Нето остварива вредност (дефиниција, примери) | Како то ради?

Шта је нето остварива вредност (НРВ)?

Нето остварива вредност је вредност по којој предузеће може продати средство на тржишту након одузимања процењених трошкова до којих би могло доћи при продаји наведеног средства на тржишту и то је једна од основних мера у сврху процене вредности завршни инвентар или потраживања предузећа.

Кораци за израчунавање нето оствариве вредности

    • Корак 1. - Утврдите тржишну вредност имовине
    • Корак 2. - Наведите све трошкове повезане са процесом продаје имовине (укључујући превоз, осигурање, производњу, тестирање, порез итд.)
    • Корак 3. - Израчунајте НРВ = тржишна вредност имовине - трошак продаје имовине

Пример нето оствариве вредности

Компанија КСИЗ Инц. покушава да се реши неких својих застарелих телефона и очекује да их прода за 5000 долара локалном купцу, али мора да плати 240 долара да би их испоручили и осигурали и још 40 долара да би комплетирала папире.

Дакле, НРВ за телефоне може се израчунати као 5000 - 240 - 40 долара, што је једнако 4.720 долара.

Нето остварива вредност у процени залиха

НРВ је конзервативна метода, што значи да рачуновођа треба да књижи трансакцију која не прецењује вредност имовине и која потенцијално генерише мање добити за процену имовине. Обично захтевају да овлашћени јавни рачуновође (ЦПА) раде тај посао, јер то са њихове стране укључује пуно просуђивања.

Узмимо пример да бисмо ово детаљно разумели -

1. година

Компанија АБЦ има инвентар и2 који кошта 70 долара. Тржишна вредност овог инвентара и2 је 200 УСД, а трошкови припреме за продају овог инвентара и2 су 30 УСД.

НРВ = 200 - 70 УСД - 30 УСД = 100 УСД.

Пошто је цена инвентара и2 70 УСД нижа од НРВ од 100 УСД, инвентар у билансу стања процењујемо на 70 УСД

2. година

Тржишна вредност инвентара и2 опада на 150 УСД. Трошкови инвентара и2 и трошкови припреме за продају овог инвентара и2 остају исти на 70, односно 30 америчких долара.

НРВ = 150 - 70 УСД - 30 УСД = 50 УСД.

Пошто је цена инвентара и2 70 УСД већа од НРВ од 50 УСД, инвентар у билансу стања на НРВ процењујемо на 50 УСД

Отпис залиха = 70 - 50 УСД = 20 УСД

У контексту пописа нето оствариве вредности, такође је важно схватити да компаније које користе малопродају или последње у првом рачуноводству вероватно не би користиле нето остварену вредност или методу нижег трошка, већ би радије НРВ залихе ниже од трошак или тржиште.

Вреди напоменути да се прилагођавања могу извршити за сваку ставку у залихама или за целокупни инвентар нето остварљиве вредности на нижи трошак или НРВ. Једном кад се смањи, рачун залиха постаје нова основа за сврхе извештавања и процене у будућности.

Амерички ГААП не дозвољава евидентирање отписа пријављених у претходној години, за разлику од међународних стандарда извештавања, чак и ако се НРВ за залихе опоравио.

Нето остварива вредност потраживања

НРВ је заправо износ за који се очекује да ће се претворити у готовину. Потраживања на рачуну минус кредитно стање дају вам НРВ, који се такође може изразити као стање на терет рачуна средстава.

На пример, ако су стања на теретима потраживања на рачуну 10 000 УСД и имају кредитно стање 800 УСД, тада је 9 200 УСД резултујући НРВ потраживања.

Закључак

Нето остварива вредност је вредност средства, искључујући разумну процену трошкова повезаних са отуђењем средства или евентуалном продајом, која се остварује или изводи продајом тог средства. Обично се користи у контексту процене залиха и потраживања. Ова метода је веома корисна за књиговођу, јер им омогућава да следе принцип конзервативизма у рачуноводству, док извештавају о имовини у билансу стања.