Акцијске опције у односу на РСУ (ограничене јединице залиха) | Топ 7 разлика

Разлике између деоница и РСУ

Кључна разлика између деоница опција и РСУ-а је у томе што компанија на основу опција акција даје запосленом право да купи удео компаније по унапред утврђеној цени и датуму, док је РСУ, односно ограничене деонице, начин додељивања акција компаније њеном запослени ако запослени испуњава поменуте циљеве учинка или заврши одређени мандат у предузећу као запослени.

Када говоримо о деоници, то значи опције дионица запослених, а не опције (цалл и пут опције). Дионица се даје запосленима са високим учинком као део накнаде. Они могу да користе ове акције и могу касније да зараде према условима и одредбама деоница.

На пример, ако компанија унајми новог извршног директора и понуди му 20.000 деоница. Компанија одређује рок акције на такав начин да би извршни директор могао да оствари своја права на акције након 3 године од датума придруживања. Сада генерални директор прима опције акција по паушалној цени од 4 долара по акцији. Његова сврха била би да повећа цене акција што је више могуће у наредне 3 године. После 3 године може да прода акције, рецимо по цени од 15 долара по акцији и може да оствари профит од 11 долара по акцији. То је огроман профит.

Често се акције на берзи нуде запосленима који изузетно добро послују. Такође, опције деоница дају се по дисконтној стопи (нижој од цене акције у то време), тако да се опција деоница може сматрати наградом.

С друге стране, ограничена јединица залиха нуди задржавање изузетних запослених у организацији. Али начин на који се РСУ конструишу је другачији. РСУ се плаћају према распореду стицања права и не нуде све акције заједно.

Акцијске опције вс РСУ Инфограпхицс

Кључне разлике

  • Прва кључна разлика су права акционара. У случају деоница опција, запослени добија пуно право акционара. С друге стране, у случају ограничених јединица залиха, запослени не добија пуно право.
  • Акциона опција нуди и право гласа и право на дивиденду. У случају ограничених јединица деоница, гласачка права се не дају, па чак ни дивиденда такође није исплаћена.
  • Исплата током поравнања је увек акционарска у случају деоница опција. С друге стране, плаћање током поравнања може бити готовина или залиха.
  • Након периода стицања права, деоница опција постаје обична деоница. Али за РСУ, поравнање се врши по завршетку периода стицања права.

Пример

На пример, Џеј је сјајан запосленик и његова организација жели да га задржи. Да би га привукао да каже да компанија одлучује да ће Јаи-у платити 2000 РСУ-а, али према распореду одобравања 400 деоница сваке године у наредних 5 година. Ако Јаи остане у организацији наредне 2 године, добио би само 800 деоница.

Постоји још један део РСУ-а који морамо да разумемо. Када се понуде РСУ, то такође ствара порез на капиталну добит и порез на доходак. Компаније не плаћају порез на капиталну добит и порез на добит. Запослени којима се нуде РСУ требају платити порез.

Ако узмемо пример Џеја и рецимо да се сваки РСУ може продати по цени од 10 долара по акцији, понуђено му је (2000 * 10 америчких долара по акцији) = 20.000 америчких долара.

А ако се испостави да порез на капиталну добит и порез на доходак износе 5000 УСД, Јаи би добио само = (20 000 - 5000 УСД) = 15 000 УСД након продаје РСУ-а.

Упоредна табела

Основа поређењаБерзанске опцијеРСУ
Понуђени датумАкцијске опције се могу издати било када након издавања.Ограничене јединице залиха могу се издати било када након издавања.
Право акционараПостоји пуно право понуђених акционара.Постоји ограничено право понуђених акционара.
Гласачка праваДато.Није дато.
Исплаћене дивидендеДа.Не.
Насеље након одузимања праваПо завршетку периода стицања права на деонице опције постају уобичајене акције и од запосленог зависи како жели да искористи ту опцију.У случају РСУ-а, поштују се услови и подмирују се понуђене акције. Нагодба се може одложити за примање пореских олакшица, али у одређеној мери.
Уплата током поравнањаАкција.Готовина / залихе.
Порески третманУ случају опције деоница, порези се плаћају у тренутку продаје по дугорочној стопи капиталног добитка (за квалификовано располагање). Иначе, за неквалификовано располагање порези се плаћају у тренутку продаје по стопи пореза на доходак.У случају РСУ, порези се заснивају на стицању права. Ако у време поравнања компанија одобри акције, а запослени их држи више од 12 месеци, тада може бити могућ третман капиталне добити.

Закључак

Као што већ сада можете да схватите, нуде се ограничене деонице и опције за акције, тако да компаније могу да се држе изванредних запослених. Али обе ове опције су прилично различите, а обим сваке од њих је такође разнолик. Зато је њихово разумевање од кључне важности и даје нам прилику да размислимо пре пријаве.