Разлика између спајања и спајања (са инфографиком)

Удруживање је консолидација или комбинација две или више компанија познатих као компаније за спајање, обично компаније које послују у истој или сличној делатности да би се формирало потпуно ново предузеће, док се спајање односи на консолидацију два или више пословних субјеката у једно. јединствени заједнички ентитет са новом управљачком структуром и новим пословним власништвом, где се оба ентитета удружују и одлучују да се споје као једна целина са новим именом како би стекли конкурентску предност и синергије у пословању.

Амалгаматион вс Мергер Дифференцес

Спајање је поступак у коме се две или више компанија / ентитета комбинују заједно да би се формирало ново или постојеће предузеће које апсорбује остале циљне компаније. У основи, то је процес обједињавања више предузећа у један пословни субјект.

Процес спајања може укључити две могућности у горњем примеру:

 • Формираће се нови ентитет КСИЗ Цорпоратион који ће сместити имовину и обавезе постојећих ентитета. Стога опстанак постојећих ентитета АБЦ Цорп и ПКР Цорп престају да постоје.
 • АБЦ Цорпоратион је релативно јачи ентитет који апсорбује ПКР Цорп, па је резултирајући ентитет компанија која апсорбује, тј. АБЦ Цорпоратион

Удруживање је врста процеса спајања у којем две или више компанија комбинују своја предузећа да би формирале потпуно нови ентитет / компанију. Удруживање је одговарајући аранжман у којем две или више компанија послују у истом послу, па удруживање помаже у смањењу оперативних трошкова због оперативне синергије.

АБЦ Цорп и КСИЗ Цорп престају да постоје након процеса удруживања који је резултирао новим ентитетом, ЈКЛ Цорпоратион.

Амалгаматион вс Мергер Инфограпхицс

Кључне разлике између удруживања и спајања

 1. Постоји врло фина разлика јер су оба процеса пут до консолидације више компанија
 2. Удруживање је врста процеса консолидације који се користи при спајању.
 3. Удруживање резултира формирањем потпуно нове компаније. Међутим, спајање је поступак консолидације у коме резултујуће предузеће може бити ново или можда постојеће предузеће
 4. Најмање две компаније су укључене у спајање, али најмање три компаније су потребне за поступак спајања.
 5. Величина компанија укључених у процес спајања је упоредивог нивоа, међутим, величина предузећа у процесу спајања је другачија, јер се очекује да ће компанија која апсорбује бити релативно већа од величине апсорбоване компаније
 6. Имовина и обавезе постојећих субјеката у процесу спајања преносе се на потпуно нови ентитет. Међутим, имовина и обавезе апсорбованог ентитета у процесу спајања консолидују се у ентитет апсорбера.
 7. Акције компаније-апсорпције дају се акционарима компаније-апсорпције у процесу спајања. Међутим, удели новог ентитета формираног у процесу дају се акционарима постојећих ентитета у процесу спајања.

Упоредна табела

ОсноваСпајањеУдруживање
ДефиницијаДве или више компанија комбинују се заједно да би се формирало ново или постојеће предузеће које апсорбује остале циљне компаније. Спајање је поступак обједињавања више предузећа у један пословни субјект. Сва удруживања су део спајања.То је врста процеса спајања у којем се две или више компанија удружују и формирају нови ентитет. Сва спајања нису удруживање.
Потребан број ентитетаПотребне су најмање 2 компаније јер ће једна компанија која апсорбује преживети након што апсорбује циљну компанијуПотребне су најмање 3 компаније јер удруживање две компаније резултира новим ентитетом
Величина компанијаВеличина апсорбујуће компаније је релативно већа од апсорбујуће компаније.Величина циљних компанија је упоредива.
Резултујући ентитетЈедна од постојећих компанија може апсорбирати циљну компанију ради спајања, па може задржати свој идентитет.Постојеће компаније губе идентитет и формира се нова компанија.
Утицај на акционареАкционари апсорбујућег ентитета задржавају своје власништво, међутим акционари апсорбованог ентитета стичу власништво у апсорбујућем предузећу.Сви акционари у постојећим ентитетима постају акционари у новом ентитету.
Утицај на акцијеАкције апсорбујуће компаније дају се акционарима апсорбоване компаније.Акције новог ентитета формираног у процесу дају се акционарима постојећих ентитета.
Управљачки програм за консолидацијуСпајања углавном води компанија која апсорбујеПроцес удруживања покрећу обе компаније заинтересоване за поступак удруживања
Рачуноводствени третманИмовина и обавезе преузетог / стеченог предузећа се консолидујуИмовина и обавезе постојећих ентитета смештају се и преносе у биланс стања новоформираног ентитета
ПримериКонсолидација два ентитета Тата Стеел и Цорус Гроуп са седиштем у Великој Британији, а резултирајући ентитет је Тата Стеел. Цорус Гроуп је притом изгубила идентитет.Консолидација два ентитета Миттал Стеел и Арцелор резултирала је новим ентитетом под именом Арцелор Миттал. И Миттал Стеел и Арцелор Гроуп су у том процесу изгубили идентитет.

Зашто компаније иду на удруживање и спајање?

 • Диверзификација у више индустрија без проласка кроз препреке од почетка
 • Да би се постигла економија обима за оптимизацију трошкова, приступ већем тржишту, ефикасно коришћење ресурса итд.
 • Да би се постигла оперативна синергија циљањем компанија из исте индустрије / сличних производних линија
 • Да би се постигли циљеви раста у краћем времену
 • Предност у опорезивању комбиновањем компаније која ствара губитке са компанијом која доноси профит и на тај начин смањује пореске обавезе
 • Смањена конкуренција у одређеној индустрији комбиновањем два ентитета
 • Постићи ефективно финансијско планирање са резултујућим ентитетом који има већи биланс стања и ефикасно користити финансијске ресурсе
 • Повећана контрола над ланцем вредности у одређеној индустрији путем интеграције унапред и уназад

Закључак

Оба су процеси консолидације две или више компанија у нови ентитет или постојећи ентитет који апсорбује циљни ентитет. У процесу, резултирајући ентитет може бити нови ентитет или може бити постојећи ентитет. Удруживање је врста процеса консолидације при спајању.

У процесу спајања, две компаније се удружују и формирају нови ентитет. А спајање помаже компанијама да постигну своје циљеве као што су раст, повећање вредности акционара, повећана економија обима, синергија, приступ већем тржишту / новим географијама, улазак у нову индустрију итд.