ЕВ у ЕБИТДА | Како израчунати вишеструко вредновање ЕВ / ЕБИТДА?

Шта је ЕВ за ЕБИТДА?

ЕВ (што је збир тржишне капитализације, преференцијалних акција, мањинских акција, дуга минус готовина) према ЕБИТДА је однос између вредности предузећа и зараде пре камата, пореза, амортизације и помаже инвеститору у процени предузећа на врло суптилан ниво омогућавањем инвеститору да упореди одређено предузеће са паралелним предузећем у индустрији у целини или другим упоредним индустријама.

ЕВ у ЕБИТДА вишеструка је витална метрика процене која се користи за мерење вредности предузећа са циљем упоређивања њене процене са сличним залихама у сектору и израчунава се поделом на вредност предузећа (Тренутна тржишна капитализација + дуг + мањинска камата + повлашћене акције - готовина) према ЕБИТДА (зарада пре камата, пореза, амортизације и амортизације) компаније.

Оцењујем овај вишеструки однос ПЕ изнад! Вредности ЕВ и ЕБИТДА користе се за проналажење односа ЕВ / ЕБИТДА организације, а ова метрика се широко користи за анализу и мерење повраћаја улагања у организацији, тј. Поврата улагања као и његове вредности.

Примећујемо да је ЕВ према ЕБИТДА Мултипле Амазон око 29,6 пута, док је за ВалМарт око 7,6 пута. Да ли то значи да ВаллМарт тргује јефтино, а Валмарт бисмо требали купити у поређењу са Амазоном?

У овом детаљном чланку о односу ЕВ и ЕБИТДА, разматрамо следеће теме -

  Шта је вредност предузећа?

  Ентерприсе Валуе (ЕВ) приказује укупну процену компаније. ЕВ се користи као боља алтернатива тржишној капитализацији. Вредност израчуната као вредност предузећа сматра се бољом од тржишне капитализације, јер се израчунава додавањем виталнијих компоненти вредности тржишне капитализације. Додатне компоненте коришћене у обрачуну ЕВ су дуг, преференцијалне камате, мањински удео и укупан новац и готовински еквиваленти. Вредности дуга, мањинског интереса и преференцијалне камате додају се израчунатој вредности тржишне капитализације. Истовремено, укупна готовина и новчани еквиваленти одузимају се од израчунате вредности да би се добила вредност предузећа (ЕВ).

  Тако можемо написати основну формулу за израчунавање ЕВ на следећи начин:

  ЕВ = тржишна капитализација + дуг + мањинске камате + преференцијалне акције - готовина и готовински еквиваленти.

  Теоретски, израчуната вредност предузећа може се сматрати ценом или вредношћу по којој инвеститор купује предузеће. У том случају, купац ће морати да преузме и дуг организације као своју одговорност. Другим речима, каже се да ће и он одређену вредност ставити у џеп.

  Укључивање дуга је нешто што Ентерприсе Валуе-у даје додатну предност у сврху представљања вредности организације. То је зато што дуг треба озбиљно узети у обзир у било којој ситуацији преузимања.

  На пример, биће исплативије стећи организацију са тржишном капитализацијом од рецимо 10 милиона долара без дуга него стицање организације са истом тржишном капитализацијом и дугом од 5 милиона долара. Поред дуга, калкулације вредности предузећа укључују и друге посебне компоненте које су важне за постизање тачне цифре вредности предузећа.

  Такође, можете погледати критичне разлике између вредности предузећа и тржишне капитализације.

  Разумевање ЕБИТДА

  ЕБИТДА или зарада пре камата, пореза, амортизације и амортизације је мера која се користи за добијање приказа финансијских резултата организације. Помоћу овога можемо да откријемо потенцијал одређене фирме у смислу добити коју њено пословање може да оствари.

  Формулу за ЕБИТДА можемо написати на једноставан начин на следећи начин:

  ЕБИТДА = оперативна добит + амортизација + амортизација

  Овде је оперативни профит једнак нето добитку, каматама и порезима збројеним. Трошкови амортизације и трошкови амортизације играју значајну улогу у израчунавању ЕБИТДА. Дакле, да бисмо у потпуности разумели појам ЕБИТДА, ова два појма су укратко објашњена у наставку:

  • Амортизација: Амортизација је рачуноводствена техника за расподелу трошкова материјалног средства током његовог корисног века трајања. Предузећа амортизују своју дугорочну имовину и за пореске и за рачуноводствене сврхе. У пореске сврхе, предузећа одузимају трошкове материјалне имовине коју купују као пословне трошкове. Али, предузећа би требало да амортизују ову имовину у складу са правилима ИРС-а у погледу начина и времена одбијања.
  • Амортизација: Амортизација се може објаснити отплатом дуга са фиксним роком отплате, у редовним ратама, током одређеног временског периода. Два уобичајена примера за то су хипотека и аутомобилски зајам. Такође се односи на расподјелу капиталних трошкова за нематеријалну имовину, у одређеном временском периоду, поново у рачуноводствене и пореске сврхе.

