Новчаница (дефиниција, пример) | Предности / недостаци новчанице

Дефиниција новчаница

Новчаница је законско средство плаћања које издаје банка и које се на захтев доносиоца може платити без икаквих камата и прихватљиво је као новац. Странке новчанице могу користити за подмиривање дугова и користе се у многим финансијским трансакцијама које се свакодневно дешавају широм света.

У почетку су особе попут злата или сребра особе користиле за плаћање добара или услуга које су им добиле друге стране, али на крају су та физичка средства замењена папирнатим новцем и новчићима, јер су током времена владе почеле да издају новчанице које би могле да омогуће замену за вредне предмете.

Након тога, користи се за многе трансакције које се свакодневно дешавају у земљи. Све новчанице које се издају у држави Сједињене Државе имају амблеме који указују на то да их издаје Федерална резерва државе, а у њих су такође укључене и сигурносне функције које смањују ризик од ковања.

Пример новчанице

Господин Кс има новчаницу од 100 долара коју је поклонио господину А. Сада господин А може примљену новчаницу користити у било коју сврху, на пример, може је платити за услуге које је добио од треће стране, за плаћање купљене робе, за враћање дуга који је можда раније преузео или може да положи исто на рачун у банци.

Господин А не ограничава употребу новчанице од стране њега, јер су новчанице законско средство плаћања које странке могу користити у било коју сврху коју желе. То је меница коју издаје банка и која се на захтев доносиоца плаћа без икаквих камата и прихватљива је као новац.

Стога, након преноса новчанице господину А, господин Кс више не поседује право на новчаницу.

Предности новчанице

Различите предности новчанице су следеће:

  1. Не постоји забуна у погледу вредности новчанице, јер је вредност видљива на самој страни новчанице, а за плаћање било ког добра или услуге или у било коју другу сврху та вредност ће се узети у обзир. Дакле, уз ову трансакцију се може лако доћи.
  2. Користе се у многим финансијским трансакцијама које се свакодневно дешавају широм света
  3. Иако је папир који се користи за издавање саме новчанице физички безвредан, он представља вредност која се помиње на његовом лицу. Такође, ови сертификати су много лакши и практичнији за ношење него гомиле злата и сребра што олакшава употребу странака.
  4. Све новчанице садрже сигурносне елементе који смањују ризик од ковања. Ово га чини сигурним за особу која држи новчаницу.

Мане новчанице

Следе различити недостаци новчанице:

  1. Новчанице су мање издржљиве, посебно у поређењу са новчићима, јер чак и ако се метални новчићи растопе у ватри, потопљени су под морем током многих година, него такође имају неку вредност ако се изваде. То није случај са новчаницама, јер ће у тим случајевима изгубити вредност.
  2. Пре националних валута и ефикасних клириншких кућа, само банка издавалац може откупити новчанице по њиховој номиналној вредности, коју друга филијала банке чак не може дисконтисати. Ово је био дуготрајан процес и захтевао је много напора за особу која је држала новчаницу.

Важне тачке новчаница

Неке од важних тачака у вези са новчаницама су следеће:

  • Банковну новчаницу издаје банка и на захтев се може платити на доносиоца
  • Новчанице на себи немају никаквог интереса, тј. Ако дође до преноса новчаница или су оне депоноване у банци, на њих неће бити плаћене нити примљене камате.
  • У почетку су особе попут злата или сребра особе користиле за плаћање добара или услуга које су им добиле друге стране, али на крају су та физичка средства замењена папирнатим новцем и новчићима, јер су током времена владе почеле да издају новчанице које би могле да омогуће замену за вредне предмете.
  • Вредност новчанице је очигледна на самој страни новчанице, а за плаћање било ког добра или услуге или у било коју другу сврху та вредност ће се узети у обзир.
  • Све новчанице које се издају у држави Сједињене Државе имају амблеме који указују на то да их издаје Федерална резерва државе, а у њих су такође укључене и сигурносне функције које смањују ризик од ковања. Заједно са новчаницама Сједињених Држава користе се и у другим државама, а њихове новчанице издаје одговарајућа централна банка те земље.

Закључак

Новчаница је папир који изда банка која представља законско средство плаћања и исти се може користити за измиривање дугова. То су менице које се на захтев плаћају на доносиоца истих и не носе никакве камате, тј. Ако дође до преноса новчаница или су оне положене у банци, на њих неће бити плаћене нити примљене камате .

Многа лица користе два термина новчанице и новчанице наизменично, јер су обе менице, али новчанице се чешће користе за уобичајене послове у поређењу са новчаницама.