Фонд за потапање обвезница на билансу стања (дефиниција, рачуноводство, пример)

Шта је обвезнички фонд који тоне?

Фонд који тоне обвезница је само фонд који компанија издвоји у сврху отплате обвезнице или будуће дужничке обавезе и основан је како би се компанији омогућило да даје допринос фондовима током година до доспећа обвезница. датум.

Објашњење

То је у основи Есцров рачун који компанија одржава са искључивом сврхом повлачења обвезнице коју је издала, а компанија ставља готовину на исте у одређеним периодима, а овим рачуном управља и управља независни повереник.

Као такве, многе компаније са мање од пожељног кредитног рејтинга прикупљају новац издавањем Обвезница стварањем таквог Фонда за потапање обвезница.

  • Од издаваоца (тј. Компаније која прикупља средства) захтева се да периодично издваја новац у искључиву сврху откупа или откупа одређених обвезница за које је фонд створен.
  • Од издаваоца се захтева да положи депозит / допринос у Фонду за укидање обвезница којим управља Независни повереник који је одговоран за управљање Фондом, улагање средстава са унапред одређеним критеријумима улагања и такође му је поверена одговорност да осигура да овај фонд користи се само у сврху за коју је формиран.
  • Она делује као колатерал и има смисла у случају издаваоца који се сматрају релативно ризичнијим и као такви инвеститори који желе да се претплате на емисију обвезница таквих издавача требају додатни подстицај и такође сигурносни јастук како би избегли ризик од неплаћања.
  • Такође, делује као обезбеђење за инвеститора да у мало вероватном случају издавалац не успе да отплати или не испуни обавезе у отплати, инвеститор може тамо добити део својих средстава (ако не и сва) из Фонда за потапање обвезница којим управља Пример

Пример

Да схватимо исто уз помоћ примера:

Компанија АБЦ продаје емисију обвезница номиналне вредности 100 америчких долара и рок доспећа од 5 година. Обвезница носи купон од 5% и може се откупити по номиналној вредности на крају 5 година по доспећу. Сходно томе, компанија АБЦ ће плаћати купон у износу од 5 долара годишње и мораће да отплати целих 100 долара по доспећу.

Да би се избегао било какав проблем новчаног тока који би могао настати због отплате целокупног износа главнице на крају 5 година обвезнице, споразум захтева да компанија АБЦ створи Фонд за потапање обвезница и заложи одређену имовину фонду који ће бити доступан искључиво за исплату обвезница у сваком тренутку. Даље од компаније АБЦ се захтева да сваке године уплаћује одређени износ у Фонд за укидање обвезница, тако да ће се компанија суочити са мањим коначним захтевом за одливом готовине на крају 5 година када обвезнице треба откупити због доспећа.

Зашто фонд за потапање обвезница?

Обвезнице се обично издају на дужи временски период и представљају већи ризик од каматних стопа, а такође и ризик који настаје због неизвршења обавеза у отплати главнице на доспећу због оптерећења у финансијском здрављу компаније. Делује као јастук и за издаваоца, јер резултира знатно нижим износом потребним за извршење отплате главнице по доспећу и за инвеститора делујући као сигурносни јастук.

Међутим, релевантно је напоменути да нису све корпорације које прикупљају средства путем емисије обвезница дужне да креирају фонд за потапање обвезница; међутим, обвезнице са фондовима који тону сматрају заједницом инвеститора као релативно мање ризичне.

Овај Синкинг фонд управља се условима Уговора о обвезницама и помаже издаваоцу на различите начине у поновном откупу Обвезница као што су:

  • Периодични откуп обвезница са отвореног тржишта
  • Периодични откуп обвезница по одређеној цени позива или нижој од тржишне цене
  • Откуп обвезница по доспећу

Предности

  • Смањује ризик неизвршења обавеза за инвеститора, јер оставља мање неизмирене главнице у тренутку доспећа за компанију издаваоца, смањујући тиме шансе за неизвршење обавеза за инвеститора.
  • Из перспективе издаваоца, обвезнице са тонером фонда се обично издају са нижим стопама купона због додатних сигурносних јастука које издавалац нуди инвеститору.
  • Из перспективе издаваоца, то може резултирати резервацијом капиталне добити ако се обвезнице купују на отвореном тржишту испод књиговодствене вредности због тржишних услова.

 Мане

  • Обвезнице са тонером фонда резултирају ограниченим растом инвеститора због обавезног откупа повезаног са одредбама таквих фондова.
  • Из перспективе издаваоца, опортунитетни трошак захтева за Фондом за потапање обвезница доводи до немогућности предузећа да подигне дугорочни дуг потребан за профитабилне дугорочне гестацијске пројекте.

Рачуноводствени третман фонда за потапање обвезница

То је дугорочно средство које је створено искључиво у сврху повлачења обвезница. Извештава се у одељку Имовина биланса стања под дугорочном имовином у оквиру инвестиционе класификације. Није класификовано под обртна средства, јер ће то довести до заблуде код инвеститора у вези са коришћењем фонда за поништавање обвезница, што је довело до побољшања обртне имовине и резултирајућег обртног односа, што можда није случај.

Закључак

Одредбе о обвезницама за потапање обвезница регулисане су условима и одредбама Уговора о обвезницама и делују као извор сигурности за инвеститоре такве емисије обвезница. Такође резултира нижом понудом каматних стопа од стране издаваоца због понуђене сигурности. Даље, овај Синкинг фонд захтева унапред залагање имовине у Фонду или јединствене годишње уплате или доприносе у фонд којим управља Независни повереник. Стога је то компромис између сигурности и профитабилности из перспективе инвеститора и привлачнији за инвеститоре склоне ризику. Супротно томе, новац који је издавач издвојио у Фонд за потапање обвезница није доступан за раст компаније или за исплату дивиденди што директно негативно утиче на акционаре компаније издаваоца.