Учешће у капиталу (значење) | Водич за удео у капиталу са примером

Значење камате на капитал

Удео у капиталу може се описати као проценат власничких права које појединац или компанија или било који други облик организације има у једној компанији. Даје носиоцу гласачко право у тој компанији и каже се да је преостали власник компаније. Тј. имају преостала права на економску корист стечену пословањем или реализацију из имовине.

Објашњење

Капитални капитал описујемо као удео или власништво једне особе у основном капиталу предузећа. Компанија своје пословне потребе финансира из различитих облика финансирања. Један од главних је путем акцијског капитала. Под акцијским капиталом постоје две врсте власничког капитала и преференцијални акцијски капитал. Преференцијални акцијски капитал сличан је зајму који обавезује компанију да исплати фиксни износ дивиденде. Међутим, у случају акцијског капитала, компанија нема фиксни терет отплате. Компанија овим акционарима исплаћује дивиденду, како је одлучио одбор директора и руководство највишег нивоа. Може бити случај да акцијски капитал не заради ни једну рупију.

У случају ликвидације предузећа, одговорност акционара је фиксна у висини њиховог удела у основном капиталу. Слично томе, у случају ликвидације, ако имовина остане након измирења свих обавеза, она се распоређује међу акционаре сразмерно њиховом капиталу. Израчунавамо нето удео у капиталу као додатак све имовине која је укључена у посао умањена за одговорност и потраживања споља, такође умањена за преференцијалне акционарске улоге.

Пример

Удео у капиталу није ништа друго него поседовање акцијског капитала. Може имати различите облике, у зависности од процента држања. Као да ако једно предузеће има више од 50% акцијског капитала од другог, него што ће формирати подружницу. Ако је удео између 20 и 50%, тада ће бити познат као повезана компанија.

Каматне стопе на капитал

 У случају да мултинационални конгломерати имају различито пословање и на различитим локацијама, један инвеститор не може улагати у тако велику компанију. У таквом случају постоје различити инвеститори, организације попут ФИИ, СДИ, заједнички инвеститори итд. Они улажу своја средства у компанију која заузврат води посао. Стога је подела власништва над предузећем на акције мале величине са фиксном номиналном (основном) вредношћу. Свака особа која је заинтересована за потенцијал раста предузећа може улагати у њен основни капитал. Сходно томе, проценат акцијског капитала који поседује појединац у његовом укупном акцијском капиталу представља његово учешће у капиталу.

Каматна стопа коју такви инвеститори зарађују на свој уложени износ позната је под називом каматна стопа на капитал. Не постоји фиксни износ који компанија плаћа власнику капитала. У зависности од добити коју организација оствари, њен проценат такође варира из године у годину. Као што је раније речено, имаоци капитала су резидуални власници камата у предузећу. Стога, стопа поврата варира у зависности од вредности добити коју организација остварује. Стопе се деле у различите категорије као што су укупна зарада, зарада распоређена власницима главнице у новцу, обрачуната зарада. Сходно томе, заинтересована страна може упоређивати различите облике зараде према својим захтевима.

Како акционари добијају капитал?

Удео у капиталу се не разликује од акционарског капитала. Постоје различити облици у којима особа може постати акционар било које компаније. У случају компанија које котирају на берзи, особа може купити власничке акције директно са секундарног тржишта на којем акције тргују редовно или ван мреже од брокера. Такође, у случају компанија које се први пут котирају на берзама, особа може то директно да уложи на примарно тржиште акција. У случају компанија које не котирају на берзи, то је обично организација којом управља мала група власника интереса.

У таквом сценарију, особа може добити капитал уз сагласност свих осталих акционара. Такође, особа може индиректно добити капитал улагањем у различите узајамне фондове и шеме које улажу у акцијски капитал компанија које котирају на берзи. Такође, постоје одређени уговори о зајму који садрже наведене услове, као у случају неплаћања, давалац кредита може добити право поседовања и добијања удела у основном капиталу предузећа.

Закључак

Удео у капиталу може се дефинисати као проценат акцијског капитала у власништву појединца. Даје појединачном власнику право гласа у предузећу. Даље, то такође даје право да се искористи учешће над зарадом те организације. Компанији су потребна огромна средства за вођење свакодневног пословања. Ниједна особа нема велика средства за инвестирање и преузимање ризика у послу; сходно томе, различити људи улажу у складу са својим могућностима и чине основни капитал предузећа.

Удео у капиталу има преостала власничка права на имовину и зараду предузећа. Власник може постати или куповином акција на секундарном тржишту на којем се редовно тргује власничким акцијама или са примарног тржишта (у случају када се акције први пут стављају на листу). Такође, понекад ентитет постане власник капитала на основу услова наведених у било ком уговору или споразуму.