Однос покривености имовине (дефиниција, формула) | Како израчунати?

Који је однос покривености имовине?

Однос покривености имовине вишеструка је анализа ризика која нам говори да ли је способност компаније да отплати дуг распродајом имовине и пружа детаље о томе колики је износ монетарне и материјалне имовине у односу на дуг који помаже инвеститору да предвиди будућу зараду и измери ризик који је укључен у инвестицију.

Генерално, власти су већ дефинисале минимални однос за компаније да одржавају одређени ниво дуга, тако да постоји равнотежа у позицији полуге компаније. Што је већи коефицијент, већа је и повољност улагања, јер висок коефицијент означава да је имовина предузећа већа од обавеза, а компанија је финансијски стабилна са ефикасним управљањем капиталом.

Формула односа односа имовине

Однос покривености имовине = (Укупна актива - Нематеријална имовина) - (Текуће обавезе - Краткорочни део дугорочног дуга) / Укупни дуг

Примери

Да схватимо однос са два примера; у првом ћемо израчунати однос појединачног предузећа, а у другом примеру ћемо покушати да израчунамо и проценимо однос 2 предузећа из исте индустрије.

Овде можете преузети овај Екцел образац односа покривености имовине - Екцел образац односа покривености имовине

Пример # 1

Претпоставимо да су у наставку подаци за Нетфлик за годину 2017-2019; сада, израчунајмо коефицијент покривености имовине за њих.

Решење

  • =((200-80)-(40-30))/150
  • =0.73

Однос покривености имовине за 2017., 2018. и 2019. годину је следећи -

Из горњег примера видимо да се однос за Нетфлик побољшао од 2017. до 2019 .; тај однос ћемо протумачити и расправљати у следећем одељку. 

Пример # 2

Упоредимо два телеком гиганта у САД-у, Т-Мобиле и Веризон, чији однос покривености имовине израчунавамо помоћу формуле.

Тумачење и анализа односа покривености имовине

Виши коефицијент говори нам да компанија има довољно средстава за отплату дуга, а нижи коефицијент значи да су обавезе веће од имовине и да су у питању фактори ризика.

Пример 1:

Можемо видети да се однос покривености имовине компаније Нетфлик смањује са 0,73 у 2017. на 0,64 у 2018, али се онда драстично повећава од 2019. на 1,35. Дакле, Нетфлик у почетку 2017. године има имовину да покрије само 0,73 дела своје обавезе, док се у 2018. смањио даље, што значи да компанија или узима већи дуг или распродаје имовину, што чини да тај однос опада. У 2019. години тај однос пуца на 1,35, што говори или да је компанија отплатила део свог дугорочног дуга компаније, проширује се ефикасним управљањем производњом улагањем у више основних средстава.

Пример 2:

Однос покривености имовине за Т-Мобиле и Веризон за 2017., 2018. и 2019. годину износи 1,2, 1,3 и 1,35. Јасно можемо видети да се у Т-Мобилеу креће много од 1,3 до 0,9 и коначно до 1,1. Док, упоредно говорећи, Веризон долази као стабилна компанија која одржава однос из године у годину. Не мора нужно значити да је Веризон боља инвестиција од Т-Мобилеа, постоје и бројни други фактори које треба узети у обзир пре доношења коначне одлуке. Можда постоји могућност да Т-Мобиле планира да лансира низ нових услуга на тржиште, а због тога повећава дуг у свом билансу стања.

С друге стране, Веризон игра на сигуран начин одржавајући стандардни однос без икаквог новог лансирања; краткорочни замах би могао створити дугорочне користи. Овај однос само нам говори о стању дуга и имовине било које компаније у одређеном временском периоду; онда је посао аналитичара да узме у обзир друге факторе пре коначног позива.

Предности

  • Овај однос може деловати као показатељ за предузеће да доноси будуће одлуке о улагању и ширењу; ако је однос из године у годину све нижи, тада би компанија могла ово видети као право време за улагање јер ће повећати овај однос.
  • Такође, овај однос се може најбоље искористити ако се комбинује са ефикасним управним одлукама, које се могу наћи у годишњем извештају или кварталним састанцима.

Мане

  • Један од главних недостатака овог коефицијента је што користи податке из биланса стања и то по књиговодственој вредности, а не по ликвидационој или тржишној цени.
  • Такође, аналитичар не би требало да се концентрише само на овај однос да би донео одлуку. Такође би требало да размотри мноштво других финансијских показатеља како би стекао јасну слику о компанији.

Закључак

Коефицијент покривености имовином, ако се ефикасно користи, може се показати као одличан ресурс за аналитичаре; извесне друге факторе такође треба узети у обзир заједно са овим односом да би се донела информисана одлука. Корисно је и за инвеститоре, за капитал или за дуг, а упоређивање односа са конкурентом и индустријским стандардом може дати јасну слику о финансијском здрављу било које компаније.