Формула за издатак лошег дуга | Како израчунати? (Примери)

Шта је формула за издатак лошег дуга?

Трошак лошег дуга је трошак евидентиран у финансијским извештајима када се потраживања од дужника не могу повратити због немогућности дужника да испуне своје финансијске обавезе и могу се израчунати директном методом исправке вредности / методе процене.

Објашњење формуле трошка лошег дуга

Ако организација послује продајом робе на кредит, увек је постојала опасност од поврата таквог износа. Ова ненаплативост позната је као лоши дуг, а бележење таквог износа као трошак познато је као трошак лошег дуга. Једначина трошкова лошег дуга може се препознати на два начина:

  • Директна метода
  • Метода додатка / процењена метода

Директна метода

Према овој методи, организација директно евидентира трошкове лошег дуга када се догоди. Међутим, овај метод организација углавном не користи, јер овај метод не подржава принцип подударања наведен у „општеприхваћеном рачуноводственом принципу“. Према овом принципу, трошкови прихода морају се признати у истом периоду у којем су књижени.

Формула

            Према директној методи, није потребна никаква формула, јер се стварни лоши дугови евидентирају у књиговодственим књигама као трошак.

Метода додатка / метода процене

Преостали дугови према овој методи признају се као одређени проценат продаје или неизмирених дужника на основу њиховог старења и преносе тај износ на засебан рачун познат као Додатак за сумњиве дугове. Када стварни дужник постане ненаплатив, такав рачун се терети, а стање рачуна потраживања смањује се кредитирањем.

Лоши дугови по методи исправке вредности могу се израчунати на два начина:

  1. Проценат методе продаје
  2. Проценат неизмирених дужника

У методи процента продаје, одређени проценат продаје се евидентира као трошак лоших дугова током сваког обрачунског периода на основу прошлих искустава и будућих процена.

Формула 1

Формула за трошак лошег дуга = Продаја за обрачунски период * Процењени% лоших дугова

У проценту неизмиреног дужника, одређени проценат дужника евидентира се као трошак лошег дуга на основу њиховог старења или једноставном речју на основу тога колико су стари дужници. На пример, компанија ће евидентирати 1% као лоши дугови дужника који нису старији од 30 дана и 2,5% дужника који нису старији од 60 дана.

Формула # 2

Трошкови лошег дуга = неизмирени дужници на основу старења * Процењени% лоших дугова

Ове две методе су боље илустроване помоћу следећих примера.

Примери формуле трошка лошег дуга (са Екцел предлошком)

Размотримо ситуацију да бисмо разумели примере једначине трошка лошег дуга директном методом.

Овде можете преузети овај Екцел образац за формулу за смањење дуговања - Екцел образац за образац за израчунавање лошег дуга

Пример # 1

Сале Екперт Цо. продао је робу на кредит господину Смарту, на износ од 1.200 америчких долара на кредит за 7 дана. После пет дана, компанија је добила вест о несолвентности господина Смарт-а, јер није у стању да плати своје заостале дугове у банкама. Господин Смарт је потврдио да неће бити у могућности да плати продају стручњака, јер нема довољно средстава за плаћање банкарског дуга, као ни задужење стручњака за продају. Какав рачуноводствени третман треба да уради компанија да би евидентирала ненаплативог дужника?

Решење

Компанија је сигурна да износ потраживања од господина Смарт-а више није наплатив због његове несолвентности; компанија би такву ненаплативост требало да забележи у свом финансијском извештају.

Слиједи унос у дневник:

Сада ћемо разумети третман трошкова лошег дуга користећи методу исправке / методе процене:

Пример # 2

Футуре фирст Цо. бави се ФМЦГ производима. Већина продаје се дешава на кредит, са процењеним периодом опоравка од 15 дана. Компанија је током 1. године забележила продају од 145.000 америчких долара. Претходни тренд компаније показује да се 2% продаје не може наплатити.

Претпоставимо да је у следећем обрачунском периоду компанија забележила продају од 195.000 америчких долара. Нема промене у процени лошег дуга. На крају 2. године стварни лоши дуг компаније износио је 5000 УСД. Предложите рачуноводствени третман који треба предузети ако компанија следи метод исправке трошкова евидентирања трошкова лошег дуга.

Решење

Пре свега, израчунаћемо трошак лошег дуга који ће се признати у 1. и 2. години

Обрачун лошег дуга

  • =145000*2%

Трошкови лошег дуга биће -

  • =2900

Расходи лошег дуга за 1. и 2. годину

  • Расходи лошег дуга за 1. годину = 2900
  • Расходи лошег дуга за 2. годину = 3900

Укупно ће бити -

  • =2900+3900
  • = $6,800

Следи акумулирани биланс исправке за сумњиве дугове на крају 2. године -

Сада су стварни лоши дугови 5.000 УСД; компанија ће снимити следећи унос у часопису -

Пример # 3

Даље узимајући концепт трошкова лошег дуга, илуструјмо ситуацију у којој се лоши дуг препознаје на основу старења дужника.

Локални добављач робе на велико добавља робу на велико трговцима на мало. Његов прошли тренд показује да од дужника који нису старији од 30 дана 2% постаје лоше. А од дужника старијих од 30 дана, 3% постаје лоше. Ова процена остаје иста и за текућу годину. Његови дужници за годину су следећи:

  • 0-30 дана = 76.500 УСД
  • Више од 30 дана = 82.500 УСД

Препоручите поступак који ће читав продавац обавити у књиговодственим књигама ако се одлучи за метод додатка за признавање лоших дугова.

Решење

Пре свега, израчунаћемо број трошкова лошег дуга који ће се признати:

Обрачун лошег дуга

  • =76500*2%

Трошкови лошег дуга биће -

  • Расходи лошег дуга = 1530

Расходи лошег дуга за 1. и 2. годину

  • Расходи лошег дуга за 1. годину = 1530
  • Расходи лошег дуга за 2. годину = 2475

Укупно ће бити -

  • = 1530+2475
  • Укупан трошак лошег дуга који треба резервисати = 4.005 УСД

Унос у дневник који ће се евидентирати у књигама рачуна:

Релевантност и употреба

Једначина трошкова лошег дуга је рачуноводствени поступак који се углавном примењује у припреми годишњих финансијских извештаја. Његова релевантност и употреба могу се разумети уз помоћ следећих тачака:

  • Једначина трошкова лошег дуга помаже у добијању истинитог и поштеног приказа финансијских извештаја јер се нето добит и дужници правилно процењују идентификовањем лоших и сумњивих дугова.
  • Трошкови лошег дуга признати методом исправке помажу организацији да одвоји део средстава за покривање будућих трошкова.
  • Метода исправка вредности заснива се на принципу подударања у рачуноводству, тако да потврђује да су финансијски извештаји састављени користећи општеприхваћене рачуноводствене принципе.
  • Наплата лоших дугова признатих као приходи у књиговодственим књигама као и раније призната као расход.