Изричита гаранција (дефиниција, пример) | Како то функционише?

Дефиниција експресне гаранције

Изричита гаранција је када је изричито наведено усмено или писмено да би се гарантовало квалитет или поузданост било ког производа или услуге. Ова обећања укључују свако представљање производа, опис производа / услуга или изјаве о чињеницама.

Многе куповине које обавимо покривене су гаранцијом. Гаранција је обећање добављача / произвођача да ће или заменити или поправити производ ако је неисправан или не одговара осигураном квалитету. Гаранције помажу у промовисању производа у погледу његовог квалитета и поузданости. Потрошачима даје право да имају посла са продавцем у погледу перформанси и квалитета производа.

Пример

Када купујете аутомобил где вам је добављач обећао да ће мотор трајати 200.000 миља, али мотор вашег аутомобила се покварио пре него што је достигао 200.000 километара, добављач је прекршио своју изричиту гаранцију.

Ова гаранција се купцу преноси на три могућа начина:

  1. Било којом изјавом о чињеницама или обећањима у вези са робом или услугама;
  2. Описом добара или услуга;
  3. Коришћењем било ког узорка или модела

Како то функционише?

То је изјава о чињеницама или обећање које је продавац дао купцу у вези са робом, што постаје део основе за куповину или цену. То значи да је куповина извршена на основу претпоставке да су робе или услуге биле онакве какве је навео продавац. Изјава о гаранцији коју даје продавац мора бити специфична и субјективна. То може бити потврда или изјава о чињеницама која се односи на робу, опис робе или било који узорак. Такође, изјава мишљења не даје никакве изричите гаранције. Треба испитати тест ослањања на разумност обећања. Када се било који уговор склопи на основу схватања да ће продавац испоручити робу према наведеном опису или узорку, тада је продавац везан овом гаранцијом да ће достављена роба одговарати спецификацији и узорку.

У случају пуне гаранције, продавац обећава да ће потрошачу поправити или заменити производ без наплате. У случају ограничене гаранције, она покрива све аспекте који нису покривени потпуном гаранцијом.

Зашто је то важно? - гледиште потрошача

Изричита гаранција штити потрошача од квалитета или перформанси и задржава право да захтева одштету од продавца. Међутим, купац мора бити опрезан у погледу добијених гаранција. Купац треба да покуша да добије писане гаранције. Као што знамо, ове гаранције не морају бити у писаном облику; могло би се поуздати у усмене изјаве, али их је тешко доказати. Закони о гаранцији дозвољавају неке разговоре о продаји, обично зване пуффери или претеривање. То не представља гаранцију.

Правне импликације

Повреда гаранције је ако је било која изричита гаранција нетачна. Закони о гаранцијама садрже одредбе које пружају писана јамства за потрошачке производе који коштају више од одређеног износа пре продаје. Продавац мора да стави писане гаранције заједно са производом или барем покаже било који знак да се гаранције могу проверити на захтев. Већина компанија, док продају своје производе и услуге, дају писану листу гаранција.

У случају било каквог рекламирања производа, потрошачу такође треба рећи начин на који може добити копију гаранције пре него што купи производ. То укључује све огласе направљене путем е-поште или телефона.

Разлике између експресних гаранција и подразумеваних гаранција

Следе разлике које су приказане у наставку:

# 1 - Изричите гаранције

  1. Њих изричито прави продавац производа
  2. У већини случајева продавац их пружа у писменој форми.
  3. То се не сматрају гаранцијама.

# 2 - Подразумеване гаранције

  1. Они су створени законом по продаји било које робе или услуге.
  2. Под подразумеваном гаранцијом продајности наводи се да ће производ деловати онако како је дизајниран на разумном нивоу.
  3. Имплицирана гаранција о исправности наводи да ће производ радити разумно на основу претпоставки или намере потрошача.
  4. То се сматрају гаранцијама створеним законом и аутоматски се продају приликом продаје.

Ако постоји изричита гаранција, неће се тумачити да подразумевана гаранција не постоји. Када су присутна и изричита и подразумевана гаранција, треба претпоставити да су обе међусобно доследне и кумулативне. Ако таква претпоставка није разумна, тада изричита гаранција превладава над подразумеваном гаранцијом, осим у случају подразумеване гаранције подобности за одређену намену.

Кршење гаранције

У случају било каквог кршења гаранције било које врсте, он мора доказати постојање гаранције. Прво, обим гаранције пружа и како је продавац прекршио гаранцију. У таквом случају онда купац може

  1. С правом одбијте робу због неусаглашености са првобитним обећањима продавача и затражите раскид уговора.
  2. Прихватите нескладну робу и можете повратити штету од продавца због кршења гаранције на име штете.
  3. Ако продавац не испоручи робу купцу, тада купац може остварити иста права као у случају одбијања или тражити поврат робе.

Закључак

Експресна гаранција и подразумевана гаранција су две различите врсте гаранција доступне купцу када их продавац јасно изражава у писаном или усменом облику, а подразумевана гаранција предвиђена је законом приликом продаје робе или услуга. Пука мишљења или надимања не могу се протумачити као изричита гаранција.

У случају кршења гаранције, терет кршења је на купцу. Он мора доказати постојање, обим и начин кршења гаранције да би остварио своја права.