Једначине у програму Екцел | Како створити једноставне формуле у програму Екцел?

Шта подразумевате под једначинама у програму Екцел?

Једначине у екцелу су нико други до наше формуле које укуцавамо у ћелију, да бисмо написали једначину започињемо са једнаким да потпишемо (=) који екцел препознаје као израчунавање, а затим користимо променљиве које су међусобно повезане са неким операторима, у зависности од оператора добијамо резултате, једначина може бити линеарна или нелинеарна.

Објашњење

У екцел једначини користимо две ствари:

  1. Референце ћелија
  2. Оператори

Референце ћелија су ћелије попут А1, Б1 или опсег ћелија А1: А3 и тако даље док оператора су основни оператори као што је + за зброј - за одузимање * за множење и тако даље.

Попут калкулатора, Екцел може извршавати формуле попут одузимања сабирања итд. Једна од најкориснијих карактеристика МС Екцел-а је могућност израчунавања помоћу адресе ћелије да би се приказала вредност у ћелији.

Ово је основна дефиниција референце на ћелију.

Екцел користи референцу на ћелију и основне операторе за израду једначине.

Како се користе једначине у програму Екцел? (са примерима)

Да бисмо направили једначину у екцелу, морамо имати на уму три ствари:

  1. Свака једначина почиње са знаком једнако.
  2. Екцел користи адресе ћелија као вредности у Екцелу.
  3. Оператори су навикли да праве једначину.
Овај образац Екцел Екуатионс можете преузети овде - Екцел Темплате Екцел

Пример # 1

Имам свој месечни буџет за последњих пет месеци. Буџет укључује податке о најамнини, храни, струји, кредитној картици и аутомобилу.

У првом примеру ћемо створити једначину за збир или сабирање рачуна за сваки месец.

  • Корак 1 - У ћелији Б7 почните да куцате једнако знаку и додајте сваку референцу ћелије од Б1 до Б6 са оператором + између.

  • Корак 2 - Када притиснемо ентер, добијамо укупну потрошњу у јануару месецу

У претходна два корака користили смо референце ћелија и оператор + за сабирање и једначина је креирана као = Б2 + Б3 + Б4 + Б5 + Б6 што нам је дало резултат.

Такође, у Екцелу постоји уграђена функција која нам даје исти резултат, али нам штеди време давања референци свакој ћелији једну по једну.

  • Корак 1 - У ћелији Ц7 почните да куцате једнако знаку и укуцајте сум, а затим притисните тастер Таб, отвара нам уграђену функцију суме.

  • Корак 2 - Сада изаберите опсег ћелија од Ц2 до Ц6 и притисните ентер.

Ово такође даје додатак укупном новцу потрошеном у месецу фебруару.

  • Корак # 3 - Поновите исти поступак за месец март април и можда ћете добити укупан новац потрошен за одговарајуће месеце.

Новац имам потрошен свих месеци.

Пример # 2

Горњи пример је једноставан додатак користећи једначине. Направимо сложену једначину.

Овог пута желим да се истакнем у интимном погледу ако је мој потрошени новац био висок или просечан. Ако је укупни износ потрошен за пет месеци већи од 10000, онда би требало да се прикаже као „Високо“, у супротном би требало да се прикаже као „Просек“. У овој врсти једначина, оператери који се користе су „Иф Статемент“.

  • Корак 1 - Прво, морамо да збројимо новац потрошен на сваком рачуну. У ћелији Г2 створићемо једначину за сабирање новца потрошеног на кирију пет месеци. Почињемо куцањем знака једнакости и уписујемо Сум, а затим притисните тастер таб.

  • Корак 2 - Изаберите референце ћелија Б2 до Ф6 и притисните ентер.

  • Корак # 3 - Понављамо исту једначину сабирања за сваки рачун.

  • Корак # 4 - Сада у ћелију Х2 откуцајте знак једнакости и укуцајте Иф, а затим притисните Таб.

  • Корак # 5 - Да бисте боље разумели Ако једначина кликне на фк у траци за адресу функције и појавиће се дијалошки оквир.

  • Корак # 6 - У логички тест убацићемо нашу логику која је укупан рачун већи од 10000. Изаберите опсег Г2 до Г6 и убаците оператор „>“ већи од и унесите 10000.

  • Корак # 7 - Ако је вредност тачна, значи да је укупан број већи од 10000, желимо да се приказује као највиши просек.

  • Корак # 8 - Како у стрингу дајемо екцел вредност, тако да је започињемо и завршавамо обрнутим зарезима. Кликните на ок.

  • Корак # 9 - Превуците формулу до ћелије Х6 и имамо коначни излаз.

У горњем примеру, користили смо референце ћелија и израз Иф као оператора за прављење једначине.

Ствари које треба запамтити

  1. Увек запамтите да започињете једначину са знаком једнако.
  2. Стварање једначине са референцом на ћелију корисно је јер можемо ажурирати податке без потребе за поновним писањем формуле.
  3. Екцел нам неће увек рећи да ли је наша једначина погрешна или не. Дакле, на нама је да проверимо све своје једначине.