Вештине истраживања капитала | Топ 5 вештина аналитичара за истраживање капитала

Вештине потребне за истраживање капитала

Прошло је седам година откако сам напустио посао истраживача аналитичара у ЦЛСА Индиа. Суоснивач сам едуЦБА за обуку студената за инвестиционо банкарство и истраживање капитала. Од тада смо обучили више од 10.000 ученика о различитим истраживачким темама. Међутим, сваки пут када видимо исти сет питања и једно уобичајено питање је „Које су то главне вештине капиталног истраживања које треба стећи да би био успешан у истраживању “

Ево топ 5 вештина за истраживање капитала -

  1. Екцел вештине
  2. Финансијско моделирање
  3. Рачуноводствене вештине
  4. Процене
  5. Вештине писања

Размотримо детаљно сваку од њих -

# 5 - Вештине писања

Вештине писања су на 5. месту. Извештај о капиталном истраживању најважнија је комуникација компаније за хартије од вредности до њених клијената. Овај извештај има врло специфичну сврху, тј. Намењен је да помогне инвеститору да донесе одлуку о расподели ресурса.

  • Прво -Један важан аспект је да извештај о истраживању није ни близу романима Дена Брауна у којима се најбоље чува за последње! У извештају о истраживању, на првом месту су препоруке за залихе и цене.
  • КИСС Принцип - „Нека буде једноставно, глупо“ је златно правило. Важно је бити прецизан и прецизан.
  • Мање је више - Још један важан аспект који треба овде приметити је да од вас није потребно да напишете пуни докторат. теза овде, белешка на само једној страници или неколико страница извештаја би била одлична. Читаоци тешко да имају 1-2 минута да прочитају ваш цео извештај. Можда неће ни скенирати ни до 2. странице.

# 4 - Рачуноводствене вештине (више од бројева!)

Број 4 је рачуноводство! Овде се рачуноводство не односи на дуговања и кредите. У ствари, то је много више од тога.

  • Будите стручни у анализи финансијских извештаја - Кључна реч овде је Анализа финансијских извештаја. То значи да се од вас очекује да будете вешти у вертикалној анализи, хоризонталној анализи, анализи односа, циклусима конверзије готовине, РОЕ-има, РОЦЕ-има итд.
  • Извор правих података - Још један аспект у којем видим пуно изазова је проналажење правих података. На пример, ако вам је потребан годишњи извештај компаније, да ли бисте посетили веб локацију компаније или веб локацију СЕЦ. Поред тога, на које друге документе ћете се позивати да бисте извукли закључке. Типични кључни извори за тражење информација су саопштења за штампу, конференцијски позиви, пријаве СЕЦ-а итд. Анализа финансијских извештаја урађена на погрешном скупу бројева довешће до резултата који ће обмањивати анализу. Стога је као аналитичар примарни изазов прикупити праве податке.
  • „Идентификујте схенанигане“ - Наш главни фокус у рачуноводству специфичном за аналитичаре је идентификовање и предвиђање рачуноводствених злоупотреба од стране компанија. Они су обично скривени. Испод можете видети признања у случају превара Сатиам

# 3 - Процене вредности (Лажи у очима посматрача!)

Вештине процене су на првом месту. Процена вредности капитала је поступак процене потенцијалне тржишне вредности финансијске имовине или обавезе. Процене су потребне у многим контекстима, укључујући анализу инвестиција, капитално планирање, трансакције спајања и припајања, финансијско извештавање, опорезиви догађаји да би се утврдила одговарајућа пореска обавеза и парнице. Требали бисте бити свесни следећег -

  • Интринзичне методе вредновања - Интерна метода процене (ДЦФ), што значи да вредност првенствено одређује проценом очекиване будуће зараде од поседовања средства дисконтованог на њихову садашњу вредност
  • Ектринсиц Валуатион Метход - Модели релативне вредности одређују вредност на основу тржишних цена сличне имовине. То укључује коефицијенте процене као што је однос ПЕ, П / ЦФ, П / БВ и многи други
  • Кључно је идентификовати праву методологију процене - Постоји више од 15 приступа вредновања, укључујући ДЦФ, методе вредновања предузећа и методе вредновања капитала. Важно је знати зашто се одређена методологија процене користи у одређеном сектору. На пример, банке се вреднују коришћењем цене / књиговодствене вредности, међутим, други сектори можда неће користити цену / књиговодствену вредност као кључну метрику процене.