  ЕБИТДА је заправо нето приход са каматама, порезима, амортизацијом и амортизацијом, који јој се додатно додају. ЕБИТДА се може користити за анализу и упоређивање профитабилности различитих организација и индустрија јер елиминише ефекте финансијских и рачуноводствених одлука. ЕБИТДА се обично користи у односима процене и упоређује са вредношћу и приходом предузећа.

  ЕБИТДА је не-ГААП мера и извештава се и користи интерно за мерење учинка компаније.

  извор: Водафоне.цом

  Однос ЕВ и ЕБИТДА или Ентерприсе Мултипле

  Сад кад знамо за ЕВ и ЕБИТДА, можемо погледати како се користе за добијање односа ЕВ / ЕБИТДА или, другим речима, Ентерприсе Мултипле. Однос ЕВ / ЕБИТДА на фирму гледа онако како би то могао потенцијални стицалац, узимајући у обзир дуг компаније, који алтернативни вишекратници, попут односа цене и добити (П / Е), не прихватају.

  Може се израчунати према следећој формули:

  Формула вредности предузећа = Вредност предузећа / ЕБИТДА

  ЕВ у ЕБИТДА - Напред у односу на крај

  ЕВ до ЕБИТДА може се даље поделити на Анализу инвестиционог банкарства.

  • Праћење
  • Напред

  Пратећа ЕВ до ЕБИТДА формула (ТТМ или пратећих дванаест месеци) = Вредност предузећа / ЕБИТДА током претходних 12 месеци.

  Исто тако, Прослеђивање ЕВ у ЕБИТДА формулу = Вредност предузећа / ЕБИТДА у наредних 12 месеци.

  Кључна разлика овде је ЕБИТДА (називник). Користимо историјски ЕБИТДА за праћење ЕВ до ЕБИТДА и користимо прослеђивање или ЕБИТДА прогнозу у прослеђивању ЕВ до ЕБИТДА.

  Погледајмо пример Амазона. Амазонов пратећи вишеструки резултат је 29,58к; међутим, његов вишеструки напред је око 22,76к.

  извор: ицхартс

  Израчунавање ЕВ у ЕБИТДА (праћење и прослеђивање)

  Узмимо пример из доње табеле и израчунајмо прагу и напред ЕВ / ЕБИТДА. Табела је типична упоредива табела са наведеним релевантним конкурентима заједно са својим финансијским показатељима.

  Израчунајмо ЕВ на ЕБИТДА за компанију БББ.

  Формула вредности предузећа = тржишна капитализација + дуг - готовина

  Тржишна капитализација = Цена к број акција

  Тржишна капитализација (БББ) = 7 к 50 = 350 милиона долара

  Вредност предузећа (БББ) = 350 + 400 -100 = 650 милиона долара

  Дванаестомјесечни ЕБИТДА од БББ = 30 УСД

  ЕВ према ЕБИТДА (ТТМ) = 650 УСД / 30 УСД = 21,7к

  Исто тако, ако желимо да пронађемо предњи вишеструки БББ, само нам требају ЕБИТДА прогнозе.

  ЕВ у ЕБИТДА (прослеђивање - 2017Е) = Вредност предузећа / ЕБИТДА (2017Е)

  ЕВ према ЕБИТДА (прослеђивање) = 650 $ / 33 = 19,7к

  Неке од тачака које треба размотрити у вези са праћењем ЕВ до ЕБИТДА у односу на прослеђивање ЕВ до ЕБИТДА.

  • Ако се очекује раст ЕБИТДА, вишеструки прослеђивање биће ниже од историјског или пратећег вишеструког. Из горње табеле, ААА и БББ показују пораст ЕБИТДА-е, те је према томе њихов прослеђени ЕВ према ЕБИТДА нижи од пратећег ПЕ.
  • С друге стране, ако се очекује смањење ЕБИТДА-е, тада ћете приметити да ће вишеструки ЕВ према ЕБИТДА бити већи од вишеструког праћења. То се може уочити у компанији ДДД, чији је праг ЕВ до ЕБИТДА износио 21,0к; међутим, прослеђивање ЕВ према ЕБИТДА повећало се на 26,3к и 35,0к у 2017. и 2018, респективно,
  • Не треба поредити вишеструки пратећи вишеструки резултат за поређење процене између две компаније, већ такође посматрати вишеструки прослеђивање како би се усредсредио на релативну вредност - да ли разлика између ЕВ и ЕБИТДА одражава дугорочне перспективе раста компаније и финансијску стабилност компаније.

