Пусх Довн рачуноводство (дефиниција, примери) | Када се пријавити?

Шта је Пусх Довн рачуноводство?

Рачуноводство према доле је метода којом се рачуноводствена основа стицаоца у погледу преузете имовине и обавеза своди на књиге стеченика. Књиге стеченика су такође прилагођене тако да одражавају вредност његове имовине и обавеза узетих у обзир у консолидованим финансијским извештајима стицаоца, тј. Књиговодствена вредност имовине и обавеза стеченог предузећа би се прилагодила њиховој фер вредности како их сматра стицалац.

АСУ 2014-17 даје смернице о примени падајућег рачуноводства.

Када применити Пусхдовн књиговодство?

Стечено лице може да се пријави за смањење рачуноводства кад год ентитет стекне контролу над њим. Према смерницама у АСЦ 810 Консолидација, каже се да је ентитет стекао контролу када га је добио

  • директно или индиректно стиче више од 50% гласачких права (модел гласачке камате),
  • постане примарни корисник правног лица са променљивом каматом (модел променљиве камате), или
  • друга контрола се преноси кроз уговорни аранжман итд.

Такви догађаји када други ентитет стекне контролу над стеченим субјектом у АСУ 2014-17 називају се „догађајима промене у контроли“.

  • Опција примене на потискивање рачуноводства не односи се на ситуације у којима стицалац не остварује „контролу“ стеченика у оквиру параметара контроле како је дефинисано у АСЦ 810, услед чега би трансакција била изван опсега АСЦ 805 такође.
  • На пример, рачуноводство стицања и сходно томе рачуноводство потискивања не би се примењивало у случају стицања имовине или групе имовине која не представља посао, у случају оснивања заједничких улагања итд.
  • Међутим, да би стечено лице могло да се пријави за потискивање рачуноводства, није предуслов да стицалац примењује рачуноводство стицања. На пример, у случају да инвестиционо друштво стекне контролу над стеченим лицем, од инвестиционог друштва се можда неће захтевати да примењује рачуноводство стицања према АСЦ 805, али стечено лице може одлучити да се пријави за гурање рачуноводства све док је промена у контроли догађај постоји.
  • Свака подружница стеченог предузећа (тј. Подружница која се смањује) коју стицалац консолидује у својим консолидованим финансијским извештајима, може одабрати да се пријави за смањење рачуноводства у својим одвојеним финансијским извештајима, без обзира да ли се стечено предузеће одлучује за примену истог.

Могућност примене Пусх Довн рачуноводства

Ентитет има избор да се пријави за смањење рачуноводства сваки пут када се догоди промена у контроли. На пример, ентитет А је стекао ентитет Б у јануару 20 × 7. Ентитет А је даље стекао ентитет Ц у јануару 20 × 8. Сљедеће опције су доступне ентитету А.

  • Према томе, сваки догађај промене контроле представља нову прилику за стеченог да одлучи да ли ће применити или не применити гурање рачуноводства. Међутим, када се ентитет одлучи да се пријави за смањење рачуноводства на одређени догађај промене контроле, одлука се не може опозвати.
  • Стечајно лице које не примењује рачуноводство смањења пре издавања или расположивости за издавање финансијских извештаја може применити исто у наредном периоду третирајући га као промену рачуноводственог принципа. То значи да би стечено лице морало да примењује рачуноводство потискивања ретроактивно од датума стицања, ако сматра да би рачуноводство потискивања било релевантнији начин рачуноводства.
  • Такође би требало да се објаве сва обелодањивања која се захтевају у случају промене рачуноводственог принципа.

Мерење ставки у оквиру Пусх Довн књиговодства

  • Ако се ентитет одлучи да примени рачуноводство смањеног притиска, одвојени финансијски извештаји стеченог предузећа морају се прилагодити тако да одражавају нову основу рачуноводства коју је стицалац усвојио за мерење препознатљиве стечене имовине и преузетих обавеза.
  • У случају да стицалац није обавезан да прати рачуноводство стицања, стицалац треба да прилагоди своје књиге тако да одражава износе по којима би стицалац признао стечену имовину и преузете обавезе да је применио рачуноводство стицања.
  • Будући да се у рачуноводству са смањењем стечено лице у рачуноводствене сврхе сматра новим извештавајућим ентитетом, задржана добит стеченог предузећа се елиминише. Износ исправке ради довођења књиговодствене вредности стеченог лица до фер вредности признаје се у додатном уплаћеном капиталу стеченог лица.

# 1 - Добра воља

  • Гоодвилл произашао из примене АСЦ 805 у консолидованим финансијским извештајима стицаоца биће признат у одвојеним финансијским извештајима стеченог предузећа под притиском рачуноводства.
  • Од стицаоца се захтева да додели гоодвилл који признаје различитим извештајским јединицама које имају користи од синергије стицања.
  • Као резултат тога, гоодвилл додељен стеченом у консолидованим финансијским извештајима стицаоца можда неће одговарати износу гоодвилл-а који се своди на самосталне финансијске извештаје стицаоца.
  • Рачуноводство спуштања једном изабрано за догађај промене контроле мора се применити на све ставке имовине и обавеза које је стицалац препознао као део трансакције. Делимична примена пусхдовн рачуноводства није дозвољена.

