Оцена обвезница (дефиниција, преглед) | Листа најбољих 3 система рејтинга обвезница

Шта је обвезница?

Рејтинг обвезница односи се на класификацију коју су именоване агенције дале хартијама од вредности са фиксним приходом, што помаже инвеститорима да идентификују будући потенцијал хартије од вредности. Истражују се сви аспекти финансијског стања издаваоца, укључујући изгледе за раст и предстојеће корпоративне акције, а тек тада се одређују рејтинги. Оцене помажу инвеститору у процени снаге и стабилности издаваоца. Нижи рејтинг указује на ризично улагање, али већи поврат и обрнуто.

Врхунске агенције за рејтинг обвезница

Постоје првенствено 3 агенције које обвезницама дају кредитни рејтинг.

  • Оцена обвезница С&П
  • Мооди'с Бонд рејтинг
  • Рејтинг Фитцх обвезница

Ове агенције раде даноноћно истражујући финансијско здравље компанија и додељујући им оцене. Све три агенције имају идентичан механизам кредитног рејтинга, наравно са незнатним нијансама. За детаље можете погледати доњи графикон рејтинга обвезница.

  • Обвезнице са рејтингом Б или већим сматрају се инвестиционим разредом, док се обвезнице нижег рејтинга сматрају шпекулативним или нежељеним обвезницама. Ове организације настоје да инвеститорима пруже квантитативну и квалитативну процену доступних обвезница на тржишту.
  • Обвезница са оценом троструке А нуди више сигурности и нижи потенцијал зараде од обвезнице са оценом Б, такође се стопе купона стално повећавају како идемо даље како бисмо надокнадили понуђени ризик.
  • У случају корпоративне обвезнице, агенције за рејтинг обично гледају на новчани ток компаније, стопу раста и постојеће показатеље дуга. Компаније са обилним слободним новчаним током, профитом и мало дужничких обавеза вероватно ће постићи виши рејтинг.
  • За владине субјекте се користе слични механизми, мада се специфичности могу разликовати. Обвезница америчког трезора одржава рејтинг троструког А и вероватно ће је увек имати, јер се сматра изузетно поузданом и вероватно неће бити задата.

Поред тога, агенција за рејтинг може такође одлучити да информације прибавља путем других допунских извора. То може укључивати, али не ограничавајући се на читање објављених извештаја о финансијском здрављу компаније или једноставно интервјуисање руководства компаније ради разговора о оперативном учинку, стратегијама управљања ризиком и другим важним информацијама, које би им могле помоћи у разумевању комплетне слике .

Обвезнице високог приноса и агенције за рејтинг

  • Рејтинг агенције су ове обвезнице оцениле као испод инвестиционе оцене и укључују све нивое оцене испод БББ. Они се називају и ризиком бизнисмена и обично дугорочно нуде висок принос, међутим краткорочно су у великој мери нестабилни и такође могу довести до губитака.
  • Једна врло необична класа обвезница високог приноса назива се „Пали анђели“. То су врсте обвезница које су у почетку биле категорисане као инвестиционе, али су одређени догађаји довели до тога да су агенције спустиле свој рејтинг на испод инвестиционе оцене.
  • Поред тога, реструктурирање / стицање може повећати кредитни ризик издаваоца, у мери у којој обвезнице постају шпекулативне. Нова управа може исплатити велике дивиденде и исцрпити резерве нових фирми које гарантују смањени рејтинг постојећих обвезница. У том контексту, компанија може издати већи шпекулативни дуг како би отплатила зајмове узете за финансирање реструктурирања.

Предности рејтинга обвезница

Неке од предности рејтинга обвезница су следеће:

  • Помаже инвеститорима да буду информисани о најновијем стању и снази компаније.
  • Помаже им у доношењу одлука у погледу одабира правог скупа дужничких хартија од вредности, а тиме им помаже у проналажењу праве комбинације за њихов портфељ. На пример, инвеститор склоан ризику жели да инвестира само у комбинацију аутомобилског и производног сектора, али се суочава са буџетским ограничењима и аналитичким кнов-хов-ом, добар поглед на њихове кредитне рејтинге и образложење могу бити помоћни за инвеститора да нула на прави тип инструмента, чиме се постиже прави сет комбинације за портфолио минималних варијанса.
  • Тврди или тачније представља глас и говор тела компаније на тржишту саопштавањем њиховог финансијског стања и привлачењем њихових будућих изгледа инвеститорима, ХНИ-има, конкурентима и регулаторима.
  • Може се користити за поређење приноса и фактора кредибилитета две различите компаније.

Агенције за финансијску кризу и рејтинг

Рејтинг агенције су добиле велику кривицу за неуспех у идентификовању ризика који су повезани са одређеним врстама хартија од вредности са фиксним приходом, посебно са хипотекарним хартијама од вредности. Број ових обвезница са оценом „А“ почео је нагло да пада у вредности ка сузбијању стамбеног дебакла. Ово је покренуло озбиљну забринутост због кредибилитета рејтинг агенција у инвестиционом свету. Иако нису изазвали кризу, сигурно су имали руку у стварању балона који је довео до кризе уверавајући инвеститоре у квалитет Обвезница за које се на крају показало да су презирне.

Бројни научници изразили су своју забринутост, оспоравајући поузданост ових агенција, неки су чак били скептични у погледу њихове пословне етике и моралног кодекса понашања. Као резултат, облак и даље остаје изнад своје оцене и испоруке. Међутим, просечан инвеститор нема приступ софистицираним детаљима или изворима за проучавање финансијског здравља компаније, што ће му омогућити да стекне утисак о постојању компанија и будућим изгледима на тржишту, јер је таква једина доступна алтернатива поверење процена рејтинг агенција.

Суштина

Рејтинги обвезница помажу у познавању веродостојности издаваоца, међутим, постојање њих не значи да се дужна пажња не треба предузети пре улагања. Као и било која друга хартија од вредности, улагање у обвезницу подложно је нестабилности тржишта и економским циклусима, а рејтинг агенције немају обавезу према инвеститорима у случају погрешно категоризованог рејтинга.

Супротно томе, рејтинг обвезница је добар општи показатељ релативних изгледа и потенцијала обвезница и предузећа. Због тога је за инвеститоре са фиксним дохотком склоних ризику да већи део своје изложености носе у поузданим обвезницама са добрим приносом и да се што је више могуће одлуче за обвезнице инвестиционог разреда. Ако је инвеститор у невољи или шпекулант, могу се обратити високоризичним неинвестиционим обвезницама ради већег приноса.