Да ли су потраживања имовина? |. | Главни разлози за објашњење

Потраживања нису ништа друго до цифра коју купац дугује компанији и представља имовину јер се претвара у готовину када и када компанија прими готовину против ње и приказује се у билансу стања као ставка имовине јер се потраживања вероватно се претвара у готовину у року од годину дана.

Да ли се потраживања евидентирају као имовина?

Потраживања представљају износ кредита који вам дугују купци који су донели ваше производе и услуге. То резултира готовином која долази у ваше пословање за робу и услуге пружене у будућности, и стога је то предност за ваше пословање.

Размотримо као пример новинску агенцију. Новине и часописи се свакодневно пружају његовим купцима, а рачун доспева на крају месеца. То је потраживање за новинску агенцију и сматра се имовином.

У ово постоји одређени ризик попут закашњелих плаћања, као и неизвршења обавеза. Међутим, то може помоћи расту имовине компаније, као и повећању добре воље.

Зашто се потраживања сматрају имовином?

Имовина за пословање значи све што додаје вредност. Што више потраживања предузеће добије, то више имовине компанија добија; ово ће временом довести до раста вашег пословања.

Питање је како ће доћи до овог раста. Два су разлога за то -

  • Вредност имовине: Ова имовина се може пренети; могу се и продати, а могу се користити и као пореска предност. Сви ови фактори чине посао јаким и помажу у побољшању пословања.
  • Производња прихода: Ова имовина се може уложити у посао на више начина и помоћи му да генерише више прихода и буде профитабилно

Међутим, потраживања се не сматрају приходом ако пословање прати рачуноводство у новчаним основама. На готовинској основи, само оне трансакције се сматрају приходом када се новац уноси и прими. Стога се потраживања не могу сматрати приходом, јер ће готовина стићи у будућем датуму. Ако се ово сматра готовином у новчаној основи рачуноводства, тада ће се захтевати приход који није примљен.

Али ако компанија прати обрачунско рачуноводство, потраживања ће се сматрати приходом. То је зато што се, према овом начину рачуноводства, приход сматра готовином која долази када дође до продаје.

Зашто се потраживање евидентира као текућа имовина?

Потраживања се углавном претварају у готовину за мање од једне године и стога се класификују као обртна средства. Да су претворени у готовину након више од једне године, назвали би се дугорочном имовином. Било шта од тога, тј. Дугорочно или краткорочно, они ће бити евидентирани у билансу стања и играће суштинску улогу у одређивању добити предузећа.

Да ли су потраживања материјална имовина?

Потраживања се сматрају материјалном имовином. Може изгледати изненађујуће јер су материјална добра она која могу бити физички присутна попут постројења и машина, земљишта, возила, зграда.

Материјална имовина је она која има јасну вредност и може се лако мерити. Отуда се залихе и готовина такође сматрају материјалном имовином. На пример, када компанија даје робу на кредит, она даје и рачун који треба платити. Дефинише период плаћања када рачун треба платити. Они се морају законски обавезати на овај рачун. Ова посвећеност купца вашем послу може се сматрати материјалном имовином.

Имајте на уму да се материјална имовина разликује од нематеријалне имовине. Они се разликују јер нематеријална улагања немају физичку вредност. Нематеријална имовина укључује патенте, технологију, добру вољу, односе и софтвер.

Значај

Потраживања су витални аспект темељне анализе предузећа. Они су део текуће имовине и мере су ликвидност предузећа, а такође мере његову способност да покрије краткорочне обавезе без узимања више новца. Потраживања се најчешће мере у смислу коефицијента обрта који се назива Коефицијент обрта потраживања. Овај однос мери временску компанију која је наплатила потраживања. Овај однос се затим користи за израчунавање дана неотплаћених продаја, који мере број дана потребних предузећу за наплату потраживања.