# 2 - Пример

Ентитет Б стиче ентитет А у трансакцији која резултира гоодвилл-ом од 100 милиона УСД према АСЦ 805. Ентитет Б процењује релативну корист различитих извештајних јединица од синергије стицања и распоређује гоодвилл на следећи начин:

  1. Извештајна јединица бр. 1 - 25 милиона долара
  2. Извештајна јединица бр. 2 - 10 милиона долара
  3. Извештајна јединица бр. 3 - 65 УСД (односи се на ентитет А)

Дакле, ентитету Б је додељен гоодвилл од 65 УСД ентитету А у његовим консолидованим финансијским извештајима. Међутим, ентитет А је дужан да препозна целокупан износ гоодвилл-а од 100 милиона УСД у својим одвојеним финансијским извештајима, док примењује пусхдовн рачуноводство.

# 3 - Добит на повољној куповини

У случају да примена АСЦ 805 резултира добитком од повољне куповине који се признаје у књигама стицаоца, стицалац не би требало да то евидентира у својим одвојеним финансијским извештајима. Уместо тога, износ повољне куповине се прилагођава додатном уплаћеном капиталу стеченика.

# 4 - Трошкови трансакције

Трансакциони трошкови које је стицалац извршио да би извршио стицање не сносе се на стеченог.

# 5 - Обавезе повезане са аквизицијом

Сваку обавезу коју је стицалац настао и признао у процесу извршења стицања, стицалац мора признати само ако стечени има обавезу да измири обавезу или је солидарно дужан да подмири обавезу заједно са стицаоцем.     

# 6 - Откривање података

Будући да притиском на ниже рачуноводство долази до усвајања нове основе рачуноводства, од стеченика се захтева да одвојено представи финансијске резултате и извештаје који се односе на период пре аквизиције и период након аквизиције, одвојени вертикалном црном линијом.

Стечајно лице такође треба да обелодани основу за примену обрачунског смањења и друге релевантне информације како би се корисницима финансијских извештаја омогућило да процене ефекат примене потисног рачуноводства на посебне финансијске извештаје стицаоца. Неке релевантне информације које ће се обелоданити укључују:

  • Име и опис стицаоца,
  • Опис како је стицалац стекао контролу над стечеником
  • Датум куповине
  • Фер вредност накнаде коју је стицалац пренео на датум стицања
  • Износи које стечено лице признаје за сваку главну класу имовине и обавеза као резултат примене рачуноводства смањења на датум стицања
  • Квалитативни опис фактора који доприносе доброј вољи, укључујући очекиване синергије, нематеријалну имовину која не испуњава услове за признавање и друге факторе. У случају повољне добити од куповине, стицалац треба да открије разлог због којег је трансакција поново резултирала и износ добити признат у додатном уплаћеном капиталу стеченика
  • Информације које су релевантне за кориснике финансијских извештаја за процену финансијских ефеката прилагођавања извршених у оквиру рачуноводства потискивања.

Пример Пусх Довн рачуноводства

Ентитет Б је стекао 100% удела у ентитету А за 800 милиона долара. Субјект А се одлучује да у својим одвојеним финансијским извештајима примени рачуноводство потискивања. Фер вредност стечене препознатљиве имовине ентитета А износила је 800 милиона америчких долара, а фер вредност преузетих обавеза била је 150 милиона америчких долара на датум стицања. Књиговодствена вредност препознатљиве имовине ентитета А на датум стицања износи 700 УСД, а преузетих обавеза 100 милиона УСД. Уобичајене акције ентитета А на датум стицања износиле су 100 милиона долара, додатни уплаћени капитал био је 200 милиона долара, а задржана добит 300 милиона долара.

Решење:

Гоодвилл у трансакцији = Плаћена накнада (-) Фер вредност преузете препознатљиве нето имовине

  • = 800 милиона долара - 650 долара
  • = 150 милиона долара

Обим прилагођавања који се треба извршити израчунава се на следећи начин:

Ентитет А би евидентирао следећи унос као део притиснутих рачуноводствених прилагођавања:

Финансијски извештаји ентитета А изгледаће на следећи начин:

Предности Пусх Довн рачуноводства

  • Рачуноводство према доле елиминише неусклађеност књиговодствених вредности књиговодствене вредности имовине и обавеза стеченог лица и евиденције стицаоца која се води ради консолидације. Стога елиминише уносе за прилагођавање у тој мери у време припреме консолидованих финансијских извештаја.
  • Тешкоћа је одржавање различитих вредности, а основа рачуноводства у књигама стеченика и стицаоца повећава се када постоји више догађаја промене у управљању са више стицаочевих овлашћења за контролу у различитим интервалима времена.

Недостаци Пусх Довн рачуноводства

У случају стеченог друштва са значајним неконтролним уделом, утиче се на релевантност финансијских извештаја припремљених на основу падајућег рачуноводства за кориснике финансијских извештаја.

Закључак

  • АСУ 2014-17 даје стицаоцу флексибилност да се одлучи да се пријави за смањење рачуноводства у својим одвојеним финансијским извештајима за сваки догађај промене контроле.
  • Опција доступна консолидованим подружницама стеченог предузећа да се одлуче за потисно рачуноводство предвиђа усвајање релевантнијих основа рачуноводства.
  • Рачуноводство према доле омогућава доследнију основу рачуноводства између књига стицаоца и стеченика, олакшавајући у тој мери процес консолидације.