Средње вс средње | Разлике између метода које се користе у статистици

Разлика између средње и средње вредности

Средња и средња вредност су два често коришћена израза у математици, средња вредност је као просек датог броја и сабира бројеве и дели их бројем бројева што нам даје средњу вредност, док медијана с друге стране враћа средњи број из целог скупа података и ако је скуп података чак и тада је медијана сабрала два средња броја и поделила га са 2 дајући нам медијану.

Они су мера централне тенденције и често се користе у мерењу великих скупова података где треба извући анализу и интерпретирати резултате. Средња вредност, средња вредност и модус су три мере просека које показују расејање података из средње вредности или просека. Ове методе се широко користе у статистици, док је средња вредност података најчешће коришћена метода међу ове три.

Шта је злочесто?

Средња вредност је једноставан збир бројева посматрања у низу који се дели бројевима посматрања. На пример, ако говоримо о просечној висини или средњој висини групе која се састоји од 5 људи. Средња висина би се израчунала збрајањем висине 5 људи подељене бројем људи, тј. 5.

Формула

Средња формула = (Збир свих запажања / број посматрања)

Шта је средња вредност?

Медијана је, с друге стране, средњи број у скупу низа података који раздваја виши скуп података од нижег. Прво је потребно поређати податке у растућем редоследу да би се израчунала медијана података. Када скуп података има кардиналност, треба узети средњу вредност два средња броја у скупу података. Међутим, ове две методе се често користе наизменично.

Формула

Средња формула = (н + 1) / 2

када је н непаран број

Медијана = [(н / 2) + {(н / 2) +1}] / 2

када је н паран број

Средња вс средња инфографика

Погледајмо главне разлике између средње вредности и средње вредности.

Просечне и средње разлике у кључу

  • Средња вредност је једноставна за употребу и примена и може се применити на било који низ података који је паран или непаран. С друге стране, медијана је мало сложена за употребу и скуп података мора прво да се поређа у растућем или силазном редоследу пре израчунавања.
  • Средња вредност се обично користи за нормалне расподеле, док се медијана користи за скуп података искривљене расподеле.
  • Средња вредност је једноставна, али није робусна, јер може садржавати одступања у дистрибуцијама и понекад не може дати кориснику тачне резултате за тумачење. С друге стране, средња метода је робусна и погоднија је за употребу јер се користи за искривљене дистрибуције да би се извела централна тенденција постављеног датума и даће кориснику много тачних резултата у поређењу са средњим
  • Постоји само једна формула средње вредности која је збир свих запажања подељена бројем посматрања. Док, медијан има две формуле, једну од непарних, где само средњи бројеви из скупа података постају медијана. Али када имамо уједначен скуп података, бира се средина две вредности и дели се са 2, што нам даје медијану парног скупа података.

Средња у односу на средњу упоредну табелу

ЗначитиМедијан
Средња вредност израчунава се збрајањем свих вредности у низу података који се затим дели бројем посматрањаМедијана је тачна средња вредност скупа података. Може се израчунати распоређивањем скупа података у растућем редоследу, а затим проналажењем или одабирањем средње вредности из скупа података
Широко се користи у индустрији због једноставног израчунавања просека и даје нам брзи бројНе користи се често у индустрији, али је потпунији и тачнији од средњег, што је само једноставан збир бројева
Уопштено се користи за нормално искривљени скуп података, тј. За нормалну дистрибуцијуНарочито је згодно описати скуп података са значајним искривљењем података или када подаци имају дугачак реп. Широко се користи тамо где обриси имају значајну тежину у подацима за које то значи да нису добар метод израчунавања
То није робустан алат за израчунавање да би се извела централна тенденцијаТо је изузетно робустан алат јер одређује тежину података која је обично већа на дужим реповима
Веома је осетљив на изузеткеНа њега знатно мање утичу ванземаљци
Једноставан је за употребуКомплексне је природе
Не може се израчунати за категоричке податке, јер се вредности не могу сумиратиНе може се идентификовати за категоризоване номиналне податке јер се не може логички поредати.

Закључак

Поред средње вредности и медијане, постоји још једна метода која се често користи за мерење централне тенденције, а то је начин. Режим је вредност која се најчешће јавља у скупу података, мод има предност у односу на средњу вредност и средњу вредност што се може наћи и за нумерички и за категоризовани скуп података.

Упркос постојању начина и медијане супериорности бољих резултата и анализа над средњом вредношћу, средња вредност је и даље најприкладнија мера централне тенденције, посебно ако је скуп података нормална дистрибуција и подаци су обично искривљени.

Као добар аналитичар, централну тенденцију треба мерити са све три методе података, а варијансу у анализи треба промишљати и пажљиво анализирати како би се добили бољи и тачнији резултати у скупу података.