Поврат улагања (дефиниција, пример) | Како протумачити повраћај улагања?

Повраћај улагања (РОИ) - дефиниција

Повраћај улагања односи се на принос који компанија генерише од улагања током посматраног периода у односу на износ улагања који је компанија извршила до одређеног тренутка, тј. Он мери ефикасност улагања предузећа.

Једноставним речима, израчунава профитабилност предузећа мерећи зараду повезану са износом уложеног капитала. Капитал је скуп ресурс, па би предузеће требало улагати у пројекат који може пружити одговарајући повратак који може прилагодити капиталном трошку. Однос повраћаја улагања (РОИ) изражава се као проценат капитала запосленог у предузећу. Испод је дата формула за израчунавање повраћаја улагања са примером.

Како протумачити повраћај улагања?

РОИ је представљен као:

Поврат улагања = Зарада пре камата и пореза (ЕБИТ) / Запослени капитал

  • Што је већи повраћај улагања у пословање, то је посао бољи. ЕБИТ представља добит коју је предузеће остварило пре плаћања камата на задужнице и порезе, а тиме само износ одбитка, који захтева вођење посла и трошкове продатог материјала.
  • Запослени капитал укључује сву обавезу и акцијски капитал, искључујући текуће обавезе као што су Акцијски капитал, Капитална премија, Слободне резерве, Задржана добит, Обвезе, Дугорочни дуг код банке или Неосигурано дугорочно задуживање.
  • На ЕБИТ предузећа не утичу различите структуре капитала различитих предузећа, јер разматрамо добит пре него што уплатимо износ власнику задужнице или дугорочном примаоцу фиксне стопе.

Врсте повраћаја улагања

  • Пре опорезивања повраћаја улагања
  • РОИ након опорезивања (популарније)

Ако узмемо у обзир пореску компоненту, она ће постати ЕБИТ (1-Порез) / Запослени капитал.

ЕБИТ к (1 порез) познат је и као нето оперативни добитак након опорезивања (НОПАТ). Људи израчунавају свој принос у облику након опорезивања, тако да се може израчунати нето остварива добит.

Примери поврата улагања

Пример # 1

Следе детаљи за годину која се завршила 31. децембра, 18. Бриан Инц.

Формула за повраћај улагања = 280000/2000000

РОИ = 14℅

Пример # 2

Овај Екцел образац за повраћај улагања (РОИ) можете преузети овде - Екцел образац за повраћај улагања (РОИ)

Скуасх Инц. је конгломерат и има 4 одељења. Укупан капитал уложен у посао почетком ове године - 60 милиона долара.

Слично томе, можемо извршити израчунавање односа повраћаја улагања за преосталу поделу.

Можете се позвати на горенаведени Екцел образац за детаљан израчун односа поврата улагања.

Гледајући на повратак привлачно је то што одсек за образовање генерише више прихода, али ако уђемо унутра и проверимо повраћај улагања и друге показатеље, тада ће бити као да одељење за образовање ужива по цени одсека за телеком и апотеке разређивањем њихов профит и свеукупно смањење добити компаније, чиме се капитал не користи на најбољи начин.

Предности поврата улагања (РОИ)

Посао инвестира у пројекат финансирањем дуга из различитих извора, удела у капиталу, тако да у смислу прибављања капитала предузећа морају вратити камату на дуг и дивиденду на капитал. Дакле, предузећа би требала зарадити барем да благовремено плате капиталним актерима.

РОИ је:

  • Једноставно израчунавање и боља комуникација.
  • Може се применити на било који повраћај инвестиције.
  • Корисно у сврху поређења и поређења.
  • Глобално прихваћене формуле.

Понекад се уместо запосленог капитала користи и уложени капитал.

Уложени капитал = Запослени капитал - Готовинска компонента коју држи предузеће

Ограничења поврата улагања (РОИ)

РОИ сам по себи не може да помогне да се одлучи који посао сам по себи боље послује, јер сваки посао има различите аспекте и финансијску полугу, па приликом упоређивања два финансијска извештаја треба имати на уму да обе компаније у одређеној мери имају одређени пословни ризик. Нека главна ограничења повраћаја улагања:

  • Менаџментом је лако манипулисати зарадом, што резултира већим оперативним маржама и већим НОИ.
  • Структура капитала предузећа је превише флексибилна, па је проблематично узети стварни запослени капитал.
  • РОИ не узима у обзир временску вредност новца. Понекад мала инвестиција доноси високу вредност, али узима превише времена, па њена велика вредност није битна ако израчунамо садашњу вредност за тај будући резултат.

Резиме

Висок повраћај улагања не чини посао профитабилним, али треба да упоредимо повраћај улагања са трошковима капитала да бисмо добили потпуну слику. Односи поврата улагања треба да се користе заједно са осталим показатељима, попут интерне стопе приноса (ИРР), нето садашње вредности (НПВ), вредности дисконтованог новчаног тока (ДФЦ), поврата на капитал (РОЕ), поврата на имовину ( РОА).

Зависи од изгледа инвеститора, на пример ако инвеститор инвестира за период мањег хоризонта, тада временска вредност има мали фактор који доприноси повраћају улагања може пружити бољи поглед, али дугорочно, одабиром пројекта на основа повраћаја улагања чак може погоршати ситуацију за инвеститоре и заинтересоване стране.