Традиционално буџетирање наспрам нултог буџетирања | Топ 10 разлика

Разлике између традиционалног и нултог буџетирања

Традиционално буџетирање је врло једноставна метода и израчунава се на основу историјских података и може се користити за сва одељења организације, док нулто засновано буџетирање је компликована метода која се израчунава на основу процењених података и ово се може користити само у случају профитног центра.

Најважнија разлика између традиционалног и нултог буџетирања је у томе што у традиционалном буџетирању трошкови нису минимални јер узимамо у обзир трошкове из претходне године. Међутим, у буџетирању заснованом на нули, трошкови могу бити минимални јер полазну тачку сматрамо нула.

Предузећа финансирају трошкове / трошкове како би схватила шта се може догодити у будућности. Одређивањем буџета осигурава се да предузећа додељују своја права на капитал и дозвољавају да трошкови буду минимални.

Једна од најчешћих метода буџетирања је традиционално буџетирање. Према традиционалном буџетирању, компанија износи своју прогнозу трошкова на основу издатака за претходну годину.

С друге стране, буџетирање засновано на нули, које је популарни метод буџетирања, не претпоставља ништа; уместо тога, своје претпоставке заснивају на буџету као нули.

Традиционално буџетирање наспрам нулто заснованог буџетирања

Кључне разлике између традиционалног и нултог буџетирања

  • Традиционално буџетирање треба референтну тачку; С друге стране, буџетирање засновано на нули увек почиње од нуле.
  • Традиционално буџетирање узима у обзир трошкове претходне године као основне податке; нулто засновано буџетирање заузима стратешки приступ додељивању буџета свакој јединици / одељењу.
  • Традиционално буџетирање је поједностављено јер се редовно ради са сличним приступом; нулто засновано буџетирање је прилично компликовано јер подстиче поновну процену сваки пут током употребе.
  • Традиционално буџетирање, засновано на историјским информацијама, зато се и врти око рачуноводства. Основа буџета заснована на нули на процењеним подацима и зато се врти око доношења одлука.
  • Традиционално буџетирање подстиче сличне трошкове претходне године. Нудено буџетирање подржава исплативост.

Упоредна табела

Основа за упоређивањеТрадиционално буџетирањеНудно буџетирање
1. ЗначењеИзрачунавамо задржавајући буџет за претходну годину као основу;Израчунавамо задржавајући почетну тачку на нули;
2. ПрипремаПоприлично једноставно.Веома сложено.
3. ИстицањеРасходи за претходну годину.Сваку ставку сматрамо према новој економској процени.
4. ПриступНа основу историјских података.На основу процењених података.
5. Исплативо?Не подстиче исплативост.Сврха је осигуравање исплативости.
6. Преферира Сва одељења.Само профитни центри.
7. ЕфективностЕфикасност зависи од појединаца који су урадили буџет за претходну годину.Ефикасност зависи од тренутног највишег руководства компаније.
8. Повезан саПретпоставке из претходне године.Процена којег одељења може донети више профита.
9. ЈасноћаСкоро нико.Хигх.
10. ОријентацијаОријентација се врти око рачуноводства.Оријентација се одвија око јединице пројекта / одлуке.

Закључак

Традиционално буџетирање је заиста застарело. И осим што постаје поједностављени процес, он не служи компанији, предузећу или чак појединцу.

Не само да је традиционално буџетирање поједностављено, већ је и дуготрајно, јер укључује пуно табела. А шансе за грешке су још веће у коришћењу ове методе. С друге стране, буџетирање засновано на нули осигурава исплативост и детаљну оријентацију, што помаже предузећу да генерише више профита, а појединац уштеди и уложи више новца.

Без трунке сумње, буџетирање засновано на нули је далеко супериорнији приступ од традиционалног буџетирања.