Поврат нето имовине (формула, примери) | Како израчунати РОНА?

Шта је поврат на нето имовину (РОНА)?

Принос на нето имовину (РОНА) дефинише се као финансијски однос нето прихода који је предузеће остварило према укупном укупном износу нето основних средстава и нето имовине коју предузеће поседује. Финансијска метрика покушава да анализира колики је приход предузеће у стању да генерише запошљавањем одређене имовине за своје пословање. Даље помаже у анализи колико ефикасно имовина користи и распоређује менаџмент и компанија да би се добила економска вредност за посао.

Компоненте поврата нето оперативне имовине

# 1 - Физичка имовина

Физичка имовина се дефинише као основна средства која предузеће користи у вођењу пословних операција. Они могу бити у облику производног погона, машина, пословног имања, инвестиционих некретнина или опреме. То су дугорочна средства и могу се наћи у одељку биланса стања предузећа.

# 2 - Обртна имовина

Текућа имовина је основна компонента мрежног капитала предузећа. Они се састоје од готовине, тржишних хартија од вредности и залиха. То су средства која предузеће држи за текућу финансијску годину пословања.

# 3 - Текуће обавезе

Текуће обавезе су обавезе које предузеће мора да плати у року од 12 месеци или текуће финансијске године пословања. Састоје се од обвезница које се плаћају, рачуна и текућег дела дугорочног дуга, пасивних временских разграничења итд. Оне се одузимају од обртне имовине да би се дошло до мрежног капитала, који се заузврат може користити за израчунавање приноса на нето имовину.

# 4 - Нето приход

Нето приход се дефинише као резидуални приход који је предузеће остварило. То је крајња вредност коју предузеће добија када се сви оперативни трошкови, трошкови вођења предузећа одузму од прихода који предузеће генерише. Може се наћи у одељку биланса успеха предузећа.

Формула за повраћај нето имовине

Формула приноса на нето оперативну имовину (Рона) може се одредити користећи временску вредност новчаног односа као што је описано у наставку:

Поврат нето имовине = нето приход / [ПА + (ЦА-ЦЛ)]

Ево,

  • Физичко средство представља ПА.
  • Текућу имовину представља ЦА.
  • Текуће обавезе представљају ЦЛ.

Примери

Испод су примери поврата нето имовине (РОНА).

Овде можете преузети овај образац Повратак на нето имовину у Екцел - Повратак на образац по основу нето имовине

Пример # 1

Претпоставимо да компанија током свог пословања оствари нето приход од 560.000 америчких долара. Посао додатно има нето обртни капитал од 200.000 УСД и поседује физичку имовину у вредности од 1.000.000 УСД.

РОНА се може одредити на следећи начин: -

  • =$560000/($1000000+$200000)
  • =0.467

Стога је компанија из свог пословања генерисала 0,667 РОНА. То даље значи да предузеће није у стању да правилно генерише приходе и даје фер учинак.

Пример # 2

Претпоставимо да компанија током свог пословања оствари нето приход од 570.290 долара. Посао додатно има нето обртни капитал од 100.000 УСД и поседује физичку имовину у вредности од 600.000 УСД.

РОНА би се одредила на следећи начин: -

  • =$570290/($600000+$100000)
  • =$0.8147

Стога је компанија из свог пословања генерисала 0,8147 РОНА. То даље значи да је предузеће способно да правилно генерише приходе и доноси добре перформансе, као и повољне приносе за своје власнике.

Пример # 3

Предузеће за текућу финансијску годину остварило је принос на нето имовину од 0,867. Према томе, могло би се закључити да је предузеће ефикасно користило своју физичку имовину и нето обртни капитал да би приближно остварило вредност и нето приход од 87 центи. То даље значи да је нето приход остварен од предузећа једнак 87% укупне комбиноване вредности физичке имовине и умреженог капитала предузећа.

Предности

  • Корисно је за производни посао јер им помаже да прикупљају и одржавају информације о продаји, имовини и оперативним трошковима на нивоу фабрике.
  • Помаже инвеститору да зна да ли је посао добра опција за инвестирање или не.
  • Висок однос увек значи да је компанија високо ефикасна у вођењу доброг пословања.

Мане

  • Пошто се метрика изводи помоћу основних средстава. Стога, метода амортизације коју предузеће користи при утврђивању нето основних средстава утиче на свеобухватно одређивање поврата на нето имовину.
  • Погрешна метода амортизације може озбиљно искривити однос профитабилности или РОНА.
  • Ако предузеће заради губитак од необичних и непредвидивих догађаја, онда такође може искривити метрику поврата оперативне имовине. Будући да би се такви губици прилагодили нето добити и, према томе, могу имати негативан утицај на вредност коефицијента.
  • Она не узима у обзир нематеријалну имовину јер се елиминише из калкулација.

Важне тачке

  • Помаже предузећу да утврди способност стварања и стварања вредности за дугорочнији хоризонт.
  • Помаже предузећу да утврди колико добро користе физичку имовину и нето имовину.
  • Висока РОНА се генерално сматра повољном метриком за пословање.
  • То је једна од свеобухватних мера у којој се нето приход упоређује са физичком имовином предузећа.
  • Ако предузеће претрпи значајне једнократне губитке, тада се оно може прилагодити нето приходу који је предузеће остварило да би се добила вредност поврата нето имовине (РОНА).

Закључак

Принос на нето имовину сматра се метриком учинка, која упоређује нето приход који генерише предузеће са физичком имовином коју предузеће користи. Помаже аналитичарима и пословном знању и одређује да ли је компанија способна да води ефикасно пословно пословање како би створила добру економску вредност.

Инвеститори користе овај однос да би утврдили да ли би могли зарадити добар повраћај или не ако би свој новац уложили у посао.