Потпуни облик МРП-а (дефиниција, циљ) | Комплетан водич за МРП

Потпуни образац МРП - максимална малопродајна цена

Максимална малопродајна цена је пуни облик МРП-а. Израчунава га произвођач производа и то је највиша могућа цена која за тај производ заправо може наплатити од купца и састоји се од свих пореза који се наплаћују на тај производ.

објективан

Циљ постизања максималне малопродајне цене је осигурати да се купцима не наплаћује ништа више од тог износа. Са МРП штампаним на амбалажи производа, опсег за продавце да продају робу купцима по вишој цени постаје занемарљив. Трговце ограничава да заварају купце наплаћујући било шта изнад исписане цене производа.

Компаније поправљају МРП тако да могу врло лако да се такмиче у индустрији и истовремено зараде довољан профит за несметано пословање. Максимална малопродајна цена осигурава да се константност робе одржи у свим областима, а продавци не наплаћују купцима ништа више од штампане цене. Осигурава да се купцима наплаћује максимално само одштампана цена.

Да резимирамо, може се научити да је циљ максималне малопродајне цене да се обезбеди највиши ниво свести купаца о цени роба које су спремни да купе и обесхрабри продаваче да продају робу по неправедним ценама. Како се МРП штампа на производима, трговцу је тешко да заварава купце наплаћујући цену већу од стварне одштампане цене. Такође помаже влади у уклањању могућности утаје пореза.

Како то функционише?

Максимална малопродајна цена делује спречавајући добављаче да прекомерно наплаћују купце. То је максимална цена коју продавац може да цитира своје купце и било шта што се наплати изнад тога било би незаконито. Купци су сада добро свесни улоге коју играју цене одштампане на производу и знају да им продавац не може наплатити ништа више од тога и увек могу тражити од потоњих да наведу цену испод МРП-а.

Будући да МРП укључује порез, купци неће морати засебно да сносе порезне импликације за производе.

Ко одлучује о МРП-у?

О максималној малопродајној цени производа одлучује само његов произвођач, а влада нема никакву улогу у одређивању цене истог. Максималну малопродајну цену производа одређује произвођач истог на основу различитих аспеката као што су трошкови производње, порези, трошкови превоза, возарина, провизија која се плаћа трговцима, трошкови оглашавања и профитна маржа за произвођача, дилере, дистрибутери итд.

Зашто треба да одлучимо о МРП?

За процену је неопходна максимална малопродајна цена. У недостатку МРП-а који се помиње за производ, трговци имају знатне шансе да преваре купце наплативши већи и неразумнији износ за тај производ. МРП подстиче виши ниво свести купаца и обесхрабрује продавце да погрешно цитирају неправедне цене купцима.

Помоћу МРП-а купци могу бити сигурни да им се наплаћује истински износ и да их продавци и продавци не блефирају. Ово такође може повећати веру купаца у производе који имају МРП и такође поставити снажне темеље односа купац-продавац.

Једном када купци стекну веру у добављаче, такође имају тенденцију да верују и у бренд. Дакле, то значи да ће код МРП-а купац развити снажне односе са продавцем, као и са произвођачем. Помоћу МРП, влада такође може елиминисати вероватноћу црног маркетинга током несташице производа. То значи да МРП делује као правни лек у осетљивим ситуацијама.

Предности

  • Предности максималне малопродајне цене могле би се навести као подизање свести купаца, спречавање утаје пореза, уклањање вероватноће да добављачи преваре купце наплаћивањем неправедних цена робе, одсуство маркетинга на црно, изградња поверења купаца, постављање јаких темеља за однос купац-продавац итд. Са максималном малопродајном ценом произвођачима постаје лакше да се боре против постојеће конкуренције у индустрији.
  • Будући да је МРП максимална малопродајна цена која се може наплатити за производ, он пружа добављачима могућност да остваре профит од истих, а ако су у могућности да продају робу по мало нижој цени од другог добављача, онда је вероватније да ће сам себи подстаћи више купаца, више продаје и боље марже.

Мане

  • Укупна слика не може занемарити недостатке максималне малопродајне цене. Прво што би требало научити било би да, будући да влада има занемарљиву улогу у одлучивању о МРП производа, стога се може догодити да произвођачи неправедну количину одреде као МРП тог производа.
  • То ће на крају утицати на куповну моћ купаца, а посебно оних који нису у финансијском стању, а ако је такав производ неопходан, онда би исти имао већи утицај на појединца и економију.
  • Може чак створити неефикасност на тржишту. Такође додаје непотребне сложености укупном ланцу снабдевања производа. У земљи се примењује максимална малопродајна цена и нико ништа не може учинити с тим. Будући да произвођачи за своје производе одлучују о МРП-у, може се догодити да цитирају прескупе цене, што на крају може утицати на многе малопродаје који раде у малом обиму, па према томе могу изгубити веру и базу купаца због такве ствари да су ван њихове контроле.

Закључак

Позната је и као максимална малопродајна цена. То значи да се за производ може наплатити максимална цена, а продавац не може наплатити ни липе изнад тога. Продавац може продати производ по цени нижој од стварне одштампане цене, тј. МРП.

Произвођач производа одређује МРП након што узме у обзир све трошкове и марже. Влада нема никакве везе са одређивањем МРП-а производа.