Трговање вс инвестирање | 8 основних разлика које морате знати!

Разлике између трговања и инвестирања

Трговање односи се на редовну куповину и продају акција ради остваривања добити на основу тржишних колебања цена, док инвестирајући односи се на стратегију куповине и држања инвестиција на дужи временски период где инвеститори могу да зарађују на основу камате и могу да реинвестирају током одређеног временског периода.

Сигурно сте чули за људе који зарађују на берзи. Иако постоји милион начина за то, имамо две широке класификације берзанских активности - Трговање (које верују у читање графикона) и Улагање (које верују у основе процене током дугорочног периода).

Пре него што уђемо у специфичности трговања у односу на инвестирање, схватимо разлику гледајући двоје најутицајнијих људи у свету стварања богатства, један је познат по својим дугорочним улагањима, а други је познати трговац. Ако сте следбеник берзе, можда сте већ погодили имена, то су - Варрен Буффет и Георге Сорос. Обоје су током свог живота на берзи зарадили огромне гомиле новца, али другачије.

Варрен Буффет вреди око 67 милијарди америчких долара који је дугорочно зарадио инвестиције у компанијама чије акције држи деценијама. Погледајмо један од његових чувених цитата.

„Рећи ћу вам како да се обогатите. Затвори врата. Будите уплашени када су други похлепни. Будите похлепни кад су други уплашени. “ - Варрен Буффетт

Супротно томе, постоји Џорџ Сорос чија је нето вредност око 24,2 милијарде америчких долара који је зарадио новац од небројеног броја тргује.

„Тржишта су константно у стању неизвесности, а новац се зарађује попустом очигледног и клађењем на неочекивано.“ - Георге Сорос

Трговање наспрам улагања инфографике

Да видимо главне разлике између трговања и инвестирања.

Кључне разлике

  • Трговањем се углавном баве људи који тргују унутар дана и увек траже улагања у раст тамо где се користе алати за техничку анализу и предвиђају веће или ниже кретање. Док инвеститор, с друге стране, тражи вредну инвестицију и они се врло дуго држе своје инвестиције.
  • Ризик је веома висок у стратегији трговања, јер нема заштите од ове врсте трансакција, тако да је новац у игри врло висок без заштите од негативних утицаја. С друге стране, инвеститор може имати правилно избалансиран портфељ где ће негативна страна одређеног средства бити наспрам других да би се заштитила од губитака.
  • Кретање на тржишту и индекси углавном је последица великог обима трговинске активности, па у овом сценарију трговци играју главну улогу у померању тржишних цена у поређењу са инвеститором.
  • Трговци имају сопствену перцепцију наопако или доле и тргују у складу с тим, имају различите врсте стратегија трговања као што су Буттерфли, Схорт селл, Лонг Страддле, Странгле и многи други, док инвеститор има једноставну и ванили стратегију да држи имовину док инвестира .
  • Повратак је прилично несигуран и брз у трговању, јер се трансакције куповине продају свакодневно, инвеститор мора прилично дуго чекати да би добио згодне поврате.
  • Свакодневне кључне информације и квартални резултати су битни за трговца, јер такве ствари доносе пуно кретања на залихама омогућавајући трговцу прилику, док инвеститор верује у вредност и принципе компаније.

За и против

Трговање акцијама је дуготрајније и махнитије у поређењу са улагањима. У случају инвестиција, након што сте добро инвестирали, можете се једноставно опустити без куповине или продаје месецима / годинама.

Цитат који означава ову разлику-

Улагање би требало бити више попут посматрања сухе боје или посматрања како расте трава. Ако желите узбуђење, узмите 800 долара и идите у Лас Вегас. “ - Паул Самуелсон
  • Дугорочно инвестирање захтева знање основних финансијских основа компанија - попут финансијских показатеља, разумевања слободних токова готовине, процена ДЦФ-а, релативних вишеструких процена као што је однос ПЕ, однос ПБВ. Иако имате прилику да брзином зарадите гомилу новца тргујући ризик укључен је много већи у трговини него у инвестицијама. У трговању можете изгубити више новца него што заправо имате. Постоји ризик од губитка новца и у инвестицијама, али то би могло настати због хировитости у послу и због временског распореда на тржишту.
  • Тхе трошак укључен у трговину је обично висок јер ћете сваки пут када тргујете деоницом морати да платите одређене накнаде. Дакле, ваши повраћаји морају бити релативно већи да би покрили те трошкове. Супротно томе, смањићете трошкове јер је мање куповине и продаје, али тада ће и повраћај бити релативно нижи.
  • Дугорочна улагања намијењена су онима који желе зарадити, али избјећи велике губитке. Могли бисте пристојно зарадити повратак реинвестирањем својих дивиденди и остављањем новца на тржишту дугорочно.

Ако желите професионално да научите Екуити Ресеарцх, можда ћете желети да погледате 40+ видео сатиОбука на мрежи за истраживање капитала

Шта треба да радите у трговини или улагању?

Покушајте сами да одговорите на следећа питања и вероватно бисте могли знати да ли је трговање ствар за вас или за инвестирање.

