Екцел КСИРР функција | Како се користи Екцел КСИРР формула (примери)

КСИРР Екцел функција

КСИРР функција је такође позната као функција проширене интерне стопе поврата у екцелу и ова функција се користи за израчунавање на основу вишеструких улагања урађених у истом временском периоду, ово је такође финансијска функција у екцелу и уграђена је функција која узима датуме вредности и претпоставља вредност као улазе у њу.

Синтакса

  • Вредност *: Износи трансакције. Односи се на низ новчаних токова који одговарају распореду плаћања
  • Датуми*Датуми трансакција. Односи се на низ датума који одговарају његовој трансакцији
  • Оцењени_ир:Опционо. Приближан повратак. Подразумевано = 10%

Како се користи функција КСИРР у програму Екцел

Узмимо неколико КСИРР прорачуна у Екцел примерима, пре употребе КСИРР екцел радне свеске функције:

Овај образац КСИРР функције Екцел можете преузети овде - Предложак КСИРР функције Екцел

Пример # 1

Претпоставимо да улажете Рс. 8000 у марту 2012. и добићете износ Рс. 2000 у различитим временским интервалима од марта до децембра 2017. У овом случају, ваш унос у екцел листу садржи време и одговарајући износ као што је приказано доле.

КСИРР екцел се тако може израчунати као КСИРР (вредности, датуми) као што је приказано доле

Пример # 2

Претпоставимо да улажете Рс. 2000 више пута од 1. априла 2017. до 10. децембра 2017. На крају ћете добити износ Рс. 20.000 5. марта 2018. У овом случају би ово требало да се свиђа вашем уносу у Екцел листу

Да бисте израчунали стопу поврата на ову инвестицију, пружићете податак као КСИРР (вредности, датуми) као што је приказано доле

Открићете да је КСИРР у горе наведеном случају 0,78.

Пример # 3

Претпоставимо да сте у узајамне фондове почели да улажете износ од 8000 Рс у марту 2011. Након што сте видели добар повраћај свог износа, сваке године сте улагали са повећањем од 10% сваки пут, а 8. године сте добили износ Рс. 100.000. Улаз, у овом случају, биће приказан доле:

КСИРР ће се израчунати као КСИРР (вредности, датуми) а КСИРР (Б3: Б10, А3: А10)

Горњи пример се такође може размотрити на другачији начин. При првом улагању добијате укупан износ Рс. 8800 (10% на вашу инвестицију) за годину дана. Одлучили сте да уложите овај износ који вам поново доноси повраћај од 10% и овај циклус траје узастопних 7 година, а ви добијате износ Рс. 1,00,000 у 8. години.

Пример # 4

Претпоставимо да улажете Рс. 8.000 у три узастопне године и добићете укупно Рс. 28.000 у наредних пет година. У овом случају, и улагања и откупи врше се током одређеног временског периода. Улаз у екцел биће приказан доле:

Да би се израчунала стопа поврата ове трансакције, КСИРР функција ће добити КСИРР (вредности, датуми) као што је приказано доле:

КСИРР овде износи 0,037.

Апликације

КСИРР у Екцелу је применљив у било ком инвестиционом портфељу који има вишеструке новчане токове током одређеног временског периода. Неки од њих укључују узајамни фонд СИП, планове за повраћај новца, ППФ, ЕПФ итд. Понекад ћете можда желети да видите повраћај улагања које сте извршили на берзи у последњих 10 година. КСИРР Екцел се такође може користити у комбинацији неколико улагања извршених на различитим местима за израчунавање укупне стопе поврата.

Ствари које треба запамтити

  • Уложени износ (одлив) треба рачунати као негативан, а примљени износ (прилив) као позитиван
  • Вредности новчаног тока могу се навести у било ком редоследу.
  • Требало би да постоји одлив и прилив готовине. Ако било који недостаје, функција КСИРР ће вратити број #! грешка.
  • Датуми би требало да буду валидни. Навођење неважећег датума у ​​параметру датума резултираће #НУМ! грешка у функцији КСИРР.
  • Број вредности и датума треба да буде једнак. Неједнаки бројеви резултираће грешком.