Бермудске опције (дефиниција, примери) | Како то ради?

Шта су бермудске опције?

Бермудска опција се односи на оне опције које се могу извршити на фиксне датуме (који су унапред одређени) након завршетка периода закључавања. Другим речима, даје носиоцу опције право да вежба на одређени скуп датума током трајања опције.

Бермудска опција је спој две друге популарне егзотичне опције, наиме америчке и европске опције, а име је добила по месту Бермуда које се налази између ова два места. Такође се назива Средњоатлантска опција. Стога је датум извршења за такву опцију ограничен на одређене датуме, за разлику од америчких опција које се могу извршити било када или од европских опција које се могу извршити само по доспећу опције. Због ових својствених карактеристика, ове опције се обично цене више у поређењу са европском опцијом и мање у поређењу са америчком опцијом.

Примери бермудске опције

АБЦ је ограничено купио акције Релианце Индустриес Лимитед @ 1000 УСД по акцији 01.01.2019. Компанија је купила 20000 акција у вредности од 20 милиона долара. Да би се заштитио од било какве негативне стране, АБЦ Лимитед је одлучио да купи Бермудску опцију са ценом вежбања од 980 долара са шестомесечним истеком који се завршава 30.06.2019 и опцијом вежбања првог дана сваког месеца за 10 долара по акцији.

Детаљи су следећи:

Ова опција омогућава АБЦ Лимитед вишеструке погодности, наиме:

  • Пружа негативну заштиту од било какве ерозије цена испод 980 $.
  • Пружа могућност продаје акције по извршној цени првог дана сваког месеца, без обзира на цену акције на тај датум (опција се углавном примењује само када је у новцу, тј. Цена је мања од ударне цене од 980 УСД) ).

Стога, ако цена падне испод 980 долара, АБЦ Лимитед може продати акције на унапред назначене датуме и заштитити се од даљег пада.

Поређење између Бермуда Оптион и Америцан Оптион

ПодациБермудска опцијаАмеричка опција
ДефиницијаБермудске опције су оне опције које се могу применити на одређене датуме, као и на период истека.Америчке опције се могу користити било када, на или пре истека периода.
Прилагођено / стандардноОни су прилагођени и обострано се њима тргује.Америчке опције су стандардизоване и њима се тргује на признатим платформама за размену.
Премиум ЦостУвек мање у поређењу са америчким опцијамаУвек више од Бермуда.
Вежбајте слободуМоже се применити на датум истека или на одређене одређене датуме.Може се применити било када, пре истека или пре истека рока употребе.

Предности

  • Они су јефтинији у поређењу са америчким опцијама и нуде боље опције за вежбање од европских опција.
  • Ове опције се продају преко ОТЦ производа и нуде прилагођене трговине у поређењу са стандардним стандардним опцијама.
  • Ова врста опције се углавном користи у уговорима о каматама и Форек тржиштима.
  • Ове опције су добар избор за компаније које морају да примају уплате у страној валути и имају могућност да је примају на неке префиксне датуме. У таквим случајевима, компанији може бити боље ако купи Бермуда и плати мање премије у поређењу са америчком.

Мане

  • Не може се извршити ни у једном тренутку као америчке опције и може се извршити само на одређене датуме који су унапред одређени.
  • Ове опције су скупе у поређењу са европским опцијама, а купцу је боље да се одлуче за европску опцију ако је намера да се вежба тек по истеку опције.
  • Може се извршити само на одређене датуме, који можда нису најбољи дани за коришћење опције.
  • Он нуди писцима таквих опција да изврше већу контролу над тиме када се опција може извршити, а не над купцем опције.
  • Захтева употребу сложених модела одређивања цена и не може се предузети помоћу стандардног модела одређивања цена по Блацк Сцхолес-у.

Важне тачке које треба запамтити

Бермудске опције делују као мешавина америчких и европских опција; међутим, оно што их чини релевантнијим и кориснијим је то што пружају одређене датуме на које могу да се вежбају пре истека и јефтинији су у поређењу са америчким опцијама које омогућавају вежбање било када на или пре истека. Према томе, ако трговац очекује кретање основног средства током одређеног периода / датума само због било ког спољног догађаја или догађаја повезаног са основним средством, он / она може остварити исплативији повраћај одабиром бермудске опције од америчке.

На пример, трговци који се кладе на цене сирове нафте могу се одлучити за бермудску опцију када се састану ОПЕЦ (земље произвођачи и извозници нафте) (што директно утиче на цене сирове нафте) када се подударају са одређеним датумима јер то може заштитити трошкове, уместо да се одлуче за Америчка опција, чиме добија од хибридног модела.

Закључак

Бермудска опција се углавном тргује на ванберзанском тржишту и често се користи као инструмент заштите за уговоре о каматама и девизне уговоре. Нуди већу флексибилност у поређењу са европским опцијама. Такве опције се такође користе у специфичне ситуације или за одређене догађаје. Писац таквих опција користи опсежне квантитативне технике и софистициране моделе одређивања цена како би одредио цене ових сложених изведених инструмената. Ове егзотичне опције нуде већу флексибилност у поређењу са европском опцијом на рачун додатне премије и мање могућности за вежбање у поређењу са америчком опцијом, јер су јефтиније у поређењу са америчким опцијама.