# 2 - Финансијско моделирање (Цлиффхангер!)

На другом месту је Финансијско моделирање. Финансијско моделирање значи предвиђање будућности предузећа или имовине путем Екцел модела који је лако разумљив и изводити анализу сценарија. У контексту наше дискусије овде, финансијско моделирање засновано на Екцел-у укључује професионално предвиђање будућих финансијских извештаја попут извештаја о добити, биланса стања и токова готовине. На несрећу, у матури и постдипломским студијама предаје се сваки други предмет осим финансијског моделирања и Екцела.

  • Финансијско моделирање следи модуларни приступ - Примарни приступ је модуларни. Модуларни приступ у основи значи да темељне извештаје, као што су биланс успеха, биланс стања и новчани токови, градимо користећи различите модуле / распореде.
  • Наведите додатне распореде ради јасности - Додатни распореди су распоред амортизације, распоред обртног капитала, распоред нематеријалних улагања, распоред капитала, други дугорочни распореди, распоред дуга итд. Додатни распореди повезани су са основним извештајима по завршетку
  • Бесплатна обука за финансијско моделирање - Ако желите да научите финансијско моделирање из основа, можете се обратити бесплатном курсу финансијског моделирања. Имајте на уму да вештине финансијског моделирања можда неће бити лако стећи. За савладавање овог скупа вештина потребно је време и стрпљење.

# 1 - Екцел вештине (Најочигледније је најопасније!)

На првом месту су Мицрософт Екцел Скиллс! Нити се шалим, нити сам пијан. Аналитичар Екуити Ресеарцх проводи око 10-12-14-16 сати сваког дана радећи на екцелу радећи финансијско моделирање, процене и анализу финансијских извештаја. Важне напомене у програму Екцел су

  • Форматирање је најважније- За аналитичара је важно да произведе излаз без грешака и уредан. Много се новца ослања на истраживачке извештаје које је објавио аналитичар и последња ствар која треба је изгубити клијента због слабо форматираних табела и екцел модела.
  • Брзина и тачност - Правовремена достава извештаја, модели су потребни у истраживачкој индустрији капитала. МС Екцел је једино место за које могу да кажем да постоје „Пречице до успеха“!Тешко сам видео истраживање помоћу миша и већина њих су мајстори у програму Екцел.
  • Анализа - Требало би бити у могућности да користите Екцел алате као што су Пивот, Филтер, Сорт, ВЛООКУП у програму Екцел, ХЛООКУП Фунцтион, итд. За анализу сложених података и захтева клијента.
  • Изградња сценарија - Важно је створити различите сценарије за моделирање попут оптимистичног, песимистичног и најочекиванијег. Поред тога, ваш клијент ће можда желети да промени неколико претпоставки да види како утичу на циљну цену, проналазе вредност терминала, цапм бета итд. Стога вам је важно да добро знате табеле података, тражење циља у програму Екцел, итд., тако да можете пружити ове функције својим клијентима.
  • Графикони и графикони - Слика говори више од хиљаду речи! Открићете да већина извештаја о истраживању садржи уредне и информативне графиконе и графиконе о инвестиционом банкарству, а мање писаног материјала. Требали бисте покушати да савладате ову технику представљања података.

Остали корисни чланци -

Ово је био водич за Екуити Ресеарцх Скиллс. Ако сте сазнали нешто ново или сте уживали у посту, оставите коментар испод. Јавите ми шта мислите. Велико хвала и чувајте се. Срећно учење!

  • Аналитичар за истраживање капитала
  • <