Банке у Шведској | Преглед | Списак десет најбољих банака у Шведској

Преглед банака у Шведској

Према Мооди'с Инвесторс Сервице-у, шведски банкарски систем је прилично стабилан. Разлози који стоје иза ове оцене су следећи -

  • Шведска има јаке услове пословања који омогућавају банкарском систему да напредује.
  • Друго, његов банкарски систем одржава ниску каматну стопу што ће помоћи да се повећа профитабилност и квалитет имовине.
  • Треће, похвалан је економски раст Шведске који омогућава банкарском систему да се развија у блиској будућности.

Мооди'с Инвесторс Сервице такође је напоменуо да очекују да ће се кредитна способност банкарског система побољшати у наредних 12-18 месеци.

Као и у економском расту, Шведска ће надмашити многе економије у Европи; Мооди'с Инвестор Сервице полаже велике наде у шведски банкарски систем.

Структура банака у Шведској

У Шведској постоји укупно 114 банака. Као што сви знамо, у Шведској постоје велике 4 главне банке. Најбољи део је што су ове четири банке стекле око 80% укупне активе укупне активе индустрије.

Ових 114 банака можемо поделити у четири категорије - комерцијалне банке, штедионице, задружне банке и стране банке. Као што можете очекивати, четири главне банке у Шведској имају главне улоге, а друге банке су мале до средње банке.

Списак 10 најбољих банака у Шведској

  1. Нордеа Банк АБ
  2. Свенска Ханделсбанкен АБ
  3. Скандинависка Енскилда Банкен
  4. Сведбанк
  5. Царнегие Инвестмент Банк АБ
  6. Икано банка
  7. Форек банка АБ
  8. Скандиабанкен
  9. Сверигес Риксбанк (Шведска банка)
  10. Вестра Вермландс Спарбанк

(извор: релбанкс.цом). Прво ћемо разговарати о велике четири банке, а затим о осталим.

# 1. Нордеа Банк АБ:

Ово је најбоља банка у Шведској. То је уједно и прва велика банка међу четири велике банке у Шведској. Ова банка је 2001. године основана спајањем четири банке - Цхристианиа Банк, Мерита Банк, Унибанк и Нордбанкен. Опслужује око 11 милиона купаца. Овде ради око 32.000 запослених. Има 600 филијала широм Шведске. На крају јуна 2017. године, укупна актива коју је стекла ова банка износила је 6183 милијарде круна. Седиште му је у Стокхолму.

# 2. Свенска Ханделсбанкен АБ:

Ово је друга по величини банка и сувишно је рећи да је такође једна од четири највеће банке у Шведској. Прилично је стара банка и основана је 1871. године, пре око 146 година. Овде ради око 11.000 запослених. Присутан је у преко 20 земаља. А ова банка има 430 филијала само у Шведској. На крају јуна 2017. године, укупна актива коју је стекла ова банка износила је 2961 милијарду круна. Његова главна канцеларија се такође налази у Стокхолму.

# 3. Скандинависка Енскилда Банкен:

Ово је трећа по величини банка у Шведској. И такође једна од четири велике банке у земљи. Пружа услуге за 4 милиона купаца. И присутно је у преко 20 земаља. Старији је од Свенска Ханделсбанкен АБ; основана је 1856. пре око 161 године. На крају јуна 2017. године укупна актива коју је стекла ова банка износила је 2777 милијарди шведских круна. Његова главна канцеларија се такође налази у Стокхолму.

# 4. Сведбанк:

Ова банка је једна од највећих у Шведској. Такође је једна од четири велике банке у земљи. Опслужује преко 7 милиона купаца и има око 240 филијала у Шведској. У Сведбанци ради око 14.000 запослених. Присутан је у многим земљама попут Јужне Африке, Луксембурга, Норвешке, Финске, Данске итд. На крају јуна 2017. године укупна актива коју је стекла ова банка износила је 2426 милијарди шведских круна. Његова главна канцеларија налази се у Сундбибергу.

# 5. Царнегие Инвестмент Банк АБ:

Ово је једна од најстаријих водећих банака у Шведској. Основана је 1803. године, пре око 214 година. Ово је једна од најзначајнијих инвестиционих банака у Шведској. Пружа услуге попут инвестиционог банкарства, посредовања у хартијама од вредности, а такође и приватног банкарства. Има много огранака у нордијској регији. 2001. године Царнегие банка је стекла ХК Фондер и ХК Банк и постала лидер инвестиционог банкарства у нордијском региону.

# 6. Икано банка:

Икано банка је једна од најистакнутијих интернет банака која послује у Европи. Раније је био познат као ИканоБанкен. 2009. године име је промењено у Икано банка. Пружа све врсте финансијских услуга попут зајмова за аутомобиле, хипотеке, осигурања, корпоративног лизинга итд. Основан је 1988. године и део је Икано групе. Овде ради око 3800 људи. На крају децембра 2016. године има укупну имовину од 41,5 милијарди шведских круна.

# 7. Форек банка АБ:

Ово је установљено 1927. године, пре око 90 година. Али до 1990. била је то само компанија. Дозволу је добио од Шведске банке током 1990-их. За сада је Форек Банк АБ највећи светски девизни биро. Има промет од 20 милијарди шведских круна. Има око 110 филијала у Шведској, Норвешкој, Финској и Данској. Седиште му је у Стокхолму. На крају марта 2017. имала је укупну имовину од 9 милијарди шведских круна.

# 8. Скандиабанкен:

То је такође још једна интернет банка која има значајну репутацију у Шведској. Опслужује преко 450.000 купаца и запошљава око 300 запослених. Скандиабанкен је подружница групе Сцандиа, шведског банкарства и осигуравајуће компаније са 2,5 милиона клијената. Основана је пре око 23 године, 1994. године. Крајем јуна 2017. године имала је укупну имовину од 62.322 милиона шведских круна. Његова главна канцеларија налази се у Кунгсгатану.

# 9. Сверигес Риксбанк (Шведска банка):

Ово је најважнија банка међу свима јер је Сверигес Риксбанк (алтернативно, Шведска банка) централна банка Шведске. Ова банка контролише и регулише монетарну политику банкарског система тако да цена остаје стабилна. Ова банка је основана давно, давно, пре око 349 година, 1668. године и сматра се најстаријом централном банком на целом свету. Овлашћен је под шведским парламентом Риксдаг.

# 10. Вестра Вермландс Спарбанк:

Била је то једна од најстаријих банака у Шведској. Основана је 1856. године, пре око 161 годину. Једна је од најзначајнијих штедионица у Шведској. Главно седиште ове банке налази се у месту Арвика и углавном послује у западној Вармланд-у. 1998. године постала је део Сведбанк. Запошљава око 100 запослених. На крају 2016. године имала је укупну имовину од 9,5 милиона шведских круна.