  Како пронаћи циљану цену користећи ЕВ до ЕБИТДА

  Сад кад знамо како израчунати ЕВ у ЕБИТДА, пронађите циљану цену акције користећи овај ЕВ у ЕБИТДА вишеструки.

  Поново посећујемо исту упоредиву табелу цомп коју смо користили у претходном примеру. Морамо да пронађемо фер вредност ТТТ-а који послује у истом сектору као доле.

  Примећујемо да је просечни вишекратник овог сектора 42,2к (пратећи), 37,4к (напред - 2017Е) и 34,9к (напред - 2018Е). Могли бисмо директно да користимо ове вишеструке вредности да бисмо утврдили фер вредност циљне компаније (ГГГ).

  Међутим, примећујемо да су компаније ФФФ и ГГГ ванредне са вишеструким опсезима ЕВ до ЕБИТДА који су превисоки. Ови одступања драматично су повећали укупни ЕВ на ЕБИТДА вишеструки у сектору. Коришћење ових просека довешће до нетачних и виших процена.

  Исправан приступ овде био би уклањање ових одступања и прерачунати ЕВ у ЕБИТДА вишеструко. Овим ћемо уклонити сваки утицај ових крајњих вредности и упоредива табела ће бити кохезивна.

  Прерачунати просечни вишекратник овог сектора су 19,2к (пратећи), 18,5к (напред - 2017Е) и 19,3к (напред - 2018Е).

  Ове вишеструке вредности можемо користити за проналажење циљне цене ГГГ.

  • ЕБИТДА (ГГГ) је 50 милиона долара (ттм)
  • ЕБИТДА (ГГГ) је 60 милиона долара (2017Е)
  • Дуг = 200 милиона долара
  • Готовина = 50 милиона долара
  • Дуг (2017Е) = 175 милиона долара
  • Готовина (2017Е) = 75 милиона долара
  • Број деоница је 100 милиона
  Циљна цена (на основу вишеструког праћења)
  • Вредност предузећа (ГГГ) = Просек у сектору к ЕБИТДА (ГГГ)
  • Вредност предузећа (ГГГ) = 19,2 к 50 = 960,4 милиона УСД.
  • Вредност капитала = Вредност предузећа - дуг + готовина
  • Вредност капитала (ГГГ) = 960,4 - 200 + 50 = 810,4 милиона долара
  • Фер цена к број акција = 810,4 УСД
  • Фер цена = 810,4 / 100 = 8,14 УСД
  Циљна цена (на основу вишеструког прослеђивања)
  • Вредност предузећа (ГГГ) = Просек у сектору к ЕБИТДА (ГГГ)
  • Вредност предузећа (ГГГ) = 18,5 к 60 = 1109,9 милиона УСД.
  • Вредност капитала (2017Е) = Вредност предузећа - дуг (2017Е) + Готовина (2017Е)
  • Вредност капитала (ГГГ) = 1109,9 - 175 + 75 = 1009,9 милиона УСД
  • Фер цена к број акција = 1009,9 милиона УСД
  • Фер цена = 1009,9 / 100 = 10,09 УСД

  Зашто је ЕВ у односу на ЕБИТДА бољи од односа ПЕ?

  ЕВ према ЕБИТДА је по много чему бољи од односа ПЕ.

  # 1 - Рачуноводство може коцкати ПЕ показатеље; међутим, играње ЕВ-а на ЕБИТДА је проблематично!

  То ће постати очигледно помоћу примера.

  Постоје две компаније - АА и ББ. Претпостављамо да су обе компаније на све начине идентичне (пословање, приход, клијенти, конкуренти). Иако то није могуће у практичном свету, претпостављамо ову непрактичну претпоставку ради овог примера.

  Такође претпостављамо следеће -

  • Тренутна цена акције АА и ББ = 40 УСД
  • Број преосталих акција АА и ББ = 100

  У овом случају не бисте требали посебно да купујете одређене акције, јер би процене обе компаније требало да буду исте.

  Овде представљамо малу компликацију! Иако су сви параметри једнаки, ми вршимо једину промену у погледу политика амортизације које користи свака компанија. АА следи Стратегију амортизације, а ББ следи политику убрзане амортизације. Равне линије једнаке су амортизацији током корисног века трајања. Политика убрзаног умањења рачуна наплаћује већу амортизацију у почетним годинама и нижу амортизацију у последњим годинама.