  • Када одлучујете између ових берзанских активности, морате размислити о време можете се посветити било којој од њих. Ако свакодневно можете сатима читати графиконе и графиконе, трговина би била права ствар за вас. Ако не, онда би вам било боље са дугорочним улагањима.
  • Количина истраживања о капиталу која ће укључити трговину је такође много обимнија у поређењу са улагањима. Много напорног рада укључено је у анализу финансијских извештаја, раста предузећа, историје, као и будућих финансијских пројекција. Они који би заиста волели да уложе енергију и религијски раде техничку и темељну анализу, требало би да размисле о игрању на тржишту.
  • Узевши у обзир величина инвеститора и њиховим циљевима, ако сте мали инвеститор, били бисте погоднији за дугорочне инвестиције с циљем повећања портфеља, док ако сте велики инвеститор с циљем краткорочног трговања, требало би да планирате да победите тржиште.

Проблем са оба

Шта када инвестиције не иду према нашем плану? Тада се дешавају неке од највећих грешака. Људи имају тенденцију да бркају приступ инвестирања са оним који тргује и крећу се ка опасности. Када цена акције добро иде, ни трговац ни инвеститор немају проблема. Али шта се дешава кад се не догоди?

Рецимо да цена акција почиње да пада. Као трговац, могли бисте да побегнете како бисте спречили да мали губици постану велики. Пошто као трговац нисте емоционално везани за акције, ослободићете се их у тачном тренутку. Ово би с правом требало да учини трговац.

Али постоји проблем у случају да одлучите да задржите залихе и не желите да одустанете од тога. Дакле, овде је трговац постао наводни инвеститор који нема довољно информација о компанији да донесе одлуку о држању деоница или о њиховом пуштању. Као инвеститор, радили бисте на претпоставци. Слично томе што сте инвеститор, не бисте требали продати акције кад цене падну, већ верујте у основе и држите се акције.

Без обзира која је од њих боља стратегија, требало би да одаберете једну или другу и да се тога придржавате.

Упоредна табела

КритеријумиТрговањеИнвестирање
УводОдноси се на куповину и продају према кретању ценаОдноси се на куповину и држање хартија од вредности на одређено време
Период инвестирањаГенерално, у овој врсти активности улагање је краткорочно и постоје брзи улазак и излазакДок је овде инвестиција дугорочна, а излаз ако је далеко од улазне тачке
Капитални добициПостоје краткорочни капитални добици који су повезани само са порастом цене сигурностиДугорочни капитални добици могу се остварити не само навише, већ и у облику дивиденди и бонуса на периодичној основи
Ризик и методологијаРизик је врло висок, јер се ради о краткорочном улагањуРизик је нижи сразмерно с обзиром да је трајање инвестиције дуго
Врсте хартија од вредностиТржи се само хартијама од вредности или акцијама, јер постоји брз улазак и излазакУ портфељ се могу улагати различите врсте имовине попут акција, обвезница, записа
Намера инвестицијеМотив је зарађивање добити и напуштање позицијеУлагање у вредности врши се у функционалност компаније, а банкарство у основама компаније
ПрофитРизик је висок, тако да су и повраћаји углавном високиОграничени приноси и добит реинвестирају се у куповину додатних акција
Алати који се користе за анализуКористе се алати за техничку анализу попут покретних просека и метода свећњакаФинансијски коефицијенти и основе компаније се анализирају као однос П / Е и ЕПС
Стратегија инвестирањаТрговци купују деонице за продају нагоре, а кратке за нижу ценуИнвеститори купују хартије од вредности да би држали и убирали користи са растом компаније
Заштита од улагањаТрговци обично следе строге стоп-губитке који осигуравају да затварају губитничке позиције по унапред одређеној цениОстаните на месту када цене опадају и рачунајте на перформансе компаније да би у будућности било боље и надокнадило тренутне губитке
Порески образацНа ове се порезе обрачунава порез на краткорочне капиталне добитке, а стопа се заснива на вашем приходном разреду и сразмерно је већа од дугорочних капиталних добитакаНа ове приносе примењује се дугорочни порез на капиталну добит за коју стопа може бити и ништа ако се приноси дају након дужег временског периода
Инвестициони производиАкције и опције, с обзиром да можете свакодневно да купујете и продајете и зарадите разликуДионице, обвезнице, хеџ фондови, узајамни фондови, фондови којима се тргује на берзи (ЕТФ)
Укључени трошковиЧеста куповина и продаја ових хартија од вредности углавном се дешава на брокерском рачуну и за сваку трансакцију се наплаћује брокерска кућаСа ограниченим износом трансакције, накнаде за посредовање су такође ограничене

Зашто су трговање и улагање важни?

Обоје су међусобно зависни у томе да без постојања трговаца инвеститори неће имати ликвидност за куповину и продају деоница, а без инвеститора трговци неће имати порекло одакле ће куповати и продавати. Стога је тешко одлучити који је супериорнији.

Да су сви инвеститори, тада нико не би био спреман да продаје или купује у кратком року, што доводи до нездравог тржишног сценарија. На крају, ликвидност је та која тежи да изглади тржишне цене.

Закључак

Ако морамо да резимирамо целокупну дискусију коју смо имали о трговању наспрам инвестирања, трговци су ти који користе услове на тржишту да уђу или напусте своје позиције на акцијама у кратком временском периоду, узимајући мањи, али много већи принос, док инвеститори тежите већим приносима током дуготрајног периода куповином и држањем акција.

Није велика брига да ли тргујете или улажете, већ само треба да се бавите хајком која одговара вашим особинама личности, могућностима и филозофији. Надам се да сте уживали читајући ове информације једнако као и ја док сам их написао.