ЦА вс МБА - Која је професионална каријера боља?

Разлика између ЦА и МБА

ЦА је кратки образац који се користи за овлашћеног рачуновођу и студенти могу да одаберу да овај степен похађају и након саме средње школе, а ако је започео одмах након средње школе, курс ће у просеку трајати од 4 до 5 година, а ако се одлуче након факултета, студенту ће можда требати 3 године да стекне звање док МБА је скраћеница за Мастерс ин Бусинесс Администратион и може се наставити након што студенти заврше са колеџом и потребно је стандардно време од 2 године да се заврши.

Који је ваш избор? Све је у вези са доношењем исправне одлуке; то је ипак ваша каријера. Као студент трговине, сигурно бисте узели у обзир две најважније области, наравно, нико друго до ЦА и МБА. Моје белешке у наставку могу вам помоћи да донесете бољу одлуку. Друга занимљива поређења која можете да наручите су МБА или ЦФА и ЦА или ЦФА

Шта је овлашћени рачуновођа (ЦА)?

ЦА који је овлашћени рачуновођа има способност рада у свим пословним областима, на пример, они могу радити као ревизор, радити у опорезивању и такође у општем менаџменту. Они могу бити порески рачуновођа, рачуноводствени менаџмент, ревизор финансијског рачуновође и такође аналитичар буџета. Ова међународно призната диплома даје вам могућност да чак и међународно радите у земљама као што су Велика Британија, европске земље, Аустралија итд.

ЦА може запослити приватни сектор, компанија јавног сектора, а верујте ми и државни органи. Да би постао квалификовани и успешни ЦА, кандидат мора да прође кроз различите нивое испита и озбиљну обуку. Квалификовани ЦА увек су тражени од порекла ове професије у свим предузећима. Институт овлашћеног рачуновође редовно ажурира ЦА, мотивишући их да пређу на минимални ниво континуираног професионалног развоја.

Шта је мастер из пословне администрације (МБА)?

Ова међународно призната диплома помаже кандидатима у развијању талента и знања потребних за изградњу каријере у послу и управљању. Желите да се запослите у јавном сектору, приватном или државном, или у било којој другој области на којој МБА диплома може да вам донесе исти. Главни курс МБА укључује предмете попут економије, рачуноводства, маркетинга и пословања, плус друге селективне курсеве којима кандидат жели да следи своје личне и професионалне захтеве.

МБА такође укључује програм стажирања у потребној компанији који ће их водити до потребних прилика за посао након успешног завршетка њиховог програма. Угледни институти за менаџмент траже од кандидата да се пријаве на ГМАТ који је пријемни испит за постдипломске студије или ГРЕ који је испит за постдипломске студије.

ЦА вс МБА Инфограпхицс

Испитни услови за ЦА и МБА

# 1 - Захтев за ЦА испит

  • Да бисте постали професионални ЦА, потребно је да се појавите за ЦПТ након што очистите школу или 10 + 2, у ствари, можете се и директно појавити за средњошколце након завршетка матуре.
  • Након чишћења 1. групе од две групе, која је ниво ИПЦ, кандидати треба да прођу кроз обуку која се испоручује као асистент за чланке најмање 3 године у ЦА фирми.
  • До последње године обуке непосредно пре него што подносилац захтева мора да се појави на завршном испиту, полазник такође добија могућност рада у индустрији
  • Кандидат такође мора да заврши 100-сатну информатичку обуку и такође развије меке вештине пре него што заврши слање чланака

# 2 - Захтев за МБА испит

  • Кандидат мора да очисти ГМАТ и ГРЕ тест пре него што затражи пријем у цењени МБА институт
  • Након дипломирања потребно је пратити две године основног МБА програма да бисте постали МБА дипломац
  • Пракса у компанији или организацији додаје вредност профилу кандидата и помаже у тражењу одговарајућег посла.
  • Неке пословне школе бирају кандидате са професионалним искуством да започну свој МБА програм.

Упоредна табела

ОдељакЦАМБА
Сертификација у организацијиИнституција овлашћеног рачуновође Индије (ИЦАИ) организује ЦАПостоји низ института који нуде МБА програм. Међутим, одабране МБА институте треба проучити и пријавити се за њих
Број нивоа које треба очиститиДа обришете ЦА Треба очистити 3 нивоа за што је потребно око 4 године и више да би се успешно очистили, ови нивои су ЦПТ, ИПЦЦ и финале. ЦПТ је курс од 2 године, ИПЦЦ је 1 година, па тако и финалеМБА је двогодишњи курс који проводи програм стажирања који омогућава кандидату изложеност послу којим ће се бавити у будућности.
Трајање испитаСваки испит на сваком од нивоа траје 3 сата. Потребне су најмање 4 године да се заврши ЦА, укључујући сва три нивоа испита.МБА је двогодишњи програм
Прозор за испитЦА и ИПЦЦ Завршни испити ће почети од 2. маја 2017. до 16. маја 2017.Различити институти имају различите испитне рокове за МБА. Нису доступне одређене информације.
Фокусирајте субјектеЦА се фокусира на пословно окружење и концепте, финансијско рачуноводство и извештавање, ревизију и атестирање и прописе. МБА се фокусира на економију, рачуноводство, пословање и маркетинг, заједно са специјализацијом коју кандидат бира према жељи
Пролазни проценатЗа разлику од било ког другог професионалног курса, ЦА је врло тврд орах. Само 5,75% ученика могло је да очисти испит 2015. године

Проценат положеног испита за новембар 2016. године износи 32,53% (обе групе)

Проценат положеног МБА испита је 50%
Структура накнадаНакнада за ЦА износи приближно 900 - 1000 УСД, укључујући регистрацију и прегледНакнада за МБА разликује се од института до института
Пословни насловиЦА: Јавно рачуноводство, управљачко рачуноводство, владино рачуноводство и интерна ревизијаМБА: Менаџери, лидери, руководиоци операција и продаје итд.

Зашто наставити ЦА?

ЦА вам даје слободу за рад у различитим индустријама и под различитим ознакама, што значи да можете изабрати шта желите да будете након што успешно завршите ЦА. избор је на вама ако желите да отворите сопствену фирму или се придружите некој организацији као ЦА. Постоји велика потражња за ЦА у производној и финансијској индустрији. Они могу да раде као ревизори, а такође и у повећању профитабилности компаније, а не само да се држе крчења бројева и рада само на екцел листовима или бројевима. Они могу много више од тога да буду добри са бројевима. Могу да сарађују са фирмама компаније Екуити Ресеарцх, врше финансијско моделирање и процене.

Зашто се бавити МБА-ом?

МБА даје додатну вредност вашој постојећој професији. Ово може бити најбољи курс за кандидате који желе да изоштре своје пословне и управљачке вештине. МБА диплома је међународно призната јер вас обучава за економију, пословање са рачунима и маркетинг. Поред тога, такође можете да изаберете своје подручје интересовања у коме ћете се бавити МБА специјализацијом. Део стажирања даје кандидату изложеност корпоративном свету и култури која им је потребна за рад и живот.

Закључци

ЦА вс МБА, ову одлуку морате да донесете након разумевања својих снага, интереса и смера којима намеравате да дате своју каријеру. Надам се да ћете са горе наведеним информацијама то моћи. Све најбоље :-)