Смањење залиха (дефиниција, формула) | Пример уноса у часопис

Дефиниција скупљања залиха

Смањење залиха се дефинише као разлика између износа залиха наведеног у књигама рачуна и стварног залиха које физички постоји; такво скупљање се обично дешава због крађе, оштећења или због грешке у бројању.

Ако имате своје малопродајно предузеће, можда сте се суочили са крађом, крађом крађа или другим облицима преваре, доносећи непредвиђене губитке залиха. Губитак залиха је велики проблем за свако предузеће које се бави физичком робом. Без постављених контрола и монитора не постоји начин да се прате основни узроци који су створили смањење залиха у вашем послу.

Формула за израчунавање скупљања залиха

Формула за израчунавање скупљања залиха је проналажењем укупне финансијске вредности свих залиха у финансијској години / кварталу и одузимањем укупног инвентара добијеног након бројања циклуса.

Скупљање залиха = Резервисани инвентар - Физички обрачунат инвентар

Где је резервисан инвентар = Почетни инвентар + куповина - (продаја + прилагођавања)

Да бисте овај губитак залиха обрачунали непрекидном рачуноводственом методом, требали бисте: повећати трошкове продате робе и смањити залихе за разлику за период евидентирања.

Биланс стања ће приказати ставку на залихи за изгубљену вредност - показујући да сте имали веће трошкове (трошкове робе), а нижи бруто профит ће вам смањити опорезиви приход. Међутим, можете одабрати да своје скупљање евидентирате одвојено, уместо да га укључите у трошкове продате робе.

Два главна узрока скупљања залиха

Скупљање је првенствено узроковано двјема стварима - крађа и грешка. Ако нешто предузмете ради објашњења промене на вашем инвентару, као што је уклањање предмета са залиха за употребу у продавници или смањење продајне цене предмета због његовог стања или донирање предмета у добротворне сврхе, неће се појавити као скупљање јер сте ви то рачунали.

# 1 - Крађа

Постоје три категорије крађа:

  • Крађа од запослени
  • Крађа од купци
  • Крађа од продавци

# 2 - Грешка

Грешка, с друге стране, представља ненамерни губитак вредности залиха, без непоштености. Грешке попут погрешног одређивања цена, уношења нетачних података у ИМУ датотеку или занемаривања прилагођавања инвентара када се одвијају акције попут уклањања предмета са екрана за употребу у продавници или донирања предмета локалној добротворној организацији, сви су примери смањења услед грешка.

Другачији тип скупљања може се означити као губитак сировина током производног циклуса. На пример, док пече прехрамбене производе, пекар ће доживети скупљање током свог производног процеса због састојака који су остали иза посуђа, као и због испаравања. Ово се такође назива кварењем или отпадом, а може се догодити услед нормалних или абнормалних околности.

Пример скупљања залиха

На пример, ваши записи могу показати да бисте требали имати 5000 УСД залиха, јер сте имали 6 000 УСД инвентара, продали 2000 УСД и купили још 1000 УСД. Укупан износ стварне вредности залиха које имате на залихама. Овај број се може разликовати од књиговодствене вредности због губитака, оштећене робе или крађе.

Одузмите стварни износ залиха од износа који бисте требали имати према својим финансијским евиденцијама. На пример, ако сте очекивали да ћете имати 5.000 долара, а имали само 4.850, одузели бисте 4.850 од 5.000 да бисте добили 150 долара.

Поделите разлику са износом који треба да имате за израчунавање брзине скупљања. У овом примеру бисте 150 долара поделили са 5000 долара да бисте добили 0,03.

Помножите стопу скупљања са 100 да бисте претворили у проценат. Завршавајући овај пример, помножили бисте 0,03 са 100 да бисте утврдили стопу скупљања од 3 процента.

Зашто израчунати скупљање залиха?

Као основно правило, чињеница је добро позната да физички инвентар у малопродаји троши велики део обртног капитала. Другим речима, инвентар је новац који се налази у вашем складишту. Стога, свака врста крађе или крађе крађе која се може догодити у вашем складишту треба да буде узета у обзир и мора бити заустављена.

Иако губитак неколико комада или јединица инвентара због физичких оштећења може бити нормално, крађа и крађа крађа, с друге стране, могу бити забрињавајуће. Сходно томе, сугерише да ваша радна снага није довољно веродостојна и да могу имати проблема као што су недостатак мотивације или незадовољство на радном месту.

Такође, периодично скупљање залиха може довести до многих компликација у контроли залиха.

Пример

АБЦ Интернатионал има у својим рачуноводственим евиденцијама попис од 1.000.000 УСД залиха. Проводи физички попис инвентара и израчунава да је стварни износ на располагању 950.000 УСД. Израчунајте скупљање залиха.

Скупљање залиха биће -

  • = $1,000,000 – $950,000
  • = $50,000

Износ смањења залиха, према томе, износи 50.000 америчких долара (1.000.000 америчких долара - стварни трошак 950.000 америчких долара).

Проценат скупљања залиха биће -

  • = Скупљање од 50.000 УСД / 1.000.000 УСД за књигу
  • = 5%

Проценат смањења залиха је 5%.

Унос часописа за скупљање залиха

Следи пример уноса у дневник смањења залиха због којег можете забележити овај догађај. Овај унос у дневник терети одговарајући рачун трошкова; рачун трошкова је трошак скупљања - за 50.000 УСД. Унос у дневнику такође треба одобрити рачун инвентара за 50.000 УСД.

Како смањити скупљање залиха?

Скупљање залиха може се смањити постављањем неколико једноставних процеса:

  • Применити систем двоструке провере.
  • Дајте производима јединствени идентитет.
  • Спроводите састанке и обуке запослених.
  • Аутоматизујте управљање залихама помоћу софтвера.
  • Планирајте за ужурбане периоде.
  • Пратите скупљање залиха током времена.

Закључак

Коначно, сви се слажемо да је скупљање залиха значајно питање које захтева пажљиво разматрање ваших пословних процеса и идентификовање повезаних рупа. Једном када се идентификују, може се применити оптимално решење за смањење скупљања залиха.

Смањити губитке и свести их на минимум није лако. Потребна су посвећеност и стална пажња, пажња која мора започети пре него што се подносилац захтева запосли и настави сваког радног дана. Успешан програм спречавања губитака уклониће или барем у великој мери смањити те могућности - и пружити вам много веће шансе да будете упозорени када дође до кршења било ког дела тог програма.