Формати биланса успеха (преглед, изглед) | САД, Велика Британија, индијски пример

Формат и изглед биланса успеха

У билансу успеха постоји стандардни формат који се користи приликом састављања биланса успеха компаније који на почетку извештава о приходу од продаје предузећа, затим му додаје други приход, након чега се сви пословни трошкови одузимају од биланса успеха. укупан износ прихода и осталих остварених прихода и на крају добијамо износ нето добити / губитка пословног субјекта.

Биланс успеха је извештај о приходу одређене организације насталом током одређеног периода.

  • Биланс успеха састоји се од прихода предузећа (износ новца оствареног продајом робе), трошкова продате робе (трошкови производње робе), бруто добити или губитка (овај износ израчунава се као разлика између прихода и трошкова производњу робе), оперативни трошкови (износ новца потрошен у општем пословању и одржавању пословања) и оперативни приход (овај износ се израчунава као разлика између прихода и укупног износа утрошеног у производњу робе и одржавање пословања).
  • Нето приход предузећа израчунава се као разлика између прихода и свих трошкова предузећа.

Овде можете преузети овај Екцел Екцел формат - Образац Екцел Екцел предлошка

Формат биланса успеха за компанију са седиштем у САД

Свака држава има различите прописе према којима се саставља биланс успеха за компаније регистроване у тој земљи. Слично томе, и САД имају своје прописе и формате за уврштавање у биланс успеха компанија. У САД-у је, према одлуци Комисије за хартије од вредности (СЕЦ), обавезно да се квартално објављују консолидовани извештаји о приходима. Самостални извештаји о приходима разликују се од консолидованих. Да би инвеститор донео праву одлуку, компанија треба да објави консолидовани финансијски извештај (укључујући матично предузеће и подружнице). Рачуноводствене политике треба одржавати током састављања биланса успеха.

извор: Старбуцкс СЕЦ пријаве

Према МРС 27, консолидовани биланс успеха саставља се узимањем финансијских извештаја матичног предузећа и његових зависних предузећа. Ако су се трансакције догодиле унутар групе, тада је обавезно све то узети у обзир. Такође се узима у обзир улагање матичног предузећа у зависна предузећа.

Приликом израчунавања мањинских интереса има на уму две ствари.

  • Прво, треба утврдити неконтролисани удео зависних предузећа у добити и губитку.
  • Друго, неконтролни удео сваке подружнице треба израчунати одвојено од власништва родитеља у њима.

Имајте на уму да би у матичној компанији и зависним предузећима требало да буде исти датум подношења биланса успеха.

извор: Старбуцкс СЕЦ пријаве

Америчке компаније се обично придржавају ГААП рачуноводствених принципа док подносе извештаје о приходима.

  • За састављање консолидованих биланса успеха према ГААП-у, компанија мора имати већину (више од 50%) гласачке моћи у другој компанији.
  • Ако ваше предузеће држи 20% до 50% у капиталу, тада се биланс успеха мора извештавати методом удела. Према ГААП-у, у консолидованим извештајима треба уклонити делове капитала.
  • Неконтролни удели треба да се користе у зависним предузећима која нису у потпуности у власништву. Приликом састављања консолидованог биланса успеха, ако је приход матичног предузећа трошак зависног предузећа, треба га уклонити.

У САД, компаније којима се тргује јавно морају да подносе своје извештаје о приходима према ГААП. Компаративна студија између рачуноводствених стандарда ГААП и не-ГААП за америчке компаније као што су Пегасистемс у 2014. и 2015. години настаје услед прилагођавања у вези са стицањем и реструктурирањем трошкова, амортизацијом стечене имовине, трошковима компензације заснованим на капиталу и другим техничким детаљима.

2015 ГААП2015 Нон-ГААП
Укупан приход$682,695$682,695
Нето приход$36,322$63,960
Разблажена зарада по акцији$0.42$0.72

Формат биланса успеха за компаније са седиштем у Великој Британији

У Великој Британији компаније користе Међународни стандард финансијског извештавања (МСФИ) за подношење извештаја о приходима од 2005. године. Када је на снагу ступила Уредба ЕЗ 1606/2002. Ова Уредба о МРС-у захтевала је од компанија са хартијама од вредности (дуг или капитал) које су трговале на регулисаном тржишту Уједињеног Краљевства да користе МСФИ за подношење извештаја о добити. МСФИ је одобрила Европска унија, чији је УК у почетку била део. Све домаће компаније чија хартија од вредности тргују на регулисаном тржишту дужне су да користе стандард МСФИ који је усвојила ЕУ у својим консолидованим билансима успеха. За стране компаније које послују у ЕУ могу да користе стандард који је еквивалентан МСФИ у Великој Британији.

извор: Нестле.цом

Закон о предузећима из 2006. године омогућава компанијама (осим добротворним организацијама) да саставе свој консолидовани и појединачни биланс успеха у складу са МСФИ или УК ГААП стандардима. Компаније које су добротворне организације могу и даље користити УК ГААП. Ако компаније припремају појединачне и консолидоване извештаје о приходима, избор за поштовање УК ГААП и МСФИ за њих остаје одвојен. Међутим, према члану 4. Уредбе о МРС, неке компаније ће користити МСФИ за своје консолидоване финансијске извештаје.

Формат биланса успеха за индијске компаније

извор: Релианце Годишњи извештај

У Индији развој рачуноводствених стандарда укључује процес који следи смернице Одбора за рачуноводствене стандарде (АСБ) Института овлашћених рачуновођа Индије (ИЦАИ).

Компоненте финансијских извештаја у Индији састоје се од следећег:

  • Биланс: Биланс стања приказује вредност економских ресурса које контролише предузеће, као и ликвидност и солвентност тог предузећа.
  • Извештај о добити и губитку: Добици и губици део финансијског извештаја поставља основе функционисања предузећа.
  • Извештај о новчаном току: црта слику помоћу које можете утврдити приход и како се користи у предузећу
  • Напомене и распореди: овај део се састоји од допунских информација које објашњавају различите модуле биланса успеха.

Биланси успеха компаније у Индији спремни су да имају на уму да ће ентитет наставити да послује у догледној будућности без потребе да умањује обим пословања. Финансијски извештај треба да буде припремљен на луцидном језику тако да буде разумљив свим заинтересованим странама попут инвеститора, запослених, кредитора, државних агенција, па чак и јавности. Биланс успеха у Индији састоји се од информација које утичу само на економске одлуке компаније.

Закључак

Различите земље имају различите формате подношења биланса успеха према различитим рачуноводственим стандардима. Основна премиса биланса успеха је да пружи јасну слику трансакција које је извршило предузеће и нето прихода. Увек је препоручљиво следити стандард који прописују рачуноводствена тела те државе. Широм света постоји много различитих рачуноводствених прописа које су универзално прихваћене у свим земљама света и одржавају стандардизацију тако да одржавају глобално како би се одржао паритет и доследност.