Размена каматних стопа | Примери | Користи | Свап Цурве | ВСМ

Шта су то замене каматних стопа?

Укратко, за каматну замену може се рећи да је уговорни споразум двеју страна о размени плаћања камата. Најчешћи тип аранжмана замјене каматних стопа је онај у којем се Страна А слаже да изврши исплате Страна Б на основу фиксне каматне стопе, а Страна Б пристане да плаћа А на основу пливајуће каматне стопе. У скоро свим случајевима пливајућа стопа је везана за неку врсту референтне стопе.

У овом чланку детаљно разматрамо замене каматних стопа, заједно са примерима -

  Сазнајте више о заменама, процени итд. У овом детаљном замењивању у финансијама

  Пример замјене каматних стопа


  Погледајмо како свап каматна стопа функционише на овом основном примеру.

  Рецимо да господин Кс поседује инвестицију од 1.000.000 УСД која му сваког месеца плаћа ЛИБОР + 1%. ЛИБОР је скраћеница од лондонске међубанкарске понуђене стопе и једна је од најчешће коришћених референтних стопа у случају плутајућих хартија од вредности. Исплата за господина Кс се мења како се ЛИБОР стално мења на тржишту. Сада претпоставимо да постоји још један тип господин И, који поседује инвестицију од 1.000.000 УСД и плаћа му 1,5% сваког месеца. Исплата коју је примио никада се не мења с обзиром на каматну стопу претпостављену у трансакцији ако је фиксне природе.

  Сада господин Кс одлучује да му се ова волатилност не свиђа и да би радије имао фиксну исплату камате, док господин И одлучује да истражи променљиву стопу како би имао шансе за веће исплате. Тада обојица закључују уговор о замјени каматних стопа. Услови уговора наводе да се господин Кс слаже да плаћа господину И ЛИБОР + 1% сваког месеца за фиктивни износ главнице од 1.000.000 УСД. Уместо ове уплате, господин И пристаје да плати господину Кс 1,5% каматне стопе на исти основни износ. Сада да видимо како се трансакције одвијају у различитим сценаријима.

  Сценариј 1: ЛИБОР стоји на 0,25%

  Господин Кс прима 12.500 УСД од своје инвестиције у износу од 1,25% (ЛИБОР износи 0,25% и плус 1%). Господин И прима фиксну месечну уплату од 15.000 УСД по фиксној каматној стопи од 1,5%. Сада, према споразуму о замјени, господин Кс дугује господину И 12.500 долара, а господин И 15.000 долара господину Кс. Две трансакције делимично се међусобно надокнађују, нето трансакција би довела до тога да господин И плати г. ИКС.

  Сценариј 1: ЛИБОР стоји на 1,00%

  Господин Кс прима 20.000 УСД од своје инвестиције у износу од 2,00% (ЛИБОР износи 1,00% и плус 1%). Господин И прима фиксну месечну уплату од 15.000 УСД по фиксној каматној стопи од 1,5%. Сада, према споразуму о замјени, господин Кс дугује 20.000 америчких долара господину И, а господин И дугује 15.000 америчких долара господину Кс. Две трансакције делимично се међусобно надокнађују, нето трансакција би довела до тога да господин Кс плати 5000 америчких долара г. И.

  Па, шта је замена каматних стопа учинила са господином Кс и господином И? Замјена је омогућила господину Кс гарантовано плаћање од 15.000 америчких долара сваког мјесеца. Ако је ЛИБОР низак, господин И ће му дужити по замјени, међутим, ако је ЛИБОР висок, дуговаће господину И. У сваком случају, имаће фиксни мјесечни поврат од 1,5% током трајања уговора. Веома је важно схватити да према аранжману свап каматне стопе странке које закључују уговор никада не размењују износ главнице. Износ главнице овде је само фиктивни. Много је примена на које се примењују замене каматних стопа и о свакој од њих ћемо разговарати касније у чланку.

  Трговинска перспектива замјене каматних стопа


  Заменом каматних стопа тргује се на шалтеру и углавном се две стране морају договорити о два питања када улазе у уговор о замјени каматних стопа. Два питања која се разматрају пре трговине су дужина размене и услови размене. Дужина размене одређује датум почетка и раскида уговора, док услови размене одређују фиксну стопу на којој ће свап радити.

  Коришћење замјене каматних стопа


  • Једна од употреба којима се постављају замене каматних стопа је хеџинг. У случају да организација сматра да би се каматна стопа повећавала у наредним временима и постоји зајам на који плаћа камату. Претпоставимо да је овај зајам везан за тромесечну ЛИБОР стопу. У случају да организација сматра да ће стопа ЛИБОР порасти у наредним временима, организација тада може заштитити новчани ток одлучујући се за фиксне каматне стопе користећи каматну замену. Ово ће пружити неку врсту сигурности у новчаном току организације.
  • Тхе банке користите замене каматних стопа да управљати ризиком од каматних стопа. Они имају тенденцију да свој ризик од каматних стопа дистрибуирају стварањем мањих свопова и дистрибуцијом на тржишту путем интер-дилерског брокера. О овом својству и трансакцији детаљно ћемо разговарати када погледамо ко су маркет мејкери у послу.
  • Огроман алат за инвеститоре са фиксним приходом. Користе га за шпекулације и стварање тржишта. У почетку је то било само за корпорације, али како је тржиште расло, људи су тржиште почели доживљавати као начин на који то чине приказ мера каматне стопе коју држе учесници на тржишту. Тада су многи играчи са фиксним приходима почели активно да учествују на тржишту.
  • Замјена каматних стопа дјелује невјероватно алат за управљање портфељем. Помаже у прилагођавању ризика који се односи на нестабилност каматних стопа. У случају да менаџери фондова желе да раде на дуготрајној стратегији, давне замјене каматних стопа помажу у повећању укупног трајања портфеља.

