Ликвидациона дивиденда (дефиниција, пример) | Како то ради?

Шта је ликвидациона дивиденда?

Односи се на преосталу исплату у новцу или друге облике имовине акционарима након смањења свих поверилаца и обавеза зајмодавца када се предузеће у потпуности затвори. Често се плаћају акционарима када верују да посао више не иде. Тј. посао није у могућности да опстане због спољних или унутрашњих фактора због којих ће менаџмент ускоро ликвидирати посао. То је разлог због којег је позната и као ликвидациона дистрибуција.

Објашњење

Када компанија одлучи да раскине посао, то је показатељ да ће предузеће ликвидирати своју имовину. То значи да предузеће продаје инвентар и сваку имовину, укључујући зграду, машине које поседује. Једини циљ ликвидације имовине је исплата дуговних обавеза према осигураним и необезбеђеним повериоцима. Коначно, компанија дистрибуира преостали износ акционарима као ликвидациону дивиденду.

Компанија би могла исплатити такве дивиденде акционарима у једној или више рата. У Сједињеним Државама је регулаторни захтев да компанија исплаћује ликвидационе дивиденде. Они упућују Образац 1099 Див са потребним детаљима као величину и начин плаћања.

Када га акционар прими, уплаћени износ се пријављује у обрасцу 1099 - ДИВ. Обим износа који прелази основ акционара је капитал, опорезован као капитална добит у рукама акционара. Порез на капиталну добит је краткорочан или дугорочан, у зависности од трајања акционара. Капитални добитак се сматра дугорочним ако се држи дуже од годину дана. Капитална добит је краткорочна ако се држи мање од 1 године. Ако су акционари куповали акције у различитим периодима, тада се дивиденда дели на краткорочне или дугорочне. То се дешава према групи акција с обзиром на датум куповине.

Пример

Да бисмо илустровали ликвидацију дивиденде, претпоставимо да је 1. марта 2018. године компанија Кс прогласила 4 долара као дивиденду по акцији. Преостале акције компаније износе 200.000. Поред тога, задржана добит износи 300.000,00 УСД и уплаћена основна основа од 2.000.000 УСД.

Решење -

Дивиденда се израчунава на следећи начин-

  • = $4.00 * 200,000
  • = 800.000 долара дељења

Укупна израчуната дивиденда је 800.000 УСД. Да би исплатила ову дивиденду, компанија Кс ће прво употребити преостали износ у задржаној заради од 300.000,00 америчких долара, а остатак дивиденде (800.000 - 300.000 америчких долара) = 500.000 америчких долара биће апсорбован из основе капитала компаније.

Објаснимо ефекат горе наведене исплате дивиденде из перспективе акционара. Претпоставимо да акционар И поседује 1.000 акција и очекује се исплата дивиденде у износу од 4.000 УСД (1.000 * 4 УСД).

Износ дивиденде која се представља из редовне дивиденде израчунава се на следећи начин:

  • = 300.000 задржане добити / 200.000 издатих акција
  • = 1,50 УСД по акцији

Ликвидациона дивиденда укупне дивиденде израчунава се на следећи начин:

  • =$4.00 – $1.50
  • = 2,50 УСД по акцији

Ликвидациона дивиденда наспрам ликвидационих преференцијала

Када се предузеће или предузеће одлучи да плати за ликвидацију дивиденде, тада би посао требало да буде јасан редослед и облик у којем би акционари добили дивиденде. Компаније би се одлучиле за ликвидацију посла када није у стању да измири законске обавезе или постане несолвентно и пред банкротом. Како је посао у процесу ликвидације, преостала имовина би текла акционарима и повериоцима. Уплата се врши по преференцијалном редоследу.

Осигурани повериоци су ти који ће примати исплате приоритетно у односу на остале, а следе необезбеђени повериоци, имаоци обвезница, влада за неплаћени порез и запослени у случају да постоје плате и зараде на чекању. Преференцијални акционари и власници капитала добиће преосталу имовину, ако је има.

Ликвидациона дивиденда и обична дивиденда

Ликвидациона дивиденда се исплаћује из основног капитала предузећа акционарима на основу њиховог уложеног капитала. Његов повраћај капитала ослобођен је пореза и због тога није опорезив за акционаре. Разликује се од обичне дивиденде, која се акционарима исплаћује само када посао добро послује и ако се исплаћује из текуће добити или задржане добити.

Израђује се са намером да се посао у потпуности или делимично ликвидира. Инвеститор га не сматра приходом што се тиче рачуноводственог третмана; уместо тога, они се препознају као смањење књиговодствене вредности инвестиције. Свако лице које поседује обичне акције на датум претходне дивиденде требало би да добије расподелу, без обзира на то ко тренутно држи хартију од вредности. Датум претходне дивиденде обично је одређен за 2 радна дана пре датума евиденције због система поравнања Т + 3 на финансијским тржиштима који се користи у Сједињеним Државама.

У случају обичних дивиденди, одбор директора изјављује дивиденду одређеног датума, што се назива подацима података о декларацијама, а исте добијају власници на датум исплате када службеници пошаљу чек и књиже рачун инвеститора са износом расподеле .

У контексту дивиденди, потребно је направити разлику између ликвидационих дивиденди и обичних дивиденди, јер се оба придржавају различитих рачуноводствених поступака према регулаторним захтевима. У случају традиционалних дивиденди, оне се евидентирају као приход од инвестиција. Супротно томе, ликвидационе дивиденде се не евидентирају као приход, већ смањење књиговодствене вредности инвестиције или, другим речима, евидентирају се као повраћај инвестиције. Ликвидациона дивиденда је нужно предвиђена као отплата уложеног капитала и врши се из капиталне основе; стога се порески захтев такође разликује између традиционалне дивиденде и ликвидационе дивиденде.

Закључак

Задржана добит (акумулирана добит) одбија се од укупне дивиденде. Тада би овај износ требало да се подели са укупним бројем издатих акција да би се добила конвенционална дивиденда. Једном када се ова дивиденда исплати, преостали биланс је оно што називамо ликвидацијом дивиденде.

У нашем примеру, акционар И би добио редовну дивиденду од 1.500 УСД (1.5 * 1000 УСД) и ликвидациону дивиденду од 2.500 УСД. То је повраћај улагања акционара; дакле, они се не опорезују у рукама акционара када их приме.