Капитални добитак вс Дивиденда | Топ 5 разлика (Инфограпхицс)

Разлика између капиталне добити и дивиденде

Капитални добици су добици који се остварују када се капитално средство прода по цени која је већа од трошкова који повећавају профит компаније, док дивиденда је свака уплата примљена од компаније коју компанија исплати из добити својим акционарима и која смањује задржану добит предузећа.

То су два различита облика прихода која инвеститор заради од улагања у некретнине (капитални добици) или акције (дивиденде).

Капитални добитак је раст вредности инвестиције или некретнине који јој даје већу вредност од набавне цене. Ова добит се не остварује док се средство не прода. С друге стране, дивиденда је део зараде предузећа која се дистрибуира акционарима као награда. Анализирајмо различите разлике између капиталних добитака и дивиденди.

Капитални добитак вс Дивиденда Инфограпхицс

Погледајмо главне разлике између капиталне добити и дивиденде.

Кључне разлике

  1. Капитални добитак је добитак који се остварује након продаје дугорочне имовине, док је дивиденда приход који се од добити предузећа добија од заинтересованих страна.
  2. Појава капиталне добити захтева претварање удела / имовине у готовину, док дивиденде могу обезбедити стални периодични приход.
  3. Корисници капиталних добитака ограничени су на власнике и / или инвеститоре којих је углавном мало. Међутим, корисници дивиденди су углавном великог броја, што може достићи хиљаде у зависности од броја издатих акција.
  4. Капитални добици се различито опорезују у зависности од тога да ли су дугорочни или краткорочни, док се дивиденда обично наплаћује по паушалној стопи (нпр. 10%, 15%).
  5. Капитални добици ће се догодити једном у животу инвеститора, јер се вредност добија по реализацији, док се дивиденда може дистрибуирати годишње, у зависности од доношења одлука и политика вишег менаџмента компаније.
  6. Износ капиталне добити генерално је у порасту, јер је то дугорочна имовина и под утицајем вишеструких макроекономских фактора, док број дивиденди може бити неправилан и зависи од учинка компаније и одлука управе. Можда је могуће да су имали довољан принос, али можда желе да уложе износ из добити за улагање у друге активности предузећа.
  7. Одлука о остваривању капиталне добити лежи у рукама власника / инвеститора, али акционари не могу да контролишу време и број дивиденди које ће се делити.
  8. Што се тиче зарада, капитални добици не нуде ништа додатно осим колебања добитка, али дивиденде могу понудити више у смислу бонус акција, поделе акција итд.

Пример

Рецимо ако се имовина купи за 2,00 000 УСД, а ако се прода за 2,75 000 УСД, износ капиталне добити биће [2,75 000 - 2,00 000 УСД = 75 000 УСД]. Износ опорезивања на истом варираће у зависности од временског периода ако је задржан. Рецимо, имовина је продата након 3 године по пореској стопи од 20%. Износ пореза биће [20% * 75.000 = 15.000 УСД]

Порески третман капиталне добити може помоћи у смањењу опорезивог дохотка у датој години. Ако је неко изгубио новац на инвестицији и размишља о промени стратегије инвестирања, средство се може продати са губитком и остварити пореску корист од губитака који су настали на средству. То никада није примарни разлог продаје.

Ако фирма прогласи дивиденду са 1,50 УСД по акцији, она ће се помножити са бројем акција које се држе. Рецимо да господин А. држи 12 акција фирме, тада ће добити дивиденду = 12 * 1,50 = 18 долара. Треба напоменути да се дивиденде могу суочити са двоструким опорезивањем, јер су већ опорезоване на нивоу предузећа, а затим се осталим акционарима наплаћује порез на расподелу дивиденде и на појединачном нивоу.

Капитални добитак наспрам дивиденде Упоредна табела

Основа поређењаКапитални добициДивиденда
ЗначењеПовећање вредности дугорочне имовинеДео зараде подељен акционарима
НеопходностЗависи од макроекономских фактораЗависи од одлука вишег руководства
ИнвестицијеПотребно је велико улагање да би стицање капиталне имовине било прихватљиво за капиталне добиткеРелативно мање улагања за куповину акција
ОпорезивањеВисок износ пореза.Наплаћује се нижи износ пореза.
ФреквенцијаОстварено ликвидацијомПовремено, у зависности од политике.

Закључак

Циљ је инвеститорима понудити приход од главнице коју су они уложили. Будући да зарађени износ може бити нестабилан, привући ће пажњу пореских власти и због тога се према њему мора поступати опрезно и у складу са циљевима улагања.

Обоје имају јединствени третман у америчком пореском законику, а знање о уграђивању ових разлика у финансијски план помоћи ће дугорочној ефикасној употреби новца. Такође могу помоћи у решавању пореских обавеза и смањењу опорезивог дохотка.