Номинална вс реална каматна стопа | Топ 5 разлика (са Инфографиком)

Разлика између номиналне и стварне каматне стопе

Разлика између номиналне и стварне каматне стопе може се разумети уз помоћ Фисхерове једначине. Фисхеров ефекат наводи да је номинална каматна стопа једноставно збир стварне каматне стопе и очекиване инфлације.

Номинална каматна стопа = реална каматна стопа + очекивана инфлација

Идеја која стоји иза Фисхеровог ефекта је да су реалне стопе релативно стабилне, а промене у каматним стопама вођене су променама у очекиваној инфлацији. Ово је у складу са новчаном неутралношћу.

Инвеститори су изложени ризику да се инфлација и други будући исходи могу разликовати од очекиваних. Инвеститорима је потребан додатни принос (премија ризика) за подношење овог ризика, што можемо сматрати трећом компонентом номиналне каматне стопе.

Формула номиналне каматне стопе = реална каматна стопа + очекивана инфлација + премија за ризик

У основи је разлика између ових стопа инфлација. Важно је разумјети ове стопе јер номиналне стопе не показују цијелу причу о повраћају инвестиција или привреди.

Номинална каматна стопа у односу на реалну каматну стопу Инфограпхицс

Да видимо главне разлике између номиналне и стварне каматне стопе.

Кључне разлике између номиналне и стварне каматне стопе

  • Номинална каматна стопа је најједноставнија каматна стопа за разумевање. Не узима у обзир никакве друге факторе. С друге стране, реална каматна стопа узима у обзир утицај инфлације на стопу и даје јасну слику.
  • Номинална каматна стопа може се израчунати као = Реална каматна стопа + стопа инфлације
  • Реална каматна стопа = Номинална каматна стопа - инфлација
  • Ако се инфлација повећава и премашује номиналну каматну стопу, тада ће стварна каматна стопа бити негативна. Ако је економија у дефлационирајућем окружењу каматних стопа, односно ако се стопа инфлације временом смањује, реална стопа такође може бити негативна. Ово је важно схватити како инфлација смањује куповну моћ и нагриза капитал.
  • Обвезнице обично наводе фиксне стопе познате и као купонске исплате. Ове стопе су фиксне и на њих не утичу очекивања или стопа инфлације. На пример, обвезница од 1000 УСД има стопу од 5%, што значи да ће издавалац платити 500 УСД власнику обвезнице у сваком одређеном периоду. Ако инвеститори очекују било какву промену стопе инфлације, тј. Ако инвеститори осећају да ће се стопа инфлације повећати, могу се одлучити за САВЕТЕ који су повезани са инфлацијом или обвезницама са променљивом стопом.
  • Као пример, претпоставимо да је Кс на ваш рачун положио 1000 УСД. Каматна стопа на рачун је 3%. То значи да би стање на рачуну на крају године требало да буде око 1030 УСД. То подразумева да зарађена камата износи 30 УСД. Годишња каматна стопа, у овом случају, износи 3%. Међутим, то не значи да сте богатији за 30 долара јер нисмо узели у обзир стопу инфлације. Ту се појављује стварна каматна стопа.
  • Сада под претпоставком да је укупна цена у привреди порасла за 1%. То значи да је ваш уложени новац сада без вредности него што је био раније. Ваша куповна моћ је нарушена јер ће вам сада требати додатни новац за куповину истог производа него пре годину дана. Стога, да бисте разумели колико сте тачно имали користи, морате то прилагодити стопи инфлације. У нашем примеру стопа инфлације је 1%, а номинална 3%, па је ефективна реална каматна стопа 2%. То значи да се ваш стварни капацитет куповине повећава за 2%.

Упоредна табела номиналне и стварне каматне стопе

ОсноваНоминал РатеРеал Рате
ФормулаНоминална стопа = реална стопа + инфлацијаРеална стопа = номинална стопа - инфлација
ДефиницијаНоминална стопа је најједноставнији облик стопе који не узима у обзир инфлацијуРеалне стопе су каматне стопе које су прилагођене како би се узеле у обзир финансијске валове изазване инфлацијом
Ефекат инфлацијеОни немају никакав ефекат инфлацијеКада је инфлација већа од номиналне стопе, реална стопа ће бити негативна, а када је инфлација мања од номиналне стопе, реална стопа ће бити позитивна.
Могућност улагањаОбвезнице обично дају номиналне стопе. Ова врста стопа се обично наводи као купонска стопа за инвестиције са фиксним дохотком, јер је та стопа каматна стопа коју је издавалац обећао и која је утиснута на купон да би је власници обвезница могли откупитиИнвеститори који желе да траже заштиту од инфлације улажу у хартије од вредности заштићене ризницом (ТИПС), интерес ових хартија од вредности индексира се на инфлацију. Доступни су и узајамни фондови који улажу у обвезнице, хипотеке и зајмове који су повезани са променљивом каматном стопом који су прилагођени тренутним стопама
ПримерСтопа депозита дата је као 2% п.а. на инвестицију од 1000 долара. У номиналном смислу, инвеститор мисли да ће добити 200 долара као камату.Стопа депозита дата је као 2% п.а. на инвестицију од 1000 долара и стопа инфлације је 3%. Стварни проценат поврата који ће инвеститор зарадити јесте

2% - 3% = -1%. Принос након разматрања стопе инфлације је негативан.

Закључак

Разумевање каматних стопа је важно јер ће помоћи у процени и упоређивању различитих инвестиција и зајмова током времена. У економији су номиналне и реалне каматне стопе два важна појма. БДП (бруто домаћи производ) земље наводи се у номиналном и реалном изразу каматних стопа.

Фисхерова једначина као што је горе наведено помаже у прецизном одређивању ове стопе. Номинална стопа описује каматну стопу без икаквих корекција за ефекте инфлације, а реална каматна стопа се односи на каматну стопу прилагођену ефектима инфлације.