Одузимање (дефиниција, примери) | Како делују дивеституције?

Шта је одузимање?

Одузимање, такође познато као отуђивање, односи се на продају или пренос значајне имовине, одељења, улагања у посао из неких финансијских, политичких или социјалних разлога, као што је предузеће које може продати одељење које није основни део посла и не пружа користи предузећу тако да се посао може усредсредити на јединице које могу да обезбеде бољу зараду.

  • Супротно је од стицања, при чему уместо улагања / стицања; предузеће покушава да изађе из постојећих инвестиција или имовине продајом истих. Компанија или владина организација која планира да прода имовину или зависно предузеће можда то чини као део свог стратешког потеза за компанију.
  • То се такође може учинити ради поједностављења пословних јединица тако да се предузеће може усредсредити на своју главну пословну линију или се то може учинити у случајевима када се приход од процеса дезинвестирања инвестира негде другде да би се зарадио већи повраћај улагања.
  • Ово је у основи процес продаје имовине. Обично је имовина која се продаје деонице по природи, тј. Она која се не користе директно у главном послу. Нон-Цоре актива може имати облик било које врсте имовине као што су некретнине, роба, природни ресурси, валуте или хартије од вредности, фабрике, земљиште, имовина итд.
  • Такође може бити у облику целокупног зависног предузећа или холдинга у другом предузећу. Обично се то ради смањењем имовине или пословања продајом, ликвидацијом или било којим другим начином за постизање одређених финансијских или стратешких циљева. Делује као одличан извор убризгавања готовине у посао без утицаја на редовне пословне активности и важна је стратегија у реструктурирању предузећа и популаран алат који предузећа користе за повлачење дуга и смањење полуге.

Примери

Асиан Банк Лимитед је комерцијална банка која пружа услуге филијала, инвестиционог банкарства и платних услуга. Банка има велика улагања у земљишне парцеле и улагања у разне компаније које котирају на локалним бурзама. Банка је одлучила да ојача своју капиталну базу како би повећала своју кредитну способност и одлучила је да уложи у уврштене компаније и нерезидентну имовину попут земљишних парцела.

Тиме је Азијска банка успела да прикупи капитал. Тако можемо видети како Асиа Лимитед одузима своја улагања у нонцоре имовину како би побољшао своју капиталну базу (убризгавањем готовине у посао) и више се усредсредио на своју главну пословну линију, распоређујући тако своју имовину у профитабилнију авенију.

Сврхе одузимања

  • Омогућава предузећу да се усредсреди на своје основне операције или делатност у којој поседује стручност.
  • Ово је ефикасан алат за монетизацију имовине, јер отуђивање обично резултира приливом готовине за предузеће.
  • То је ефикасан алат помоћу којег компаније могу да процене учинак својих различитих одељења и да се одвоје од оних чија је интерна стопа поврата нижа од просечне / тражене стопе поврата пословања у целини. Да схватимо исто кроз пример швајцарске корпорације која послује у три пословна одељења, и то одећа, аутомобил, некретнина. Компанија има интерну стопу поврата од 13%, 8%, односно 15% из своја три одељења. Свисс Цорп има потребну стопу поврата од 12%. У таквом случају, Одузимањем своје аутомобилске дивизије која генерише интерну стопу поврата (8%), компанија ће моћи да искористи зараду за профитабилније дивизије које ће резултирају већом стопом поврата за пословање у целини.
  • То се понекад ради ради побољшања вредности за акционаре или због спровођења од стране регулаторних органа.
  • Несврстаност непрофитне имовине са главном делатношћу.
  • Стални лошији учинак пословних јединица што утиче на укупну профитабилност пословања у целини.
  • Доступност бољих прилика у поређењу са постојећим пословним линијама такође мотивише менаџмент да прода постојеће пословне линије и успостави нову пословну линију.

Предности

  • Помаже предузећима да генеришу готовину од својих нерезидентних улагања која би се могла користити за проширење постојећег пословања, започињање нове пословне линије или повлачење постојећег дуга.
  • Помаже предузећима да алоцирају своје ресурсе у главну пословну линију и генеришу веће приносе за своје акционаре побољшавајући поврат на капитал.

Како функционише поступак одузимања имовине?

Одузимање имовине је систематичан процес и укључује посвећеност менаџмента да му прида вредност.

  • Преглед портфеља - Обично укључује преглед целокупног пословног портфеља који се састоји од анализе учинка сваке пословне јединице и њене релевантности са дугорочним пословним циљем.
  • Идентификација одговарајућег купца - Једном када је одређена пословна јединица идентификована као део поступка отуђења, одговарајући купац се идентификује коришћењем услуга компаније за инвестиционо банкарство које помажу у идентификовању купца и процени пословне јединице за коју се предлаже да буде део продаје (важно је да се примети да се процена процене предузима узимајући у обзир да изведена цена мора бити најмање једнака опортунитетном трошку непродаје пословне јединице).
  • Деинтеграција - Када се исти заврши, организација мора припремити план деинтеграције и пренијети заслуге такве одузимања, јасно истичући сврху дезинвестирања, заједно са информацијама у вези с предностима које ће организација припасти и унутрашњим и спољним заинтересованим странама саопштава се позитиван сигнал.

Закључак

Ово је несумњиво важан стратешки алат који користи пословање, али врло је тешко одлучити се за то када се продаје, а може се испоставити као скупа грешка ако се не уради правилно. У данашњем пословном сценарију, компаније се обично изгладњују од капитала, а дезинвестирање се сматра сигурним појачавањем ликвидности, јер побољшава принос акционара убризгавањем готовине у посао који се може користити за измиривање дугова из пословних књига што на крају побољшава профитабилност предметног посла или за проширење постојећег пословања. Руководство мора осигурати да такве одлуке за које се испостави да су дугорочно важне за пословање.