Трезорски записи вс обвезнице | Топ 5 разлика (са Инфографиком)

Разлика између државних записа и обвезница

благајнички записи су дужнички инструменти које издаје централна банка у име владе са мандатом краћим од годину дана и они имају занемариве шансе за ризик од неплаћања Обвезнице издају се на период дужи од две године или једнаки и они могу бити подразумевано без ризика у зависности од његове врсте.

Државни записи су дужнички записи које издаје влада или корпорације у циљу прикупљања новца и имају мандат краћи од једне године, а углавном се издају на рокове од 91 дан, 182 дана и 364 године. Обвезнице су такође дужнички инструмент који издају влада и корпорације у циљу повећања дуга. Мандат за корпоративне обвезнице је једнак или дужи од 2 године,

Шта је Трезорски запис?

  • Државне записе које издаје влада издају Федералне резерве у САД-у и Индијска резервна банка у Индији, а широм света их издају појединачне централне банке.
  • Државни записи које издаје држава су најсигурнији инструменти и немају никакав ризик од неплаћања, јер их подржава држава. Државним записима се тргује на финансијским тржиштима и свако их може купити на разне руте.
  • На развијенијим тржиштима може активно да тргује од стране појединаца, али на мање развијеним тржиштима се купују путем узајамних фондова. Повраћај државних записа за инвеститоре је неопорезив.
  • Државни записи не плаћају ниједан купон, већ се инвеститорима емитују као обвезница са нула купона уз попуст на номиналну вредност. На крају периода доспећа, инвеститори добијају камату од инструмента у облику поврата примањем номиналне вредности из менице.

Шта су обвезнице?

  • Обвезнице се могу издати са различитим роком доспећа, што укључује двогодишње обвезнице, петогодишње обвезнице, десетогодишње обвезнице или чак 30-годишње обвезнице.
  • Обвезнице које издаје држава су без ризика и немају ризик од неизмиривања обавеза јер их подржава држава.
  • Обвезнице које издаје предузеће имају ризик од неплаћања. Државне обвезнице су неопорезиви инструмент, али корпоративне обвезнице нису неопорезиве за инвеститоре.
  • Власници обвезница примају инвеститоре као поврат улагања у облику купона, углавном тромесечно или полугодишње.

Трезорски записи вс обвезнице Инфограпхицс

Погледајмо главне разлике између државних записа и обвезница.

Кључне разлике

  • Државни записи су дужнички инструменти које издаје влада или компанија са роком краћим од једне године, а популарни рокови су 91 дан, 82 дана и 364 дана. Обвезнице су дужнички инструменти које такође издаје држава или правна лица на рок трајања једнак или дужи од 2 године.
  • Државни записи инвеститорима не плаћају нити један купон, већ се емитују као обвезница са нула-купона, издају се с попустима, а инвеститори добијају номиналну вредност на крају мандата, што је поврат њихове инвестиције. Обвезнице исплаћују камате у облику купона инвеститорима квартално или полугодишње.
  • Државни записи немају ризик од неплаћања, без обзира на то да ли их издаје влада или корпорација. Државне обвезнице су без ризика, али корпоративне обвезнице не испуњавају обавезе, постоји неколико рејтинг агенција попут Мооди'с-а и С&П-а које корпоративне обвезнице оцјењују тако да инвеститори могу донијети утемељену одлуку у погледу ризика за одређену обвезницу.
  • Каматна стопа на државну меницу је обично нижа од каматне стопе на обвезницу, јер је закуп обвезнице који је улагач већи, а такође је и ризик већи.

Државни записи у поређењу са обвезницама

ОсноваБлагајнички записиОбвезнице
ДефиницијаДржавни записи су дужнички записи које издаје влада или корпорација у циљу прикупљања новца. Државни записи имају рок краћи од годину дана.Обвезнице су такође дужнички инструменти које издају влада и предузећа ради повећања дуга. Мандат за корпоративне обвезнице је једнак или дужи од 2 године
ЗакупДржавни записи имају рок краћи од једне године и обично се издају на рокове од 91 дан, 182 дана и 364 године. Ова три периода доспећа су популарнија, мада се трезорски записи издају и за друга рочења.Обвезнице се издају на рок дужи од две године. Обично се обвезнице издају као двогодишња обвезница, петогодишња 10-годишња обвезница и такође 30-годишња обвезница
Купонска стопаДржавни записи не плаћају ниједан купон, већ се инвеститорима емитују као обвезница са нула купона уз попуст на номиналну вредност. На крају периода доспећа, инвеститори добијају камату од инструмента у облику поврата примањем номиналне вредности из менице.Обвезнице својим инвеститорима плаћају камате за држање обвезнице у облику купонских плаћања, углавном се купон исплаћује квартално или полугодишње инвеститорима.
Импликација порезаУ случају државних записа, било да их издаје влада или правна лица, инвеститор не плаћа порез.Државне обвезнице су неопорезиви инструмент, али корпоративне обвезнице нису неопорезиве за инвеститоре.
Уобичајено ризикДржавни записи немају ризик од неплаћања, без обзира на то да ли их издаје влада или корпорација.Обвезнице које издаје држава су без ризика и немају ризик од неизмиривања обавеза јер их подржава држава. Обвезнице које издаје предузеће имају ризик од неплаћања.

Закључак

И трезорски записи и обвезнице су дужнички инструменти које издаје држава или компанија ради повећања дуга. Камата на државне записе је обично нижа од обвезница, јер је ризик и рок држања државних записа нижи од обвезнице. У ретким ситуацијама када се инвеститори плаше рецесије, крива приноса се обрће, у народу је позната као обрнута крива приноса. Обвезнице и државне записе које издаје држава подржава Влада и немају ризик од неплаћања.