  Да видимо шта ће се догодити са њиховим проценама?

  Као што је горе напоменуто, ПЕ однос АА износи 22,9к, док ПЕ однос ББ износи 38,1к. Па који ћете купити?

  С обзиром на ове информације, склони смо фаворизирању АА јер је његов ПЕ вишеструки нижи. Међутим, оспорава се сама наша претпоставка да су ове две компаније једнојајчани близанци и да би требало да врше исте процене јер смо користили однос ПЕ. То је једно од најзначајнијих ограничења односа ПЕ.

  Овај огромни проблем вредновања ЕВ је решио према ЕБИТДА.

  Погледајмо сада доњу табелу -

  Примећујемо да су Ентерприсе вредности АА и ББ исте (ово је основна претпоставка нашег примера). Из горње табеле примећујемо да вредност предузећа износи 4.400 милиона УСД (за обе).

  Иако су се ПАТ за АА и ББ разликовали, примећујемо да коришћена политика амортизације не утиче на ЕБИТДА. АА и ББ имају исти ЕБИТДА од 400 долара.

  Израчунавање ЕВ према ЕБИТДА (АА и ББ) $ 4400 / $ 400 = 11,0к

  Примећујемо да су ЕВ / ЕБИТДА и АА и ББ једнаки при 11,0к и у складу је са нашом основном претпоставком да су обе компаније исте. Стога није важно у коју компанију улажете!

  # 2 - Откупи утичу на однос ПЕ

  Коефицијент ПЕ је обрнуто пропорционалан добити по акцији компаније. Ако дође до откупа, укупан број издатих акција се смањује, чиме се повећава ЕПС компаније (без икаквих промена у основама компаније). Ово повећани ЕПС смањује однос ПЕ у компанији.

  Иако већина компанија откупљује акције према Споразуму о откупу акција, ипак треба имати на уму да управа може да усвоји такве мере за повећање ЕПС-а без икаквих позитивних промена у основама компаније.

  Значај Ентерприсе Мултипле

  • Инвеститори првенствено користе ЕВ / ЕБИТДА однос организације да би утврдили да ли је компанија потцењена или прецењена. Ниска вредност односа ЕВ / ЕБИТДА указује на то да одређена организација може бити потцењена, а висока вредност односа ЕВ / ЕБИТДА показује да организација може бити прецењена.
  • Однос ЕВ / ЕБИТДА користан је за транснационална поређења јер игнорише искривљујуће ефекте пореских политика појединих земаља.
  • Такође се користи за проналажење атрактивних кандидата за преузимање, јер вредност предузећа такође укључује дуг, и самим тим је много боља метрика од тржишне границе за спајања и преузимања (М&А). Организација са ниским односом ЕВ / ЕБИТДА сматраће се пристојним кандидатом за преузимање.

  извор: Блоомберг.цом

  • Односи ЕВ / ЕБИТДА варирају у зависности од врсте посла. Дакле, овај вишеструки резултат треба упоређивати само међу сличним предузећима или га треба упоређивати са просечним пословањем уопште. Очекујте већи однос ЕВ / ЕБИТДА у индустријама са високим растом, попут биотехнологије, и ниже вишеструке показатеље у индустријама са спорим растом, попут железница.
  • Однос ЕВ / ЕБИТДА инхерентно укључује имовину, дуг, као и капитал у својој анализи, јер укључује вредност предузећа и зараду пре камата, пореза, амортизације и вредности.
  • Однос ЕВ / ЕБИТДА организације пружа савршен приказ укупних пословних перформанси. Аналитичари капитала врло често користе однос ЕВ / ЕБИТДА приликом доношења одлука.

  На пример, Денбури Ресоурцес ИНЦ., Компанија за нафту и гас са седиштем превасходно у Сједињеним Државама, пријавила је своје финансијске резултате у првом кварталу 24. јуна 2016. Аналитичари су извели и израчунали ЕВ / ЕБИТДА однос организације. Денбури Ресоурцес је имао прилагођени однос ЕВ / ЕБИТА од 5к. Имао је предњи однос ЕВ / ЕБИТДА од 13к. Сваки од оних односа ЕВ / ЕБИТДА у поређењу са алтернативним организацијама које имају слично пословање, а такође и са прошлим организационим вишеструким показатељима. Однос ЕВ / ЕБИТДА организације унапред од 13 пута био је више него двоструко већи од вредности предузећа у истом тренутку 2015. године. Аналитичари су открили да је до повећања дошло због очекиваног пада ЕБИТДА-е организације за 62%.

