Фискална година у САД | Датум почетка и Датум завршетка | Порекло

Шта је фискална година у САД-у?

Фискална година је рачуноводствена или финансијска година која је прилагођена свим финансијским трансакцијама и рачуноводственим поступцима и представља период од 12 узастопних месеци који се рачуна у сврху опорезивања. Фискална година у САД за савезну владу почиње од 1. октобра до 30. септембра следеће календарске године.

Значај фискалне године

  • Када компанија започне фискалну годину, прво започиње темељну анализу и предвиђање буџета.
  • Финансијски извештаји се заснивају на трансакцијама повезаним са фискалном годином предузећа и генеришу се на крају фискалне године.
  • Опорезивање и ревизија обавиће се након фискалне године која се завршава према датуму доспећа.

Датуми почетка фискалне године и њено порекло у САД

Генерално, фискална година у САД почиње од 1. октобра до 30. СЕП-а следеће календарске године или 365 дана.

Овде је пресудна тачка везана за фискалну годину у САД, тј. Пре 1976. фискална година је започела од 1. јула и завршила се 30. јуна наредне календарске године. Закон Конгреса о буџету и заплени обезбедио је промену која је позната као прелазни квартал од 1. 1976. и 30. септембра 1976. године.

Прва фискална година САД-а 1. јануара 1789. Тада је датум почетка 1. јануара промењен у 1. ЈУЛ 1842. И коначно од 1. јула до 1. октобра, где је и данас.

Када фискална година започне у САД:

1. октобра сваке календарске године;

Када се фискална година заврши у САД:

Фискална година се завршава 30. септембра наредне календарске године.

Сваки амерички буџет и овај буџет су документи за прикупљање који садрже поруку председника и предлоге буџета за предложену фискалну годину.

Пример

Овде имамо неке детаље у вези са претходним фискалним годинама у САД-у.

  • ФГ 2020 започиње од 1. октобра 2019. до 30. септембра 2020
  • ФГ 2019 започиње од 1. октобра 2018. до 30. септембра 2019
  • ФГ 2018. започиње од 1. октобра 2017. до 30. септембра 2018

Генерално, фискална година за компаније је такође иста. Али нека предузећа бирају различите датуме у пореске сврхе. Посао који има сезонску добит такође узима неки други датум за прилагођавање прихода. Предузеће може изабрати своју финансијску годину као фискалну или календарску годину на основу њихових захтева и циклуса прихода. Годишњи финансијски извештаји и плаћања пореза вршиће се на основу фискалне године компаније. Компаније узимају ову фискалну годину на основу својих рачуноводствених и ревизорских захтева.

Генерално, непрофитне организације ће имати различите датуме јер започињу примањем њихових грантова и награда. У САД-у било која компанија може своју финансијску годину усвојити као фискалну годину подношењем пријаве за порез на доходак са датумима наведеним по фискалној години. Ако желе да пређу на календарску годину, морају да затраже законску дозволу и поштују процедуре повезане с њом.

Можда се датум почетка фискалне године у којој се компанија разликује од фискалне године, извештавају многе компаније квартално ако се компаније одлуче за календарску годину као своје пословање. На крају фискалне године, финансијски извештаји у вези са пословањем треба да буду довршени и пријављени.

Већина компанија, осим Ц корпорација, које имају сложене рачуноводствене политике, користе календарску годину као своју фискалну годину.

Предузећа користе фискалну годину за праћење прихода и трошкова. Трајање фискалне и финансијске године су исти, тј. Узастопних 12 месеци. Међутим, датуми се могу подударати или разликовати. Предузећа користе фискалне године како би се подударала са владиним циклусима.