  Колика је свап стопа?


  Сада када сте схватили шта је свап трансакција, веома је важно разумети оно што је познато као „свап рате“. Свап стопа је стопа фиксне ноге свап-а утврђена на слободном тржишту. Дакле, стопа коју разне банке наводе за овај инструмент позната је као свап стопа. Ово даје назнаку какав је поглед на тржиште и ако фирма верује да може стабилизовати новчане токове купујући замену или може на тај начин остварити новчани добитак, они то прихватају. Дакле, свап стопа је фиксна каматна стопа коју прималац захтева у замену за неизвесност која је постојала због плутајућег дела трансакције.

  Шта је свап крива?


  Табела свап стопа по свим расположивим рочностима позната је као свап крива. Веома је слична кривој приноса било које земље у којој се преовлађујућа каматна стопа током трајања мандата приказује на графикону. С обзиром да је свап стопа добар показатељ перцепције каматних стопа, ликвидности тржишта, кретања банкарских кредита, крива свап-а изоловано постаје веома важна за референтну каматну стопу.

  извор: Блоомберг.цом

  Генерално, суверена крива приноса и свап крива су сличног облика. Међутим, с времена на време постоји разлика између њих двоје. Разлика између њих две позната је као „свап намаз“. Историјски гледано, ова разлика је била позитивна, што је одражавало већи кредитни ризик код банака у односу на суверени. Међутим, узимајући у обзир друге факторе који указују на потражњу-потражњу, ликвидност, амерички намаз тренутно стоји на негативном нивоу за дужа доспећа. Погледајте графикон испод за боље разумевање.

  Погледајте графикон испод за боље разумевање.

  извор: Блоомберг.цом

  Крива свопе је добар показатељ услова на тржишту фиксног дохотка. Одражава кредитну ситуацију оба банака, заједно са ставом каматних стопа тржишних учесника у целини. На зрелим тржиштима, крива свопа је истиснула криву ризнице као главно мерило цене и трговине корпоративним обвезницама и кредитима. У одређеним ситуацијама дјелује као примарно мјерило јер је више вођен тржиштем и узима у обзир веће тржишне учеснике.

  Ко су маркет мејкери у замјенама?


  Велике инвестиционе компаније, заједно са комерцијалним банкама које имају снажну историју кредитног рејтинга, највеће су свап тржиште. Они нуде опције са фиксном и променљивом каматном стопом инвеститорима који желе да изврше свап трансакцију. Уговорне стране у типичној трансакцији замјене су обично корпорација, банка или инвеститор с једне стране и велике комерцијалне банке и инвестиционе компаније с друге стране. У општем сценарију, оног тренутка када банка изврши замену, она је обично компензира путем интер-дилерског брокера. У целој трансакцији банка задржава накнаде за покретање размене. У случајевима када је свап трансакција веома велика, интер-брокерско-дилер може уговорити низ других уговорних страна, заузврат ширећи ризик од трансакције. То резултира ширим ширењем ризика. На овај начин банке које држе ризик од каматних стопа покушавају да тај ризик пренесу на ширу публику. Улога маркера је да обезбеде довољно играча и ликвидност у систему.

  Који су ризици повезани са заменом?


  Као и у случају невладиног тржишта са фиксним приходом, свап каматна стопа садржи два основна ризика. Ова два ризика су ризик од каматних стопа и кредитни ризик. Кредитни ризик на тржишту познат је и као ризик друге уговорне стране. Ризик од каматних стопа настаје јер се очекивање приказа каматних стопа можда неће подударати са стварном каматном стопом. Замјена такође има ризик друге уговорне стране, што подразумијева да се било која страна може придржавати уговорних услова. Коефицијент ризика за каматне замене достигао је највиши ниво у 2008. години када су странке одбиле да испоштују обавезу каматних замена. Тада је постало важно успоставити клириншку агенцију за смањење ризика друге уговорне стране.

  Шта је ту за инвеститора у свапу?


  Током финансијских тржишта током године непрестано су иновирали и долазили до сјајних финансијских производа. Сваки од њих покренуо је тржиште с циљем да реши неку врсту проблема у вези са предузећима, а касније је постао велико тржиште само по себи. То се тачно догодило са своповима каматних стопа или свап категоријом уопште. Циљ инвеститора је да разуме производ и види где им може помоћи. Разумевање замене каматних стопа може помоћи инвеститору да процени перцепцију каматне стопе на тржишту. Такође може помоћи појединцу да одлучи када да узме зајам и када да га одложи на неко време. Такође вам може бити од помоћи при разумевању врсте портфеља коју има ваш менаџер фондова и како током година покушава да управља ризиком од каматних стопа на тржишту. Свап је одличан алат за ефикасно управљање дугом. Омогућава инвеститору да се поигра са каматном стопом и не ограничава га фиксном или променљивом опцијом.