Рачун на тржишту новца (дефиниција, примери) | Како то ради?

Шта је рачун на тржишту новца?

Рачун на тржишту новца је депозитни рачун који плаћа камате у зависности од тренутних каматних стопа и пружа сигурно место за задржавање фонда и искоришћавање функција попут камата на депозите, писања чекова и бржег приступа средствима.

Карактеристике

  • Минимални услов за стање: Мораће да се одржи одређени износ као просечни биланс током одређеног временског периода.
  • Већа каматна стопа: Каматне стопе дане на таквом рачуну биће више од нормалних предвиђених штедним рачуном или таквим еквивалентним финансијским инструментом.
  • Осигурани рачуни: Генерално, салдо ће осигурати Федерална компанија за осигурање депозита (ФДИЦ) и Национална управа кредитних унија (НЦУА).
  • Високе банкарске накнаде: Постоје велике накнаде за неодржавање рачуна или обављање трансакција веће од наведеног ограничења.
  • Ограничено писање чекова: Може се извршити врло ограничен број трансакција писања чекова у поређењу са штедним рачуном.

Пример рачуна на тржишту новца

На тржишту су доступне разне врсте производа у финансијским услугама. То је један од њих. Господин АБЦ је желео да новац уложи на краће време, али тај предлог треба да обезбеди онај који му може донети већи повраћај.

Зато се обратио банци ПКР да би стекао разумевање рачуна. Тако је банка детаљно објаснила да ће овај рачун обезбедити бољи повраћај уз бољу сигурност. Такође, банка је објаснила функције и погодности доступне на рачуну.

Мр.АБЦ је ставио на рачун да би их уложио у њега. Средства са краткорочним захтевом, банка ће уложити у хартије од вредности и позлату. Трајање таквих хартија од вредности биће изузетно краће са далеко бољим приносом од уобичајеног тржишта новца. По доспећу такав рачун би примио салдо од инвестиције заједно са бољим износом као приносом. Такође,

Прос

  • Боље интересовање: Даје бољу каматну стопу у поређењу са штедњом.
  • Боља ликвидност: У депозитима, ваша средства ће бити блокирана на одређено време; међутим, на овом рачуну се може подићи новац на основу захтева.
  • Изузетно сигурно: Стања на новчаном тржишту осигуравају националне институције и сви биланси су на сигурном.
  • Даили Цомпоундинг: Најбољи део рачуна на новчаном тржишту је свакодневно сложење, па се тако може зарадити акумулирајући дневни повраћај, што ће дати боље резултате у поређењу са другим врстама рачуна.

Цонс

  • Минимално стање: На основу захтева минималног стања финансијске институције, власник рачуна ће морати да паркира минимална средства на рачунима.
  • Трансакција са ограниченим чеком: Највећи недостатак на таквом рачуну је ограничен број трансакција; као резултат, корисник се понекад може суочити са кризом ликвидности.
  • Мање уређено: Тржиште новца је мање регулисано. Дакле, институције ће на основу својих захтева задржати накнаде, минималне захтеве за билансом итд., Што ће утицати на финансијске трансакције корисника.
  • Веће накнаде: Захтева минимални услов равнотеже или ограничен број трансакција. Ако неко прелази прописану границу, наплаћиваће се већи трошкови у поређењу са уобичајеним штедним рачуном.

Употребе рачуна на тржишту новца

  • Хитна употреба / употреба крајњег средства: Када инвеститор не захтева средства у рутинским трансакцијама и жели да се повуче у екстремној ситуацији, такви рачуни су најбоље место за улагање.
  • Краткорочно улагање Хоризонт: Инвеститорима који желе ликвидну инвестицију са већим приносом ово може донијети добре користи.

Разлика између рачуна на тржишту новца вс. Фонд новчаног тржишта

Генерално се то може сматрати синонимом новчаног фонда, али у стварности то није тако. Оба су потпуно различити производи који послују у различитом окружењу и уложени су са различитим намерама.

ОсноваРачун на тржишту новцаФонд новчаног тржишта
ИндустријаДјелује у банкарској индустрији.Фонд новчаног тржишта послује у узајамном фонду / АМЦ индустрији.
СигурностТо су биланси у потпуности осигурани.Не постоји сигурност за равнотеже у фондовима на тржишту новца.
ПовратакИма статичку каматну стопу као поврат.Принос новчаног тржишта разликује се у зависности од ситуације на тржишту. Дакле, не постоји фиксна стопа поврата.
Број трансакцијаИма најмање 6 дозвољених трансакција.Средства на новчаном тржишту омогућавају неограничене трансакције по нахођењу корисника.
Ограничења временаОмогућава трансакције само током банкарских сати.Фонд новчаног тржишта омогућава трансакције током дана без икаквих ограничења.

Разлика између рачуна тржишта новца и рачуна штедње

За лаика су оба рачуна иста. Међутим, на основу природе и поступка рада, постоји танка линија разлике између њих.

Да схватимо разлику између оба рачуна:

ОсноваРачун на тржишту новцаШтедња рачуна
Каматна стопаОмогућава преференцијалну стопу у односу на штедни рачун.Штедни рачун пружа врло ниске каматне стопе у поређењу са рачуном на новчаном тржишту.
Број трансакцијеГенерално, под њим је дозвољено само 6 трансакција.Штедни рачун пружа неограничене трансакције за банкарство.
РавнотежаЗахтева минимални биланс потребан за одржавање у просеку током одређеног временског периодаТакав захтев не постоји на рачуну штедионице.
Број чековаУ њему је дозвољено око 6 трансакција писања чека.На штедном рачуну не постоје ограничења трансакција писања чекова.
Ограничења повлачењаНа рачуну на тржишту новца нема флексибилности у повлачењу.На штедном рачуну постоји флексибилност у подизању готовине.
ОсигурањеУ потпуности су осигуране од стране националних институција.На рачуну штедионице нема осигурања за стање.

Закључак

Рачун на новчаном тржишту је штедни рачун са привилегијама попут овог рачуна који је осигуран и долази са вишим каматним стопама; међутим, такође је ограничен у погледу могућности писања чекова и већих банковних накнада. На финансијско тржиште, како би привукле купце, банке и НБФЦ настављају да долазе са новим производима који пружају атрактивне карактеристике тржишта новца и предности таквог рачуна за купце.

То је потпуно другачији скуп рачуна у поређењу са штедном рачуном или таквим другим производима на новчаном тржишту, попут потврде о депозиту итд. Међутим, пре него што било где инвестира, корисник мора анализирати принос на основу прошлих трендова и такође треба да узме стручно мишљење опција улагања.