једноставно промените врсту референцеДа бисте се пребацивали између релативне, апсолутне и мешовите референце:
1. Изаберите ћелију која садржи формулу.
2. У траци са формулама, изаберите референцу коју желите да промените.
3. Притисните Ф4 да бисте се пребацивали између референтних типова.
Брзо копирајте формулеДа бисте брзо унели исту формулу у опсег ћелија, изаберите опсег који желите да израчунате, откуцајте формулу, а затим притисните Цтрл + Ентер. На пример, ако унесете = СУМ (А1: Б1) у опсег Ц1: Ц5, а затим притиснете Цтрл + Ентер, Екцел уноси формулу у сваку ћелију опсега, користећи А1 као релативну референцу.
Користите Формулу за аутоматско довршавањеДа бисте олакшали стварање и уређивање формула и минимизирали грешке при куцању и синтакси, користите аутоматско довршавање формула. Након што унесете = (знак једнакости) и почетна слова (почетна слова делују као окидач за приказ), Екцел приказује динамичку листу важећих функција и имена испод ћелије.
Користите функцијске савете екранаАко нисте упознати са аргументима функције, можете да користите функцију СцреенТип која се појављује након што унесете име функције и почетну заграду. Кликните име функције да бисте погледали тему помоћи за функцију или кликните име аргумента да бисте изабрали одговарајући аргумент у својој формули.