  Ограничења ЕВ / ЕБИТДА

  Однос ЕВ / ЕБИТДА је користан однос који је изнад осталих сличних традиционалних техника. Међутим, он има одређене недостатке, који морају бити познати пре употребе ове метрике како бисте били сигурни да на њих мање утичете. Главни недостатак је присуство ЕБИТДА у односу. Ево неких недостатака ЕБИТДА-е:

  • ЕБИТДА је заправо не-ГААП мера која омогућава већу количину дискреције о томе шта јесте, а шта није додато у прорачун. То такође подразумева да организације обично мењају ствари укључене у своје ЕБИТДА прорачуне из једног периода извештавања у други.
  • ЕБИТДА је у почетку постала уобичајена за куповину под леверажом осамдесетих. У то време била је запослена да укаже на способност организације да сервисира дуг. Како је време пролазило, постало је широко распрострањено у индустријама са скупим средствима која су морала да се записују током дужих временских периода. ЕБИТДА тренутно често цитира неколико фирми, посебно у оквиру технологије. сектор - чак и када није обезбеђен.
  • Уобичајена заблуда је да ЕБИТДА представља готовинску зараду. Иако је ЕБИТДА паметна метрика за процену профитабилности, она није мерило новчаног прихода. ЕБИТДА такође изоставља новац потребан за финансирање обртног капитала, као и замену претходне опреме, што би могло бити од виталног значаја. Сходно томе, ЕБИТДА се обично користи као рачуноводствени трик за дотеривање зараде компаније. Када користите ову метрику, од виталног је значаја да инвеститори додатно погледају алтернативне мере учинка како би били сигурни да организација не покушава да сакрије нешто са вредношћу ЕБИТДА.

  Који су сектори најприкладнији за процену помоћу ЕВ до ЕБИТДА

  Генерално, метод вредновања ЕВ према ЕБИТДА можете користити за вредновање капитално интензивних сектора попут следећих -

  • Нафтни и гасни сектор
  • Аутомобилски сектор
  • Сектор цемента
  • Сектор челика
  • Енергетске компаније

  Међутим, ЕВ / ЕБИТДА се не може користити када је тренутни новчани ток негативан.

  Алтернатива ЕБИТДА-и

  Постоји нешто што се у рачуноводственом језику назива прилагођени прилагођени ЕБИТДА, што може бити боља алтернатива ЕБИТДА-и због мањег недостатка. Прилагођени ЕБИТДА је показатељ који се израчунава за организацију прилагођавањем њене зараде „на врху линије“, за ванредне ставке, пре одбитка трошкова камата, пореза и трошкова амортизације. Често се користи за упоређивање сличних фирми и у сврху процене.

  Прилагођени ЕБИТДА разликује се од ЕБИТДА по томе што прилагођени ЕБИТДА нормализује финансијске добитке и трошкове, јер различите организације могу различито третирати сваку врсту финансијских добитака и трошкова. Стандардизацијом новчаних токова и дисконтовањем аномалија, које би се могле догодити, прилагодити или нормализовати, ЕБИТДА може дати бољу меру поређења док процењује више организација.Прилагођени ЕБИТДА може се изразити у формули на следећи начин:

  Прилагођени ЕБИТДА може се изразити у формули на следећи начин:

  Прилагођени ЕБИТДА = Нето приход - Остали приходи + камате + порези + амортизација + остали непоновљиви трошкови

  Дакле, када је реч о израчунавању односа ЕВ / ЕБИТДА за пословну организацију, употреба вредности ЕБИТДА може се заменити употребом вредности прилагођене ЕБИТДА. Промена је пожељнија јер прилагођена вредност ЕБИТДА има већу тачност од једноставне вредности ЕБИТДА.

  Испод је снимак ЕБИТДА прилагођене квадратима, пријављен у његовом С1 регистрационом документу.

  извор: Скуаре СЕЦ Филингс

  Закључак

  Однос ЕВ / ЕБИТДА је суштинска и широко коришћена метрика за анализу укупне вредности компаније. Ова метрика је била успешна у решавању проблема са којима се сусретала користећи традиционалне метрике, као што је однос ПЕ, и стога је пожељнија од њих.

  Такође, како је овај однос неутралан према структури капитала, може се ефикасно користити за поређење организација са различитим опсезима полуге, што у случају једноставнијих односа није било могуће.

  ЕВ / ЕБИТДА видео за процену

  Корисни постови

  • Пример ЕВ до ЕБИТ-а
  • Однос цене и готовинског тока
  • ЕВ / продаја
  • Пример упоредиве анализе предузећа
  • <