Пуни облик НБФЦ - Значење небанкарских финансијских компанија

Потпуни облик НБФЦ - небанкарске финансијске компаније

Пуни облик НБФЦ-а су небанкарске финансијске компаније. НБФЦ се односи на небанкарске финансијске компаније које су одговорне за пружање различитих услуга сличних услугама банкарских компанија као што су давање зајмова / предујмова предузећима и другима, куповина, изнајмљивање, лизинг, стицање различитих хартија од вредности као што су акције, задужнице, обвезнице, акције итд., које издају државни органи или локалне власти, или било које друге тржишне хартије од вредности сличне природе, али ове компаније немају банкарску дозволу, па се у одређеним аспектима разликују од банака.

Улога

  • НБФЦ игра значајну улогу у изградњи нације и финансијској инклузији, јер пружа средства / зајмове оним деловима друштва који нису у банкама, посебно малим предузећима.
  • То је главни извор финансирања за новооснована предузећа и предузетнике, посебно тамо где се влада фокусира на промоцију предузетништва како би тражиоци посла могли бити замењени онима који стварају посао.
  • Они играју кључну улогу у развоју инфраструктуре, стварању нових радних места, развоју транспорта, стварању могућности богатства, пружању финансијске подршке финансијски слабим деловима друштва итд.

Историја

Званично небанкарске финансијске компаније класификоване су према Додд-Франк-овом закону о реформи и заштити потрошача са Валл Стреет-а из 2010. године, а то је закон о финансијској реформи који је усвојен 2010. године као одговор на финансијску кризу која се догодила 2008. године. НБФЦ су компаније које се претежно баве финансијским активностима у случају да је њихова више од 85% консолидована имовина или годишњи бруто приходи финансијске природе. Овим је широк спектар компанија ушао у ову категорију која нуди услуге попут услуга банака попут компанија које нуде хипотеку, осигуравајућа друштва, фондови приватног капитала, инвестиционе банке, фондови на тржишту новца, хеџ фондови, пеер-то-пеер зајмодавци итд. .

Циљеви

Разни циљеви небанкарских финансијских компанија су:

  • Циљ НБФЦ-а је створити више могућности за запошљавање у земљи позајмљујући кредите приватним индустријама и малим и средњим предузећима, повећавајући тако пословање што повећава потражњу за радном снагом која ствара радна места.
  • Такође помажу у мобилизацији средстава ротацијом ресурса, расподелом имовине и регулацијом дохотка, обликујући економски развој.
  • Она треба да ојача финансијско тржиште јер пружа средства малим предузећима која испуњавају своје захтеве за ликвидношћу НБФЦ-а.

Врсте НБФЦ

Двије врсте небанкарских финансијских компанија су:

  1. Прихватање депозита: То су НБФЦ-ови који прихватају депозите од јавности и укључују компаније попут кредитних компанија, инвестиционих компанија, компанија за финансирање имовине итд.
  2. Прихватање без депозита: То су НБФЦ-ови који не прихватају депозите од јавности и дозвољено је само позајмљивање новца јавности и преузимање отплате таквих зајмова.

Функције НБФЦ

Функције небанкарских финансијских компанија пружају се на следећи начин:

  • Пружање зајмова / предујмова предузећима и другим лицима.
  • Стицање различитих врста хартија од вредности као што су акције, задужнице, обвезнице, акције итд., Које су издали државни органи или локалне власти, или било која друга врста тржишних хартија од вредности.
  • Нудити својим клијентима разне друге врсте услуга, осим давања зајмова попут размене валута, осигурања, инструмената тржишта новца, планирања пензионисања и активности спајања итд.

Примери НБФЦ

Постоје различити примери небанкарских финансијских компанија у данашњем свету. Фиделити Инвестментс, мултинационална компанија за финансијске услуге са седиштем у Бостону, Массацхусеттс, пример је небанкарских финансијских компанија које су један од највећих менаџера имовине међу компанијама на светском нивоу. Пружа расподелу фондова, услуге пензионисања, инвестиционе савете, криптовалуте, осигурања, управља различитим заједничким фондовима и управља брокерском фирмом. Све остале компаније попут хипотекарних кредитора, осигуравајућих друштава, фондова приватног капитала, инвестиционих банака, фондова тржишта новца, хеџ фондова, П2П кредитора, итд. Су примери НБФЦ-а.

НБФЦ вс Банке

НБФЦ и банке се међусобно разликују по различитим параметрима, а неке од разлика су следеће:

  • Небанкарске финансијске компаније не могу да прихвате депозите по виђењу од јавности, могу да прихвате само депозите који се плаћају на крају мандата, док банка може да прихвати све врсте депозита од јавности и на захтев и на крају мандата.
  • НБФЦ не може да учествује у уплатама својих клијената трећим лицима у њихово име, док банке могу својим клијентима дозволити да врше плаћања издавањем чековних књижица.
  • Депозити које носи НБФЦ немају осигурање, док депозити код банака имају осигурање.

Предности

  • НБФЦ може помоћи у управљању богатством за акције и акције.
  • Они обично дају кредите као што су кредити и кредитне олакшице.
  • Такође могу издавати комерцијалне записе, депозитне листове, уговоре о банкарима итд.
  • НБФЦ може заменити банку у случају да банке нису од помоћи.

Мане

  • Небанкарске финансијске компаније не смеју да узимају депозите који се плаћају на захтев.
  • Ограничења око НБФЦ-а строжа су у поређењу са банком.
  • Само они НБФЦ који су регистровани на основу одговарајућег закона и који су овлашћени могу да дозволе прихватање депозита од јавности.
  • Депозити примљени од јавности нису осигурани, па је због тога мања сигурност депозита у поређењу са банкама.
  • Није дозвољено плаћање или поравнање за своје купце.
  • Не може издати чекове који су на њему извучени.

Закључак

НБФЦ се може сматрати небанкарском финансијском компанијом која нема банкарску дозволу, али ради попут банке јер пружа све услуге сличне услугама које пружају банке. Иако ове компаније немају банкарску дозволу, од њих се захтева да поштују банкарске прописе.