Позајмица вс Позајмљивање | 8 најбољих разлика (са Инфографиком)

Разлика између позајмљивања и позајмљивања

Кредитирање односи се на поступак када ентитет или појединац поклања своје ресурсе другом ентитету или појединцима у складу са унапред дефинисаним међусобним условима, док Задуживање односи се на процес пријема ресурса од стране ентитета или појединаца од другог ентитета или појединца уз унапред дефинисане међусобно договорене услове.

Пример позајмљивања и позајмљивања

 Компанија АБЦ Лимитед укључена је у развој инфраструктурних пројеката. Потребна су им средства у износу од 100 милиона долара да би завршили свој предстојећи пројекат развоја пута. Они су се обратили банци (КСИЗ Лимитед) како би искористили средства у износу од 100 милиона долара за наведени пројекат и добили су средства од банке под међусобно договореним комерцијалним условима.

У горњем примеру, КСИЗ Лимитед позајмљује новац компанији АБЦ Лимитед. Овај процес је познат као позајмљивање, а КСИЗ Лимитед у овом примеру је зајмодавац. Слично томе, АБЦ Лимитед у примеру добија средства од КСИЗ Лимитед за завршетак пројекта пута. Овај процес је познат као задуживање, а АБЦ Лимитед је познат као Зајмопримац.

Позајмица вс позајмљивање инфографике

Кључне разлике

Кључне разлике су следеће -

  • Процес када ентитет или појединац поклања своје ресурсе другом ентитету или појединцима према унапред дефинисаним међусобним условима, тада је познат под називом Позајмица, док је поступак пријема средстава од стране ентитета или појединца од другог ентитета или појединца са унапред дефинисаним међусобно договорени услови познати су као позајмљивање.
  • Обе су део појединачних трансакција са различитом наменом страна укључених у трансакцију
  • Позајмљивање је процес давања новца ентитету / лицу, међутим позајмљивање је процес примања новца од ентитета / лица
  • У задуживању, ресурсе ентитет са дефицитом ресурса позајмљује од ентитета вишка ресурса. Међутим, у позајмљивању ресурса ентитету са дефицитом ресурса позајмљује ентитет са вишком ресурса
  • Корисник кредита у трансакцији прима зајмопримцу камату против лихвара. Међутим, зајмопримац плаћа камату да би позајмио ентитет наспрам новца који је позајмио
  • Обоје су врло критични за економију било које земље и функционишу са различитим наменама / пословним моделима. Сврха позајмљивања ентитета је зарада камате на новац који се позајмљује ентитетима који се задужују. Међутим, зајмопримци позајмљују новац у сврху ширења свог пословања или појединци позајмљују новац да би испунили своје циљеве као што су изградња кућа, образовање деце итд.
  • Оба се извршавају под комерцијалним или некомерцијалним условима на основу природе трансакције. Међутим, већину времена услове трансакција диктирају зајмодавци, а зајмопримци у томе имају релативно мање речи.
  • Усклађеност са прописима за зајмодавце је много строжа од зајмопримаца.

Упоредна табела

ОсноваКредитирањеЗадуживање
ДефиницијаПозајмљивање је процес давања новца од стране вишка ресурса ентитету / лицу лицу / ентитету са дефицитом ресурса под комерцијалним или некомерцијалним условима на основу међусобног разумевања.Задуживање је поступак узимања / примања новца од стране субјекта / лица са дефицитом ресурса од вишка лица / ентитета под комерцијалним или некомерцијалним условима на основу међусобног разумевања.
СврхаГенерално, сврха позајмљивања је зарада камате на новац позајмљен зајму. Пословни модел већине зајмодаваца као што су банке и финансијске институције је зарађивање камате позајмљивањем новца субјектима у невољи.Сврха зајмопримаца да распореде позајмљени новац или ресурсе у свакодневном пословању Компаније или да успоставе нови пројекат или да прошире пословање итд.
Ток новца / ресурса у трансакцијиОд ентитета вишка ресурса до ентитета дефицита ресурса.Од ентитета вишка ресурса до ентитета дефицита ресурса.
Укључене странкеОбоје су део трансакције.Обоје су део трансакције.
Природа послаПримарна природа пословања зајмодавца је углавном позајмљивање новца субјектима који желе да прошире или успоставе посао. Главни пример зајмова у стварном свету су банке и финансијске институцијеСубјект задуживања може бити укључен у разне послове у којима су му потребни ресурси / новац за пословање или за оснивање нових предузећа. Главни пример задуживања су велике пословне куће које послују у секторима као што су некретнине, челик, енергија, енергија, путеви итд.
Изложеност ризикуЗајмодавци у овим трансакцијама су углавном под већим ризиком због ризика повезаног са зајмодавцима који не изврше обавезе по враћању новца зајмодавцу.Субјекти задуживања су релативно мање ризични у поређењу са ентитетима који позајмљују јер примају новац од ентитета који позајмљује за своје послове.
Услови трансакцијеО условима трансакције одлучује се на међусобно договореној основи, али углавном их диктирају зајмодавци.О условима трансакције одлучује се на међусобно договореној основи. У случају зајмопримца који има ниске финансије, услове задуживања диктирају ентитети који се задужују.
Плаћање каматеЗајмодавци примају исплате камата на новац позајмљен зајму на основу међусобно договорених услова.Зајмопримци плаћају камату на позајмљени новац на основу међусобно договорених услова.
ПримерБанка по имену АБЦ Лимитед, која је позајмљивала 100 милиона долара ентитету КСИЗ Лимитед ради успостављања пута путем комерцијалних услова, пример је процеса позајмљивања. АБЦ Лимитед у овом процесу је зајмодавац.У истом примеру, ентитет КСИЗ Лимитед позајмљује 100 милиона долара да би тај новац искористио за постављање пројекта пута. Овај процес је познат као задуживање, а правно лице КСИЗ Лимитед је познато као зајмопримац.

Закључак

Позајмљивање и позајмљивање су оба дела једне трансакције при чему је једна страна зајмодавац, а друга зајмопримац. И једно и друго је потребно да би се завршила трансакција позајмљивања или позајмљивања. Они у основи укључују пренос ресурса са ентитета вишка ресурса на ентитет дефицита ресурса под међусобно договореним условима. Корисник кредита углавном добија плаћене камате на новац позајмљен ентитету који се позајмљује.

И једно и друго је веома важно за раст било које економије, јер оне помажу у ефикасном коришћењу и трансферу ресурса на систематичан начин у оквиру економије.